Publicerad: 2008-09-03 00:00 | Uppdaterad: 2013-11-26 10:27

Ny behandling mot amfetaminmissbruk

Läkemedlet Naltrexon, som används mot alkoholmissbruk, kan även hjälpa mot amfetaminmissbruk. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som publiceras i senaste numret av American Journal of Psychiatry.

I Sverige är amfetaminmissbruk det vanligaste missbruket näst efter alkohol och cannabis, men läkemedelsbehandling mot amfetaminmissbruk saknas. Resultat från en färsk studie visar nu att läkemedlet Naltrexon, som idag används mot alkoholmissbruk, även kan hjälpa amfetaminmissbrukare.

Den nya studien, som är gjord på 80 amfetaminmissbrukare som behandlades under tre månader, visar att användningen av och suget efter amfetamin minskade med Naltrexon, jämfört med dem som fick sockerpiller. De som behandlades med läkemedlet hade upp till tre gånger ökad möjlighet att förbli drogfria.

- Detta är första gången man visat en effekt av ett läkemedel på amfetaminmissbruk, säger Johan Franck, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap och en av forskarna bakom studien, till Rapport.

Text: CECILIA ODLIND