Publicerad: 2016-12-19 08:41 | Uppdaterad: 2016-12-19 16:08

Pedagogiskt forum avslutar hösten med Obamas favoritförfattare

Seeberger_pedagogisk_forum

Svante Weyler, Astrid Seeberger och Stina Ekblad höll i terminens sista lunchsamtal för Pedagogiskt forum.

Vid höstterminens sista sammankomst för Pedagogiskt forum stod den amerikanska författaren Marilynne Robinson i centrum. De femtiotal personer som kom fick lyssna till skådespelaren Stina Ekblad och förläggaren Svante Weyler i samtal med KI-forskaren Astrid Seeberger.

I aulan på Södersjukhuset träffas den 12 december ett femtiotal personer som arbetar, undervisar och studerar inom sjukvården för att lyssna till samtal om och texter av författaren Marilynne Robinson.

Bakom arrangemanget av Pedagogiskt forum står Centrum för klinisk forskning (CKU). Syftet är att ”ge inspiration, kraft och öppna nya tankebanor” genom att bjuda in konstnärer och samhällsdebattörer till seminarier i pedagogisk anda. Seminarierna, som initierades av KI-forskaren och författaren Astrid Seeberger redan 1999, hålls under lunchtid för personalen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge eller Solna, samt på Södersjukhuset.

Denna dag står Astrid Seeberger själv på scenen tillsammans med förläggaren, författaren och journalisten Svante Weyler och skådespelaren Stina Ekblad. Under en timme tar de tre personerna på scenen med publiken på en teologisk resa kring de stora frågorna om livet och kärleken – allt med avstamp i Marilynne Robinsons romaner med prästen John Ames i centrum i den amerikanska småstaden Gilead på 50-talet. Robinson är en framstående nutida amerikansk författare som blivit rikligt prisbelönad, inte minst av USA:s president Barack Obama som berättat att hennes böcker varit mycket betydelsefulla för honom.

Stina Ekblad läser utvalda delar ur Marilynne Robinsons böcker och får nog flera i publiken att lämna aulan med åtminstone ett uns extra kraft och inspiration.

Under hösten har även bland andra pediatrikern Hugo Lagercrantz, senior professor vid KI, talat om sin bok Mitt medvetande: memoarer, och Astrid Seeberger om patientmötet i vårdproduktionens tid. Pedagogiskt forum återkommer med nytt program under våren 2017.

Text: Stina Moritz

Foto: Gustav Mårtensson