Publicerad: 2014-05-19 14:26 | Uppdaterad: 2014-05-19 14:26

KI-professor hedras för HIV-forskning

Jan Albert, överläkare och professor i smittskydd vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi tar idag emot utmärkelsen Heders-Red Ribbon.

Det är det Hiv-Sverige – en nationell paraplyorganisation för Hiv-positiva – som varje år delar ut utmärkelsen till i samband med International AIDS Candlelight Memorial Day. Heders-Red Ribbon tilldelas den eller de som under föregående år har gjort en betydande insats för att förbättra situationen för personer som lever med hiv i Sverige.

Jan Albert får utmärkelsen ”för sin forskning på hivviruset och för att med sin rapport Smittsamhet vid behandlad hivinfektion bevisat att personer som har en välinställd behandling inte överför hiv.

Det är Hiv-Sveriges styrelse som väljer mottagare av utmärkelsen, som består av ett diplom samt en Red Ribbon-medalj i guld och granater av smyckedesignern Michaela de la Cour. Bland tidigare mottagare finns författaren Jonas Gardell, läkaren och politikern Barbro Westerholm, artisten Andreas Lundstedt och Sprututbytesprogrammet i Malmö.

Läs om Jan Alberts forskning här. (på engelska).