Publicerad: 2019-05-23 13:42 | Uppdaterad: 2019-05-23 14:21

Nya universitetsdirektören har börjat

Porträtt taget på Katarina Bjelkes nya kontor.

Idag gör Katarina Bjelke sin första arbetsdag på Karolinska Institutet som universitetsdirektör. Hon är utbildad och disputerad från KI och har även innehavt olika chefspositioner på KI.
– Jag tycker att Karolinska Institutet är ett för Sverige väldigt viktigt universitet. Det ska bli jätteroligt att börja arbeta här igen, säger Katarina Bjelke.

Katarina Bjelke kommer närmast från tjänsten som universitetsdirektör vid Uppsala universitet. Hon har tidigare jobbat som departementsråd och var chef vid forskningspolitiska enheten vid utbildningsdepartementet. Katarina Bjelke disputerade på KI i neuroanatomi 1997, med en tandläkarexamen från 1989. Mellan 2000 och 2009 hade hon olika chefsuppdrag på KI; som chef för forsknings- och forskarutbildningsavdelningen, för den internationella enheten och för Grants Office. 

Katarina Bjelke. Foto: Andreas Andersson.

– Det känns jätteroligt att vara tillbaka. Jag vet att KI är en spännande arbetsplats, med spännande och banbrytande forskning- och utbildning och duktiga medarbetare.

Katarina Bjelke berättar att hon kommer att ägna den närmsta tiden till att sätta sig in i verksamheten. Hon planerar att spendera mycket tid på KI:s campus, att träffa alla prefekter och administrativa chefer samt att gå runt på avdelningar inom förvaltningen, för vilken hon också blir högsta chef.

– Jag kommer förstås att fokusera på verksamhetsstödet – att få det bra och verksamhetsanpassat är mycket viktigt. Andra viktiga prioriteringar är den nya ledningsorganisationen och självklart Strategi 2030 – att göra den tydligt förankrad och angelägen i verksamheten.

Katarina Bjelke och efterträder tidigare universitetsdirektör Per Bengtsson som gick i pension 30 april 2019.