Publicerad: 2024-09-03 16:33 | Uppdaterad: 2024-09-05 14:31

KI:s miljöarbete ger resultat

Bild på Aula Medicas fasad med fönsterrutor
Aula Medica. Foto: Liza Simonsson

KI har som mål att halvera sina utsläpp av växthusgaser till 2030 och bli klimatneutralt. År 2018 toppade KI Naturvårdsverkets lista över de tio myndigheter som redovisat störst utsläpp av koldioxid från långa flygresor. När KI:s miljöledningsrapport för 2023 publiceras framgår glädjande nog att KI inte längre finns med på den listan.

KI:s miljöarbete omfattar alla delar av verksamheten, där KI:s Klimatstrategi 2030 är vägledande för alla anställda och studenter. 

Som statlig myndighet är KI dessutom skyldig att bedriva ett systematiskt miljöarbete samt ha ett miljöledningssystem enligt miljöledningsförordningen (2009:907). 

Porträtt av Maya Petrén och Lilia Daianova.
(Fr v) Maya Petrén och Lilia Daianova. Foto: Ulf Sirborn

– Vi har ett ansvar att utreda och redovisa vår verksamhets påverkan på miljön, och hur vi arbetar för att minska negativ miljöpåverkan och öka positiv miljöpåverkan. Varje år rapporterar vi resultat från KI:s miljöarbete till Naturvårdsverket och Utbildningsdepartementet. Vi genomför även interna miljörevisioner, säger Lilia Daianova, som tillsammans med Maya Petrén är centrala miljösamordnare på KI:s kansli för hållbar utveckling och lika villkor, HULV. 

Flygresor utgör cirka 90 procent av KI:s totala koldioxidutsläpp från resor och transporter. För sex år sedan låg KI högt upp på Naturvårdsverkets lista över myndigheter med störst utsläpp från flygresor mätt i kg koldioxid. 

Minskade flygutsläpp med medvetna val

Genom att hjälpa medarbetarna att göra medvetna val vid bokning av tjänsteresor, och tack vare den stora ökningen av digitala möten har KI tydligt minskat såväl koldioxidutsläppen som antalet flugna kilometer. 

Insatser som innebär att KI nu lämnat sin plats på Naturvårdsverkets topp tio-lista. 

– De nya siffrorna för koldioxidutsläpp från resor och transporter är något vi ska glädjas åt, men vi har fortfarande en lång väg kvar till våra mål för 2030. Utsläppen från tjänsteresor behöver fortsätta minska för att KI skulle uppnå målet för 2030. Om vi inte fortsätter att göra bättre val riskerar vi att öka utsläppen igen, säger Lilia Daianova.

Energianvändningen är en annan miljöaspekt av stor betydelse för KI. Målet i Klimatstrategin var att minska den totala energianvändningen med 15 procent per kvadratmeter till år 2024 jämfört med 2019. Målet har inte uppnåtts, men trenden är nedåtgående vilket är positivt. 

KI arbetar också aktivt med utfasning och ersättning av farliga kemiska produkter och minskning av kemikalieavfall.

Stort engagemang på KI

I fjol genomfördes en miljöutredning inom KI där sju miljöaspekter identifierades ha betydande miljöpåverkan, både positiv och negativ. 

Utöver tjänsteresor och elanvändning, medför även områden som inköp och användning av förbrukningsmaterial, laboratorie- och klinikutrustning samt riskklassade ämnen betydande negativ miljöpåverkan. 

– På samma gång har KI en indirekt positiv påverkan på miljön genom vår utbildning och forskning. Miljö- och hållbarhetsperspektiv ska integreras i utbildning på alla nivåer. Utbildning och forskning bidrar till att både öka och sprida kunskap om medicinska frågor relaterade till miljö, klimat och hållbar utveckling som stärker samhället, förklarar Maya Petrén. 

På de flesta institutioner finns miljö- och hållbarhetsombud som driver ett lokalt miljöarbete enligt respektive verksamhets förutsättningar. 

Även bland KI:s studenter finns ett stort engagemang för miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor, till exempel i gruppen Students for Sustainable Development. 

Sammanfattningsvis visar miljöledningsrapporten för 2023 att KI har gjort framsteg inom miljöarbetet, men det finns fortfarande många utmaningar att hantera. Till exempel att ytterligare integrera miljöarbetet i verksamheten.

Källor: Miljöledning i staten 2018 och 2023, Naturvårdsverket.

Goda exempel vid institutionerna

Det finns många goda exempel på arbetet med miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor bland KI:s institutioner. Här berättar miljö- och hållbarhetsombuden från institutionen för odontologi och universitetstandvården respektive institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle hur de bedriver ett aktivt miljöarbete.  

Certifierade enligt ISO 14001:2015

Vilka miljöutmaningar finns för just er institution? 

