Ny studie om mottagandet av patientdrivna innovationer i vården
En ny studie från forskningsprogrammet Patienten i förarsätet på Karolinska Institutet, undersöker hur patientdrivna innovationer tas upp av vården. Studien visar att mottagandet påverkas av vårdgivares uppfattning om komplexiteten i vårdprocesserna som behövs för att man ska kunna ha hjälp av innovationen. En högre upplevd komplexitet leder till ett lägre upptag av innovationen.
Studien visar också att mottagandet och användaraktiviteten påverkas positivt om införandet av nya funktioner i en innovation möter upplevda behov, samt om det finns forskning som stödjer användningen av innovationen. Studien utfördes som en jämförande fallstudie där man undersökte upptaget av en patientkontrollerad mobilapplikation på cystisk fibros-kliniker, både i Sverige och i USA.
-För att patientdrivna innovationer ska kunna få genomslag och bli framgångsrika inom vården, är det avgörande att på djupet förstå och hantera vårdgivares och patienters beroenden och samverkan. Det är också viktigt att förstå och hantera vårdgivares och vårdpersonals uppfattning om värdet av innovationerna. Resultaten i studien är viktiga eftersom de visar att ett framgångsrikt upptag inte bara beror på innovationens tekniska kvalitet, utan också på hur väl den integreras i den befintliga vårdstrukturen, säger Andreas Hager, forskare, innovatör och en av medförfattarna till studien.
Studien genomfördes genom kvalitativa intervjuer med vårdpersonal och kvantitativ analys av användardata för att förstå variationerna i upptag och de faktorer som påverkade denna process.
- Det finns så lite forskning kring patientdriven innovation i vården. Inom programmet Patienten i förarsätet skapar vi medvetenhet om att patientdrivna innovationer finns och kan få genomslag, men belyser också utmaningar förknippade med detta. Genom att förstå och hantera de utmaningar som vårdgivare upplever vid införandet av nya innovationer kan vi alla förbättra förutsättningarna för att nya verktyg ska kunna integreras i vården och därmed förbättra patienternas hälsa och livskvalitet, vårdmedarbetarnas lärande och vårdsystemens effektivitet, säger Andreas Hager.
- Nästa steg i vår forskning är att undersöka hur man kan minska upplevd komplexitet inom vården för att underlätta adoptionen av patientdrivna innovationer. Vi planerar också att utforska hur innovationerna kan skalas upp och anpassas för att möta behoven inom andra delar av vården, samt att utveckla stödstrukturer som kan främja en bredare användning och hållbarhet över tid, säger Andreas Hager.
Publikation
A Patient-Driven Mobile Health Innovation in Cystic Fibrosis Care: Comparative Cross-Case Study.
Mazzocato P, Luckhaus JL, Malmqvist Castillo M, Burnett J, Hager A, Oates G, Wannheden C, Savage C
J Med Internet Res 2024 Jul;26():e50527