Publicerad: 2022-04-27 14:28 | Uppdaterad: 2022-05-03 14:01

KI:s utbildningsprogram fortsatt populära

studenter på campus
Flera utbildningar på KI ligger i topp när det gäller antalet förstahandssökande. Foto: Martin Stenmark

Vid midnatt den 19 april stängde anmälan till högskolestudier höstterminen 2022. Då hade mer än 22 000 ansökt till Karolinska Institutets nybörjarprogram. Populärast är läkarprogrammet följt av psykolog-, tandläkar- och sjuksköterskeprogrammet.

Läkarprogrammet på KI är den populäraste utbildningen i landet. Andelen förstahandssökande till programmet ligger i topp vid en nationell jämförelse och placerar sig snäppet över juristprogrammen vid Stockholms respektive Lunds universitet som hamnar på en andra och tredje plats. 

– Vi är stolta och glada över att vara så populära! Vi har en högkvalitativ utbildning med en engagerad lärarkår, ett nära samarbete med sjukvården kopplat till en stark forskningsanknytning som jag tror attraherar, utöver läget huvudstaden, säger Marie Dahlin, programdirektor på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet. 

Flera andra utbildningar på KI ligger i topp när det gäller antalet förstahandssökande. Bland annat tandläkarprogrammet som också hamnar högt på internationella rankinglistor över utbildningar

Årets söktryck till KI är dock lägre än föregående år, något som är en nationell trend. Totala antalet sökande till högskolan minskade i år från 419 097 till 376 665 vilket är en minskning på 10 procent. På KI har antalet sökande minskat med 13 procent sedan förra året. 

– Vi ser nu en viss minskning i jämförelse med ansökningen hösten-21. Vi har haft en tydlig coronaeffekt med ett stort antal sökande till våra utbildningar. Den effekten har avtagit något och vi börjar återgå till en mer normal nivå. Söktrycket ligger nu på liknande nivåer som vi hade hösten 2020, säger Victoria Rosander, vikarierande enhetschef för enheten för antagning, examen och disputation vid KI. 


Hitta mer statistik över sökande till högskolan på UHR:s hemsida.