Nyhetsarkiv

På den här sidan kan du söka fram äldre nyheter. Välj ämne, typ av nyhet eller skriv in ett eget sökord för att filtrera fram nyheter.

View expanded
View compact
Nätverket "Include" har inrättat ett pris för att uppmärksamma en person eller grupp av anställda på ett av Includes medlemslärosäten som har gjort berömvärda insatser inom arbetet för breddad rekrytering och breddat deltagande.
Målgrupp: Medarbetare
Som tidigare år samlas flera av Stockholms lärosäten i en gemensam paroll under pride-veckan för att uppmärksamma hbtqi-frågor. Academic Pride 2022 arrangerar ett seminarium om hbtqi-inkluderande arbets- och studiemiljö och gemensamt deltagande i Pride paraden. Prideflaggan kommer även att hissas på samtliga deltagande lärosäten under hela festivalveckan.
Nyheter
För första gången har svenska universitet och högskolor genomfört en gemensam och nationell enkät om hur vanligt det är med genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier inom akademin. Totalt har nästan 39 000 anställda, doktorander och studenter svarat. Svaren visar att unga, kvinnor, studenter och doktorander är särskilt utsatta.
Nyheter
Fellows In Equal Career Development (FIELD) – One KI with equal opportunities through fellow- and mentorship.
Målgrupp: Medarbetare
Samlingar av mänskliga kvarlevor fanns förr på många medicinska universitet. De användes för både utbildning och forskning. På Karolinska Institutet finns cirka 800 kranier och andra skelettdelar, förvarade i lådor som är placerade i särskilda utrymmen. De har inte använts i verksamheten på åtskilliga år. Om detta – och en del annat – handlade ett seminarium som KI:s etikråd arrangerade under tisdagen.
Nyheter
Sexuella och genusbaserade trakasserier på arbetsplatsen kan leda till ökad risk för behandling med antidepressiva eller ångestdämpande läkemedel. Det visar en studie från Karolinska Institutet som publicerats i tidskriften Occupational and Environmental Medicine.
Nyheter
Nu lanseras nya satsningar för att stärka Karolinska Institutets utveckling som ett universitet med banbrytande forskning. Flera av satsningarna riktas till yngre medarbetare inklusive KI Research Incubator, KIRI, som blir en virtuell mötesplats för tvärvetenskapliga samarbeten. Ytterligare två satsningar befinner sig i planeringsstadiet – ett mentors- och coachningsprogram och ett nytt nätverk för att stärka kvinnliga forskares och lärares meriteringsmöjligheter.
Nyheter
Anna Kågesten och Karin Båge, biträdande lektor respektive doktorand vid Institutionen för Global Folkhälsa, är medförfattare till en ny forskningsrapport som nyligen publicerats på uppdrag av Expertgruppen för Biståndsanalys. Rapporten handlar om hur normer och värderingar både motverkar och främjar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och hur vi genom att förstå dessa kan se bättre resultat inom olika biståndsprojekt.
Nyheter
Som tidigare år samlas flera av Stockholms lärosäten i en gemensam paroll under pride-veckan för att uppmärksamma hbtqi-frågor. Academic Pride 2021 arrangerar ett seminarium om könskategoriseringar och språk samt sociala evenemang för studenter. Prideflaggan kommer även att hissas på samtliga deltagande lärosäten under hela festivalveckan.
Nyheter
Karolinska Institutet föreslår, i samverkan med Karolinska Universitetssjukhuset, en nationell satsning på preventivt arbete riktat till personer med riskfaktorer för att begå sexuella övergrepp. Bland annat vill man inrätta ett nationellt kunskapscentrum.
Nyheter
Covid-19-pandemin stoppar inte kampen för hbtq-personers rättigheter. Årets Stockholm Pride livesänds istället digitalt under namnet Stockholm Pride Summer Stream. Som vanligt deltar flera av Stockholms lärosäten under den gemensamma parollen Academic Pride, som i år samlar både studenter och anställda på sju lärosäten.
Nyheter
Christina Björklund, docent vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, är sedan februari 2020 forskningsledare inom forsknings- och samverkansprogrammet mot sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet inom akademin.
Nyheter
Förra veckan gick Stockholm Pride av stapeln. Festivalen är en del av en global rörelse för att förbättra hbtq-personers livssituation och rättigheter. Även i år deltog Karolinska Institutet i den färgglada manifestationen.
Nyheter
Nu har startskottet gått för ett nytt forsknings- och samverkansprogram som ska ge kunskap om sexuella trakasserier inom akademin – samt leda till forskningsbaserade förbättringar. Satsningen leds av KI tillsammans med KTH och Malmö universitet.
KW
KI webbförvaltning