Ny avhandling om mikrogliaceller
Välkommen till Guillermo Vázquez Cabreras presentation av sin avhandling ”Microglia: guardians across the lifespan and disease spectrum”.
Tid: 20 september kl. 9.30
Plats: Eva & Georg Klein, Biomedicum (plan 3), Solnavägen 9, Karolinska Institutet, Solna
Handledare: Bertrand Joseph, Professor, Institutet för miljömedicin (IMM)
Opponent: Rosa Chiara Paolicelli, Assistant Professor, Department of Physiology, University of Lausanne
Tre frågor till Guillermo
Vad handlar avhandlingen om?
Avhandlingen fokuserar på att studera mikroglia, de immunceller som finns i vår hjärna. Deras huvudsakliga roll är att skydda oss från sjukdomar eller skador i hjärnan, men de har också många andra viktiga funktioner. Till exempel bidrar mikrogliaceller under den tidiga hjärnans utveckling och arbetar för att upprätthålla balansen som behövs för att hjärnan ska förbli frisk. Mikroglia är en mycket mångsidig och flexibel grupp av celler, vilket innebär att de kan förändras och anpassas beroende på sin omgivning. Detta gör dem idealiska för att studera hur olika sjukdomar påverkar hjärnan och för att utveckla personanpassade behandlingar baserat på en persons specifika tillstånd.
Kan du berätta om några intressanta resultat?
En spännande upptäckt är identifieringen av en ny typ av mikroglia, kallad ARG1+ mikroglia, som uppträder i en specifik hjärnregion och vid ett tidigt skede av hjärnans utveckling. Dessa celler är som mest aktiva under de första dagarna efter födseln och har ett starkt inflytande på hjärnans utveckling och kognitiva funktion.
Vi undersökte också hur mikroglia åldras tillsammans med hjärnan. När vi blir äldre förändras vår hjärna, och det gör även våra mikrogliaceller. De flesta studier om åldrade mikroglia tar dock inte hänsyn till de olika utmaningar vi möter under livet, såsom sjukdomar eller inflammationer. För att lösa detta skapade vi en laboratoriemodell som tillät oss att åldra mikroglia utan dessa yttre faktorer. Detta hjälpte oss att upptäcka egenskaper hos åldrade mikroglia som sannolikt är gemensamma för alla, oavsett deras personliga historia, och som kan hjälpa oss att förstå hur man behandlar hjärnrelaterade sjukdomar kopplade till åldrande.
Slutligen studerade vi mikroglia vid hjärntumörer. Eftersom mikroglia är hjärnans immunsystem skulle man förvänta sig att de bekämpar cancerceller, men istället kan tumörceller "kapa" mikroglia och omvandla dem till hjälpare som stödjer tumörens tillväxt och spridning. Denna avhandling presenterar två studier som visar hur mikroglia omvandlas av tumörer. Vi utvecklade också en experimentell strategi för att vända denna process, vilket ledde till en minskning av tumörstorleken i djurmodeller.
Vilken ytterligare forskning behövs inom området?
Trots dessa lovande upptäckter är det fortfarande en lång väg kvar innan resultaten kan omvandlas till behandlingar för patienter. Mer forskning behövs för att hantera begränsningarna i dessa studier och för att bättre förstå de unika egenskaper och utmaningar varje person står inför, såsom ålder, kön och hälsobakgrund. Dessa faktorer gör att våra mikrogliaceller beter sig olika, och deras specifika interaktioner med hjärnan innebär fortfarande mysterier som forskningen just har börjat utforska.