Publicerad: 2020-11-24 13:25 | Uppdaterad: 2020-12-10 14:23

Oroande uppgifter om Ahmadreza Djalali

Den 24 november kom det oroande och illavarslande uppgifter från Iran om att dödsdomen över den tidigare KI-forskaren och svenska medborgaren Ahmadreza Djalali kan komma att verkställas inom kort.

Uppgifterna är inte bekräftade och KI arbetar nu, tillsammans med bland annat Amnesty International och riksdagsledamot Lars Adaktusson som engagerat sig i fallet, för att snabbt få fram mer information. 

– Stämmer de här signalerna är det mycket oroande. Vi måste agera kraftfullt och samfällt för att se till att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs. Vi är många som är engagerade i hans fall och jag vill uppmana alla att göra vad de kan för att stödja honom nu, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet.  

KI-alumnen och forskaren Ahmadreza Djalali greps av polisen i Iran för 4,5 år sedan. Han befann sig då på en föreläsningsturné i landet för att tala om sitt forskningsområde, katastrofmedicin. I samband med gripandet anklagades han bland annat för spioneri och “fiendskap med Gud”. Året efter, den 21 oktober 2017, dömdes han till döden i en rättegång som måste betecknas som en rättslig skandal.

– Sedan dess har Ahmadreza Djalali suttit fängslad under mycket svåra omständigheter och med ett ständigt dödshot hängande över sitt huvud. Rapporter från fängelset berättar om att han rent fysiskt mår mycket dåligt och att han bland annat drabbats hårt av effekterna av pandemin, säger Ole Petter Ottersen

KI har kontinuerlig kontakt med Ahmadreza Djalalis familj och med de aktörer som driver hans fall gentemot myndigheterna i Iran.