Publicerad: 2010-12-09 00:00 | Uppdaterad: 2013-11-26 10:32

Lilla Medicinpriset delas ut

[PRESSINBJUDAN 2010-11-29] Bara ett par dagar efter Nobelveckans slut delar Karolinska Institutet ut Lilla Medicinpriset till det barn som varit mest framgångsrikt på att forska fram svar på medicinska frågor ställda av forskare vid universitetet. Detta är en särskild satsning från Karolinska Institutet för att intressera barn och ungdomar för medicinsk forskning.

Under årets lopp har barn och unga forskat fram svar på olika frågor ställda av doktorander och forskare på Karolinska Institutet. Varje månad har ett barn utsetts till månadens "forskare" och därmed säkrat en finalplats i tävlingen till Lilla Medicinpriset. Samtliga finalister har fått ett bonusuppdrag, och snart är det dags för juryn att kora en vinnare som presenteras i samband med utdelningen av priset.

Många barn har intresserat sig för projektet. De har varit nyfikna på att prova på hur det kan vara att forska. Medicine doktor Carina Ritzmo på institutionen för kvinnors och barns hälsa är en av de vetenskapliga experterna som har handlett barnen i tävlingen. Under temat Barn och läkemedel har hon svarat på många nyfikna frågor om allt ifrån hur läkemedel ska doceras till vad som händer i kroppen när man äter medicin.

Samtliga månadsvinnare får efter prisutdelningen delta i ett studiebesök på Karolinska Institutet. Under eftermiddagen får de tillsammans med några av de doktorander och forskare som handlett dem under året testa olika laborationer och experiment samt lära sig mer om kroppens anatomi.

- Vi vill öka barns och ungdomars intresse för naturvetenskap. Genom frågor om kroppens funktion har vi försökt att stimulera barns nyfikenhet och uppmuntra deras kunskapslust och därmed väckt ett intresse för medicinska frågor. Vi hoppas att satsningar kan bidra till att fler ungdomar kan se sig själva som framtida naturvetare och forskare, säger Clara Gumpert, dekanus för forskarutbildning.

Prisutdelning

  • Tid: Tisdag den 14 december kl. 12.00
  • Plats: Karolinska Institutet, Hall of Fame, Nobels väg 5, Solna.

För anmälan och ytterligare information, kontakta: