Publicerad: 2010-03-11 00:00 | Uppdaterad: 2013-11-26 10:22

Ny läkemedelskandidat sänker blodfetter

[Pressmeddelande 2010-03-11] En sköldkörtelhormonliknande substans som verkar specifikt på levern sänker blodkolesterol utan allvarliga biverkningar. Det visar en klinisk prövning genomförd av forskare från bland annat Karolinska Institutet som nu presenteras i den topprankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Bo Angelin Foto: Erik Cronberg
Bo AngelinFoto: Erik Cronberg

Hög kolesterolhalt i blodet behandlas främst med en grupp läkemedel som kallas statiner, men behandlingen är inte alltid tillräckligt effektiv och högre doser är inte sällan förknippade med biverkningar.

Forskare från bland annat Karolinska Institutet visar nu i en klinisk prövning att en ny läkemedelssubstans, kallad eprotirome, kan sänka blodkolesterolet effektivt hos patienter som redan behandlas med statiner. Patienter som i studien fick tilläggsbehandling med eprotirome sänkte sina nivåer av skadliga blodfetter med upp till 30 procent jämfört med patienter som fick tilläggsbehandling med placebo.

Prövningen pågick under tre månader och omfattade totalt 189 patienter. Det återstår att undersöka om säkerhet och effekt är densamma hos ett större antal patienter och under längre tid.

- Det här läkemedlet kan komma att hjälpa patienter som inte tål statiner eller användas som tilläggsbehandling för dem inte svarar så bra på statiner, säger professor Bo Angelin som har lett studien.

Eprotirome efterliknar sköldkörtelhormonets naturliga förmåga att stimulera kroppens nedbrytning av kolesterol och utövar sin effekt uteslutande i levern. Utvecklingen av liknande icke-selektiva läkemedel har tidigare stoppats på grund av allvarliga biverkningar från andra organsystem, som hjärtmuskelförstoring och benskörhet eller påverkan på kroppens egen reglering av sköldkörtelhormoner.

Eprotirome har utvecklats av läkemedelsföretaget KaroBio i Huddinge som finansierar och deltar i forskningen.

Publikation:

Paul W. Ladenson, Jens D. Kristensen, Ph.D., E. Chester Ridgway, Anders G. Olsson, Bo Carlsson, Irwin Klein, John D. Baxter och Bo Angelin

Use of the Thyroid Hormone Analog Eprotirome in Statin-Treated Dyslipidemia

New England Journal of Medicine (NEJM), 10 mars 2010

För mer information, kontakta: