Publicerad: 2024-03-26 12:35 | Uppdaterad: 2024-03-27 13:54

Medicinhistoriska museets vänförening – för ett medicinhistoriskt museum i Stockholm

Gustaf V:s blåssten
Gustaf V:s blåssten opererades ut av professor John Hellström 1942. Stenen, som är stor som ett ägg, delades och putsades upp efter operationen. Den ena halvan fick majestätet själv, den andra behöll John Hellström. Den ingår i dag det medicinhistoriska museets samlingar. Foto: Medicinhistoriska museet

Precis som de flesta europeiska huvudstäder hade Stockholm tidigare ett medicinhistoriskt museum, beläget i det gamla Eugeniahemmet invid KS och KI. 2015 lades museet dock. Sedan dess har museets stora föremålssamling varit magasinerad och den förvaltas nu av Medicinhistoriska museets vänförening.

Kuvös från tidigt 1800-tal.
Kuvös från tidigt 1800-tal. Foto: N/A

I ett magasin utanför Stockholm förvaras inredning till äldre vårdrum, instrument, preparat i glasburkar och tiotusentals andra föremål och dokument från Stockholms långa medicin- och sjukvårdshistoria. Trots att museet inte längre finns visas föremål ur samlingarna regelbundet: de lånas ut till filminspelningar och utställningar och efterfrågas också av forskare. 

Medicinhistoriska museets vänförening arbetar för att ett medicinhistoriskt museum ska återinrättas i Stockholm. Föreningen ordnar också populära föredragskvällar som är öppna för allmänheten några gånger varje termin. Vill du engagera dig i föreningen, eller kanske komma och lyssna på något av vårens föredrag? Besök https://www.medicinhistoriskastockholm.se/ eller skicka ett mail till medicinhistoriskamuseet@gmail.com!  

Liköppningsprotokoll från Gustaf III.
Gustaf III avled efter att ha blivit skjuten av Jacob Johan Anckarström på en maskeradbal på Kungliga Operan i Stockholm 1792. Efter döden företogs en liköppning för att utröna den exakta dödsorsaken. Det liköppningsprotokoll som finns i det medicinhistoriska museets samlingar är en avskrift. Foto: N/A

Nästa föredrag 

äger rum den 23 april, kl. 17.00, på CCK, Cancer Centrum Karolinska. 

Fil. Dr. Jonatan Samuelsson, Umeå universitet, Kunskap, kontrovers och kvicksilver: Debatten om amalgamförgiftning i det sena 1900-talets Sverige. Jonatan Samuelsson är idéhistoriker, och hans avhandling från 2021 undersöker debatten om amalgamförgiftning i Sverige. Hur och varför blev debatten om amalgam blev så stormig just i Sverige, och hur kan idéerna om förgiftning och de drabbades krav på erkännande förstås?