Publicerad: 2022-05-31 13:18 | Uppdaterad: 2022-05-31 14:46

Professor Göran K Hansson firas med symposium

För 35 år sedan upptäckte professor Göran K Hansson, tillsammans med sina kollegor och sin dåvarande doktorand Lena Jonasson, förekomsten av T-lymfocyter i mänskliga aterosklerotiska plack. Deras upptäckt lade grunden till nu mer än tre decenniers fortsatt forskning om vaskulär immunitet, inflammation och ateroskleros.

Symposiet i professor Göran K Hansson ära hölls digitalt på grund av pandemin. Bilden är en skärmdump som visar Göran och några andra deltagare.
Symposiet hölls digitalt på grund av pandemin. Professor Hansson syns högst upp till vänster i bilden.

Göran K Hansson är verksam vid avdelningen för kardiovaskulär medicin på institutionen för medicin, Solna. Sedan sin ankomst till Karolinska Institutet 1995 har han både varit ledande inom kardiovaskulär immunologi med ett flertal nyckelbidrag till kunskapen om ateroskleros, och haft en framträdande roll i samhällsdebatten om vetenskap, inte minst i sin roll som ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademin 2015–2021. För sin tjänst för vetenskap och samhälle har han mottagit ett flertal priser och utmärkelser, bland annat Hans Majestät Konungens Medalj av 8:e storleken 2017.

För att fira Göran K Hanssons insatser och framstegen inom detta område arrangerades ett minisymposium på Karolinska Institutet. De >200 deltagarna fick en uppdatering om de senaste framstegen inom området av ett antal internationella ledare och kollegor, inklusive Göran själv. Symposiet hölls digitalt på grund av pandemin och var mycket lyckat med deltagare från flera kontinenter.

Läs mer om symposiets innehållMini-symposium: Vascular Immunity, Inflammation and Atherosclerosis,