NVS utbildningsnämnd
– Våra styrkor är att vi är flera professioner, har hög pedagogisk kompetens och är personer med starkt engagemang i utbildningsfrågor, säger Maria Hagströmer om NVS utbildningsnämnd, som hon leder i egenskap av grundutbildningsansvarig (GUA) vid NVS.
NVS har en utbildningsnämnd, något som alla institutioner vid KI har. Nämndens uppgift är att ansvara för kvalitet och beslut som gäller utbildning på grund och avancerad nivå. Nämnden leds av GUA. De övriga som ingår i nämnden är våra två biträdande GUA, de fyra programdirektorerna och de biträdande programdirektorerna (dock utan rösträtt). Vidare ingår lärarrepresentanter från vår egen institution liksom fyra lärarrepresentanter från andra institutioner, vilka vi har samarbeten med. Det ska även finnas med en till två studentrepresentant, men för tillfället saknas en sådan. Däremot har vi studentrepresentanter i våra programråd, som vi kan vända oss till för att få studentperspektiv i frågor.
I nämnden ingår även tre avnämarrepresentanter från Region Stockholm och Stockholm stad.
– De är enormt viktiga! poängterar Maria Hagströmer, ordförande i NVS utbildningsnämnd. De kan komma med inspel om vad som är på gång i verksamheten eller tycka till om förbättringar i kurser som har klinisk verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Maria Hagströmer betonar att det med denna bredd av ledamöter blir en bra kunskapsbank med ingångar från flera olika håll där man kan lära av varandra. Det blir många perspektiv på saker och ur olika synvinklar.
Rent organisatoriskt ligger UN under Kommittén för utbildning med regelstyrningen. Men prefekten har det övergripande ansvaret för UN, och hon har i sin tur delegerat till GUA, som basar över nämnden.
– Beslut som fattas hos oss är sånt som rör kursplaner inom programmen och fristående kurser, nedläggning av kurser, antalet fristående kurser vi ska ha, berättar Maria Hagströmer. Kommittén för utbildning fattar beslut om t ex nya och reviderade utbildningsprogram.
Sitter i treårsperioder
Man väljs till UN under treårsperioder och följer egentligen prefekt, med möjlighet till förlängning. PD:arna väljs också på tre år och är automatiskt med i UN. Inom vår egen institution frågar vi avdelningarna och ber dem utse lämplig lärarrepresentant. Vi har representanter från alla avdelningar förutom ARC och neurogeriatrik, som inte har så mycket undervisning. För de andra institutionerna skickar vi en förfrågan till berörd prefekt och GUA och be dem utse en lärarrepresentant till vår UN. Medicinska föreningen utser studentrepresentanten och avnämnarna utses av regionen och Stockholm stad.
Åtta möten per år samt en heldag med workshop
Utbildningsnämnden träffas fyra gånger per termin. Numera, efter pandemin, är varannan gång en fysisk träff och varannan gång digital. Många i nämnden har inte sin arbetsplats i Flemingsberg, så det underlättar att kunna ses digitalt också.
Hälften av mötena består av beslutspunkter och hälften är information och diskussion. Det kan t ex vara remisser som kommer (som remissen om nationellt samarbete för verksamhetsförlagd utbildning för sjuksköterskeprogrammen), UKÄ-utvärderingar och återrapporteringen. Det informeras också om vad som är på gång i programmen, fristående kurser, verksamheten och våra underorgan som etikgruppen och internationella kommittén.
–Informationsdelen ser jag som fruktsam, säger GUA, Maria Hagströmer. Det ger utrymme till kollegialt lärande och stödjande plus många diskussioner. Det är alltid någon som har bra med kunskap om det som diskuteras.
En gång per år har man också en heldag då man kör workshop med tema. Temat i höst är hur man kan samarbeta ämnesöverskridande mellan programmen, som med IPL, etik, hållbar utveckling och internationalisering.
Undergrupper, årscykler och fantastiska handläggare
Under UN finns också några undergrupper varav NVS internationella kommitté är en. De arbetar bland annat med strategiska frågor kring internationalisering samt med in- och utresande studenter.
Det finns en återkommande cykel i UN:s verksamhet. I oktober är det t.ex kursplaner, i november är det budget, och i januari är det all återrapportering.
- Jag vill också lyfta det fantastiska jobbet som handläggarna gör för UN, säger GUA. Det är Anna-Carin Isacsson och Anette Stålbalk samt Linda Schöldberg som är på väg in, som står för det. De har stenkoll på regelverket och även nära kontakt med fakultetskansliet.
Kvalitetsplan
Varje år arbetar UN med att ta fram en övergripande kvalitetsplan för utbildningen. Den är som en verksamhetsplan och ska naturligtvis gå i linje med institutionens mål. Huvudfokus på den nu är utbildningsekonomi.
GUA sitter med i NVS ledningsgrupp vilket är bra för att just få den synkroniseringen. På så sätt blir också prefekt snabbt insatt i huvudfrågorna för nämnden.
Utmaningar
De närmaste utmaningarna för UN är ekonomin och också i det att vi ser lägre genomströmning i programmen och andra typer av studenter idag. Nu är det en större variation bland studenterna. De har olika bakgrunder och har gjort väldigt olika saker innan. De är lite mindre självgående, vilket kräver en annan kompetens bland lärarna. Det behövs mer stöd och coachning än bara undervisning, vilket också kostar mer.
Sedan kommer det mycket annat uppifrån, t ex remisser till programmen som ska tycka till. Och där är sjuksköterskeprogrammet särskilt mycket utsatt.
– Det är tungrott för att vi är stora, men det är mycket bra dynamik i gruppen. Ledamöterna är ärliga och kreativa, och det ger styrka, avrundar Maria Hagströmer.