Publicerad: 2011-01-20 00:00 | Uppdaterad: 2016-09-09 09:51

Ovanlig transplantation ger kvinna rösten åter

FOTNOT. Efter att texten publicerades har förhållandena förändrats. VI har valt att låta nyhetsartikeln ligga kvar på vår hemsida då vi menar att det är väsentligt för omvärlden att kunna följa och granska hur vi beskrivit olika skeenden vid olika tidpunkter. Forskaren och läkaren Paolo Macchiarini har varit och är föremål för olika såväl interna som externa utredningar och kritiska granskningar från media.Läs senaste kommentaren från KI som gäller Paolo Macchiarini.

Med en av de mest komplicerade transplantationsoperationer som någonsin utförts har ett internationellt kirurgteam med bland andra Paolo Macchiarini från Karolinska Institutet i Stockholm – återställt rösten hos en kvinna från Kalifornien som inte kunnat tala på mer än tio år.

Kirurgteamet tillkännagav i dag på en presskonferens att de bytt ut larynx (struphuvudet), sköldkörteln och luftstrupen på en 52-årig kvinna som förlorat förmågan att tala och andas själv. Operationen, som tog 18 timmar och utfördes under två dagar i oktober 2010, är endast det andra dokumenterade fallet i sitt slag i världen. Redan 13 dagar efter operationen uttalade patienten sina första ord på 11 år och hon kan nu tala uthålligt och med lätthet.

Idag träffar patienten, Brenda Charett Jensen, hela sitt kirurgteam i Kalifornien för första gången efter transplantationen.

– Struphuvudet är ett otroligt komplicerat organ med intrikata nerver och muskler som gör att vi kan tala och andas, säger Gregory Farwell som är docent i otolaryngologi vid UC Davis Medical Centre och chefskirurg för transplantationen För att lyckas var vi tvungna att samla ihop ett exceptionellt multidisciplinärt team, använda de allra senaste framstegen inom operations- och rehabiliteringsteknik och hitta en patient som var villig att anta de något skrämmande utmaningarna som det innebär att genomgå transplantationen, och dessutom utföra det arbete som var nödvändigt för att kunna använda sitt nya struphuvud.

Före transplantationen kunde Brenda Jensen varken tala eller andas normalt på grund av komplikationer efter en tidigare operation för flera år sedan som stängde hennes luftvägar och gjorde henne helt beroende av en trakeotomitub. I mer än tio år har hon endast kunnat uttala ord med hjälp av en handhållen elektronisk utrustning som framställer ett konstgjort, robotliknande ljud. För att kunna andas har hon varit beroende av trakeotomin, som fortfarande sitter kvar och syns nederst på halsen.

Gregory Farwell ledde ett operationsteam bestående av Peter Belafsky, docent i otolaryngologi vid UC Davis Medical Center, Martin Birchall, professor i laryngologi vid University College London Ear Institute i England, Paolo Macchiarini, gästprofessor i regenerativ kirurgi vid Karolinska Institutet och Quang Luu, universitetslektor i otolaryngologi vid UC Davis Health System.

I dag är transplantation inte något alternativ för alla som saknar eller har ett struphuvud som inte fungerar, eftersom det kräver livslång medicinering med immunsuppressiva medel som skydd mot organavstötning. Immunsuppressiv behandling förknippas med flera medicinska komplikationer och ökad risk för att utveckla vissa former av cancer under den transplanterade patientens livstid. Eftersom Brenda Jensen var njur-pankreastransplanterad för fyra år sedan och redan tog läkemedel mot avstötning, var hon en unik kandidat för ingreppet.

Paolo Macchiarini, vars främsta forskningsintresse gäller transplantation av luftvägar och ersättning av luftvägar med vävnadsteknik, ser också den nu utförda transplantationen som nydanande.

– Att återställa nerver och ansluta blodkärl igen i och runt struphuvudet och luftstrupen, och få det att fungera, satte oss verkligen på prov, säger Macchiarini som 2008 ledde världens första transplantation av en luftstrupe som odlats fram med vävnadsteknik. Det är inte bara mycket relevant för framtida transplantat, utan ger oss insikter som en dag kan leda till att vi kan använda stamceller för att reparera struphuvudet och omgivande vävnader i halsen.

Brenda Jensen följer ett strikt program med daglig sväljträning, vilket har bidragit till att återställa känslan i halsen. Innan hon tillåts äta eller dricka måste hon gå igenom tester med läkarna så att hon kan svälja säkert. Om allt går bra hoppas Brenda Jensen att hennes trakeotomitub ska kunna tas bort någon gång under de närmaste månaderna, vilket skulle göra att hon kan återgå till ett helt normalt liv.

– Varje dag är en ny början för mig, säger Brenda Jensen. Jag jobbar ihärdigt på att använda mina stämband och träna mina muskler att svälja. Jag kommer förmodligen aldrig att kunna sjunga i kör eller något sådant, men det är fantastiskt att kunna prata normalt och jag längtar så efter att kunna äta och dricka och simma igen!