Porträtt av Tove Berg.
Tove Berg. Foto: Privat.

– Våra utmaningar är främst engångsmaterial som används för att möta våra höga hygienkrav i arbetet med tandvård och utbildning av framtidens tandläkare och tandhygienister. En stor del av engångsprodukterna kan tyvärr inte återvinnas eftersom de är kontaminerade, berättar Tove Berg, inköps- och miljöhandläggare, och Roger Bergqvist, servicechef, båda miljö- och hållbarhetsombud vid institutionen för odontologi och universitetstandvården.

Hur arbetar ni med miljöfrågor? 

Porträtt av Roger Bergqvist.
Roger Bergqvist. Foto: Privat

– Vi är den enda institutionen inom KI som har ett miljöcertifierat ledningssystem och är certifierade enligt ISO 14001:2015 sedan 2009. Det innebär ett systematiskt miljöarbete, där vi bland annat tar fram en årsplan och mål, säger Roger Bergqvist.

– Vi följer upp resultaten av vårt miljöarbete genom internrevisioner, efterlevnad av miljölagstiftningen med mera. Varje år blir vi även reviderade av ett oberoende ackrediterat certifieringsorgan. 

Ge några exempel på satsningar som gett fina resultat? 

– Varje år ska vi byta ut minst en produkt till en mer miljövänlig version. Vi började 2019 och nu har vi en lista på 12 mer miljövänliga förbrukningsvaror. Bland dem förkläden tillverkade av 70 procent fossilfri plast. 

– Vi har också arbetat med att minska vårt resande och minskade våra koldioxidutsläpp med 90 procent mellan år 2019 och 2022. 

NVS: Uppmuntrar förändrat beteende

Vilka specifika miljöutmaningar finns för just er institution? 

Porträtt av Emma Swärdh respektive  Sumonto Mitra, nya miljö-och hållbarhetsombud vid NVS.
Emma Swärdh och Sumonto Mitra, miljö-och hållbarhetsombud vid NVS. Foto: Privata

– Eftersom vi är en institution med stor utbildningsverksamhet finns en fantastisk möjlighet att stärka studenternas kunskap om miljö- och klimatfrågor och lägga en grund så att de i sina framtida yrkesroller kan arbeta vidare med dem, säger Emma Swärdh, leg. fysioterapeut samt assisterande lektor och Sumonto Mitra, biträdande lektor, båda miljö- och hållbarhetsombud vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle

– Några utmaningar vi har är att implementera lärandemål kring miljö och klimat i kursplaner och skapa värdefulla läraktiviteter och examinationer. Vi har dessutom en omfattande laboratorieverksamhet med stora mängder förbrukningsmaterial, kemikalier och stor energiåtgång, säger Emma Swärdh.

Hur arbetar ni med miljöfrågor? 

– Vi har bland annat en klimathandlingsplan och arbetar just nu med att skapa medvetenhet om miljö- och klimatfrågorna. Vi försöker även skapa medarbetarengagemang genom olika aktiviteter som kan skapa nya attityder både privat och yrkesmässigt. Vi har också genomfört föreläsningar för medarbetare om KI:s och NVS miljöarbete samt en workshop kring utbildning för hållbar utveckling. 

– Förra våren startade vi vårt miljö- och klimatmedvetenhetsår på institutionen som inleddes med en medarbetarundersökning om hållbar utveckling. Vi lanserade då även den nya webbplatsen Hållbar utveckling på NVS på medarbetarportalen, för att bara ta några exempel, säger Sumonto Mitra.

Hur uppnår ni resultat? 

– För att minska pappersanvändning och släcka lampor och datorer har vi använt oss av nudging och viljan att följa sociala deskriptiva normer. Vi försöker även uppmuntra till ett förändrat beteende, för att exempelvis byta ut kemikalier till mer miljövänliga, ha högre temperatur på frysar och skapa ett fungerande system för hållbara inköp och transporter. Vi har ett stort stöd i vår prefekt Maria Ankarcrona som är både intresserad och involverad i dessa frågor, avslutar de.

Viktiga miljöaspekter på KI

Enligt resultat från den senaste miljöutredningen som genomfördes hösten 2023 är följande miljöaspekter betydande för KI:s verksamhet (+ står för positiv miljöpåverkan och – står för negativ miljöpåverkan):

  • Utbildning på grundnivå och avancerad nivå (+)
  • Forskning (+)
  • Inköp och användning av förbrukningsmaterial för labbverksamhet och kontorsverksamhet (–)
  • Inköp och användning av labbutrustning och klinikutrustning (–)
  • Inköp och användning av riskklassade ämnen (–)
  • Elanvändning (–)
  • Tjänsteresor (–)

KI:s miljöledningsrapport 2023