Publicerad: 2022-10-06 09:39 | Uppdaterad: 2022-10-06 09:59

Populärvetenskaplig bok om kvinnohälsa presenteras på KIs kulturdag

På KIs Kulturdag den 19 oktober presenterar Ina Schuppe Koistinen, forskare på institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, sin nya bok "Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter".

Ina Schuppe Koistinen
Ina Schuppe Koistinen Foto: Kristian Pohl

Än idag upplever många kvinnor att de har svårt att få hjälp av sjukvården då det gäller kvinnospecifika åkommor. I stället vänder sig många till forum och stängda internetgrupper där hälsofarliga tips och desinformation sprids som en löpeld. Bakteriell vaginos, endometrios, klimakteriebesvär listan över åkommor som kan drabba personer med vulva kan göras lång. Men visste du att endast 4 % av all research & development inom läkemedelsindustrin investeras i att lösa hälsofrågor för kvinnor? Och att nästan all medicinsk forskning traditionellt har utförts på män? 

I Ina Schuppe Koistinens nya bok "Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter", kan man ta del av kunskap och konkreta råd som baseras på den senaste forskningen kring vaginalflorans betydelse för kvinnors hälsa och fertilitet. Forskning om allt från vaginans bakterieflora till preventivmedel presenteras och förklaras. Boken är illustrerad med Inas akvareller.

Boken presenteras av författaren själv på KIs kulturdag den 19 oktober på Medicinska Föreningen kl 16.00-18.00. Läs mer om eventet här.