Publicerad: 2011-04-26 00:00 | Uppdaterad: 2013-11-26 10:32

Konferens påminner om aidsepidemin

[PRESSINBJUDAN 2011-04-21] Det är nu 30 år sedan de första fallen av hiv upptäcktes och mer än 25 miljoner människor har redan dött i aids. Karolinska Institutet håller en stor konferens för att uppmärksamma framgångar och motgångar i forskningen, sjukvården och samhället.

Journalister är välkomna till konferensen "30 Years of AIDS - Memories, Achievements and Future Perspectives"

  • Tid: Tisdag den 3 maj, 2011 kl. 9.00-18.30
  • Plats: Norra Latin, Stockholm

Aidsepidemin är ett stort hot mot världens befolkning och i vissa länder är mer än 30 procent av befolkningen smittad av hiv.

- Aids är en vidrig sjukdom och det var en väldigt dramatisk period för sjukvården innan bromsmedicinerna kom. Vi har lärt oss mycket under de här åren, om till exempel läkemedel och om hur man kan behandla mammor för att förhindra att barnen smittas. Vi har även sett andra imponerande saker hända, bland annat att flera generösa bidragsgivare har delat ut mediciner gratis i fattiga länder, säger Francesca Chiodi, professor vid Karolinska Institutet och en av organisatörerna.

Aldrig tidigare i medicinens historia har det gått så fort från sjukdomsupptäckt till att få fram bra behandling. Forskaren och Nobelpristagaren Françoise Barré-Sinoussi bidrog till utvecklingen med sitt deltagande i upptäckten av hiv-viruset. Hon studerar nu kroppens skydd mot hiv-infektion och kommer att dela med sig av sina erfarenheter vid konferensen.

Redan tidigt i hiv-historien väcktes förhoppningar om att få fram ett vaccin. Det har visat sig vara svårt, framför allt för att viruset ändrar form. Läkaren och professorn Eric Sandström kommer att tala om vad som har hänt i kliniken under dessa 30 år som gått. Han har även samarbeten i Tanzania och Moçambique för att studera nya vaccin.

Forskarna kämpar också för att ta fram så kallade mikrobicider. Det är ämnen med förmåga att döda virus som skulle kunna användas i slidan innan samlag. Även strukturella frågor, som forskningssamarbeten med utvecklingsländer, utgör en viktig del av konferensen.

Konferensen blir ett möte för alla som arbetar med aidsfrågor på olika plan i samhället. Françoise Barré-Sinoussi kommer att berätta om sitt fortsatta arbete mot sjukdomen. Peter Piot som lett FN:s program mot aids, UNAIDS, liksom Sveriges hiv-ambassadör Anders Nordström talar om behov och insatser. Biståndsminister Gunilla Carlsson kommer att ge en presentation av Sveriges arbete mot aidsepidemin. Vid konferensen medverkar även Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson och Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlson.

Författaren Steve Sjöquist har arbetat med hiv i många olika sammanhang. Han fick sitt hivbesked 1987 då han var 31 år gammal. På konferensen ger han patientens perspektiv på sjukdomen. Under dagen presenteras också olika delar av det stora filmprojektet Face of Aids. I detta projekt har filmproducenten Staffan Hildebrand dokumenterat aidsepidemin sedan 1987.

Konferensen 30 Years of AIDS - Memories, Achievements and Future Perspectives är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Face of AIDS, Smittsyddsinstitutet, Journal of Internal Medicine, Vetenskapsrådet, SIDA och EU FP6 Europrise Network of Excellence.

För ytterligare information, kontakta: