Publicerad: 2016-03-29 14:08 | Uppdaterad: 2016-03-31 09:33

Omvårdnad vid KI nummer 1 i Europa och i topp 5 i världen

Foto: Selma Wolofsky, Institutionen för NVS.

För första gången har det brittiska rankningsinstitutet QS World University Rankings med omvårdnad som enskilt ämnesområde, och av cirka 850 universitet i världen hamnar omvårdnad vid Karolinska Institutet (KI) på en femteplats i rankningen.

– Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) är mycket stolt över att ämnesområdet omvårdnad, där majoriteten av forskarna och lärarna är verksamma vid NVS, rankas som nummer fem i världen! Det är ett resultat av det stora och målmedvetna arbetet som har lagts ner vid institutionen på att höja kvaliteten, bland annat genom att stärka den akademiska kompetensen och kopplingen mellan forskning och utbildning. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra studenter på sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen en akademisk miljö i världsklass, säger NVS:s prefekt Maria Eriksdotter.

Forskningens genomslag

Rankningen belyser världens främsta universitet inom 42 ämnen, detta baserat på akademiskt rykte, forskningens genomslag och spridning (impact factor och citeringar) samt arbetsgivarrykte. Särskilt höga poäng fick omvårdnad vid KI i kategorierna akademiskt rykte (98,4 av 100 poäng) och citeringar per publikation (93,3 av 100 poäng).

– Det är oerhört viktigt att ämnet omvårdnad finns med i rankningsystemet och att vi får bekräftelse på att omvårdnad vid KI är i topp i världen, och faktiskt nummer ett i Europa. Resultatet visar med tydlighet att vi lyckas rekrytera de bästa forskarna och lärarna och att våra forskningsresultat, som till största delen har en stark klinisk koppling, når ut i världen och blir till nytta för studenter, patienter och vården, säger Ann Langius-Eklöf, professor samt chef vid sektionen för omvårdnad.

USA i topp

University of Pennsylvania kniper förstaplatsen för omvårdnad, följt av Johns Hopkins University, University of Toronto och University of Alberta på plats två till fyra.

Fem andra svenska lärosäten finns med på hundralistan över ämnesområdet. Göteborgs och Lunds universitet ligger på plats 35 respektive 47. Linköping, Umeå och Uppsala universitet hamnade på platserna 51-100 (exakt placering anges inte efter nummer 50).

KI fick också topplaceringar i ämnena dentalmedicin (placering 3), farmakologi (placering 9) och medicin (placering 10). Inom fakulteten Livsvetenskap och medicin placeras KI som nummer nio i världen enligt rankningen.

Läs mer om resultaten för omvårdnad och KI här.