Publicerad: 2022-02-17 21:00 | Uppdaterad: 2022-02-18 10:50

Ny sökfunktion på ki.se

Idag lanseras en ny sökfunktion på ki.se. Du som användare kommer inte att märka några större förändringar, förutom att vi hoppas att den nya sökfunktioner ger mer relevanta och bättre svar än den gamla.  Den nya sökfunktionen kommer ligga uppe under en provperiod på omkring sex månader, för att sedan utvärderas.

Den 17 februari 2022 lanseras KI:s nya sökfunktion Google Programmable Search. Det är en Google-tjänst som i princip fungerar som en vanlig googling, men svaren hämtas bara från webbsidor som har ett KI-relaterat domännamn, exempelvis ”exemplesite.ki.se”. 

Fördelarna med Google Programable Search är främst att den använder Googles sökalgorimter, vilket innebär att träffresultaten blir bättre. Denna sökfunktion är inte heller lika underhållskrävande som den gamla lösningen vilket innebär att kostnaderna blir mycket låga. Nackdelarna är att den inte ger träffar på de sidor på medarbetaportalen som kräver att man har loggat in. Den ger heller inte samma möjligheter till grafiska anpassningar, tillexempel kommer man inte längre att se en bild på personen vid personsök.

Under hösten 2022 sker en utvärdering av den nya sökfunktionen och sedan fattas beslut om permanentning, återgång till den gamla sökfunktionen, eller att titta på alternativa lösningar.

Om du har några synpunkter, eller upptäcker något som inte verkar fungera i det nya söket kontakta: webb@ki.se

Rickard Carlsson

Kommunikatör