Publicerad: 2024-09-16 12:57 | Uppdaterad: 2024-09-16 16:05

Luftföreningar från förbränning av biomassa ger högre cancerpotential

Skogsbrand
Foto: Pixabay

I en ny studie från Institutet för miljömedicin (IMM) presenteras en alternativ metod för att bedöma cancerpotensen hos luftföroreningar, med fokus på blandningar av organiska föroreningar i partiklar.

Kristian Dreij.
Kristian Dreij.

Genom att mäta aktiveringen av DNA-skadesignalering i celler exponerade för luftprover kunde forskama applicera två modelleringsmetoder för att uppskatta dess cancerframkallande potential. Resultaten visade att prover från områden som framför allt var påverkade av partikar från förbränning av biomassa hade högre cancerpotential än prover från mer urbana miljöer.

Forskningen bidrar till en förbättrad riskbedömning genom att övergå från att analysera enskilda föroreningar till hela blandningar, vilket kan hjälpa till att fastställa säkra gränsvärden för exponering.

Kristian Dreij, docent vid IMM förklarar: 

- Vi har tidigare visat att aktivering av DNA-skadesignalering är en känslig in vitro markör som kan användas för att kvantifiera cancerpotensen av luftföroreningar och andra komplexa blandningar. I denna studien kunde vi applicera metoden på insamlade luftprover från Sverige, Brasilien och Japan som representerar olika typer av utsläppskällor. Vi studerar nu också de genotoxiska mekanismerna för att se om vi kan förklara varför vissa prover är mer potenta än andra.

Studien har finansierats av Formas.

Publikation

Application of an in vitro new approach methodology to determine relative cancer potency factors of air pollutants based on whole mixtures.
de Oliveira Galvão MF, Scaramboni C, Ünlü Endirlik B, Vieira Silva A, Öberg M, Pozza SA, Watanabe T, de Oliveira Rodrigues PC, de Castro Vasconcellos P, Sadiktsis I, Dreij K
Environ Int 2024 Aug;190():108942

Kontakt

Profile image

Kristian Dreij

Senior Forskare

Kontakt

Kristian Dreij Senior Forskare