Publicerad: 2022-09-26 16:36 | Uppdaterad: 2022-09-29 17:15

KI:s forskare möter gymnasielever under Forskarfredag

Den sista fredagen i september firas Researchers’ night runt om i Europa varje år för att visa hur fascinerande, viktigt och kul forskning är. "Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb" är Forskarfredags motto. Den 30 september deltar runt 20 forskare från KI i utställningar och föreläsningar på Albanova i Stockholm. Evenemanget är öppet för allmänheten men huvudmålgruppen är gymnasielever.

Temat för årets Forskarfredag är “En bättre och friskare värld”. Genom temat fördjupas kunskapen om naturens och människans hälsa och kopplingen däremellan. Peter Stenvinkel föreläser om hur miljöproblem och hälsa hänger ihop, Caroline Ran berättar om hur våra gener påverkar risken för huvudvärk, Vanja Berggren föresläser om rätten till en jämlik hälsa och Ali Mirazami deltar i en paneldebatt om fakta vs åsikt.


I utställningen på Albanova deltar bland andra Dorota Religa, Samuel Dominguez Garcia och Pavitra Kannan, tillsammans med kollegor från sina institutioner. Se mer i programmet nedan vilka KI-forskare som deltar i dialoger och seminarier.

I samband med Forskarfredag hålls också tävlingen ForskarGrandprix där forskare tävlar om vem som gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på 4 minuter. För KI tävlar i år Christina Neofytou. Med i juryn sitter Cecilia Odlind, chefredaktör för Medicinsk Vetenskap.