KI i medierna mars 2021
Det här är presstjänstens löpande översikt av KI-relaterad medieexponering. Den baseras på medierapporter som inte alltid är heltäckande. Om du som KI-företrädare medverkat i mediala sammanhang får du gärna tipsa på pressinfo@ki.se.
Onsdag 31 mars
- KI:s Helena Hervius Askling diskuterade pandemins förmodade utveckling i Vetenskapsradion Hälsa.
- Anna Mia Ekströms och Stefan Swartling Petersons beräkning om att pandemirestriktionerna i sig kostat 2,5 miljoner liv problematiseras och kritiseras i den här artikeln i Kvartal.se.
- KI-rön om att d-vitaminbrist kan vara kopplat till risk för svåra symptom vid luftvägsinfektioner uppmärksammades av bland andra TV4, Peter Bergman intervjuas.
- Den så kallade ”Trumpcocktailen” kan vara på väg till Europa och Sverige, SVT rapporterade och lät Ali Mirazimi kommentera.
- Fler yngre covid-patienter blir så dåliga att de kräver sjukhusvård, Aftonbladet funderade kring om det är den brittiska mutationens egenskaper som ligger bakom – Jan Albert är intervjuad.
- Joakim Dillner tog fram kapsågen när han i DN kommenterade pågående försök med att studera smittspridning under konserter och liknande: han kallar försöken meningslösa och livsfarliga.
- Ett flertal KI-forskare intervjuades i TV4:s Nyheterna kring märkliga skador som uppkommer som resultat av covid-19, 13 minuter in i programmet.
- Johan Giesecke intervjuades om pandemiåret i SVT:s 30 minuter.
Ej corona-relaterat:
- Studier visar att barn som går på förskolor med stark utsatthet för luftförorening riskerar ohälsa, Vetenskapsradion Klotet rapporterade och intervjuade bland andra KI-forskaren Olena Gruzieva, ca 14 minuter in i programmet.
- Läkarstudenter på KI tycker att utbildningen är allt för inriktad på vit hud och vill lära sig mer om melatoninrik hud, KI-student Mimmi Karlsson och KI-professor Maria Bradley intervjuas i P3 Nyheter.
- Barncancerfonden delade ut cirka 65 miljoner för att finansiera forskningstjänster, flest på KI – Emma Tham citeras när Onkoligi i Sverige rapporterade.
- KI-anknutna Sara Wallhed Finn intervjuades i tidningen Accent om en metod för att hjälpa läkare inom primärvården att ta upp och diskutera alkoholens roll i patienters hälsa.
Tisdag 30 mars
- Matti Sällberg uttryckte skepsis mot att Janssens vaccin verkligen skulle vara effektivt efter endast en dos, i en intervju med Expressen.
- Café hade intervjuat Emma Frans, apropå hennes coronadagboksbok.
- Ojämn och långsam vaccinering riskerar att göra den första generationens vaccin ineffektiva inom ett år, varnar en ett upprop som DN rapporterar om. Kommenterar gör Gunilla Karlsson Hedestam.
- Dagens Samhälle intervjuar KI-forskaren David Bergman när ämnet är chefsstrategier för att hantera sitt ledarskap under en pandemi.
- TV4:s Efter Fem rapporterade om de nederländska försöken med att släppa in 5000 åskådare på en arena för att studera smittspridning, Gert Helgesson kommenterade.
Ej corona-relaterat:
- KI-psykolog Kristina Elfhag var en av de medverkande i P1:s Kropp & Själ. Ämnet: att skiljas efter 60.
- Mona Ståhle intervjuades av Netdoktorpro om att även patienter med svår psoriasis kan bli symptomfria med rätt behandling.
- Anna Wedell intervjuades i LIFe-Time om att precisionsmedicin är på väg ut på klinik.
- Läkemedelsvärlden intervjuade Maria Eriksdotter om en ny studie som visar på långvarig effekt av Alzheimer-läkemedel.
- Flera KI-forskare har undertecknat den här slutrepliken i Läkartidningen i en debatt som handlat om skörhetsbegreppets användbarhet.
- Allas lät Mai-Lis Hellenius kommentera en rapport som visar att vi blir lyckliga av att grilla.
- Läkartidningen rapporterar om den tekniska utvecklingen inom diabetesvården och har pratat med KI-professor Jan Bolinder som ställer sig något skeptisk till vad vi verkligen vet om smarta insulinpennor.
Måndag 29 mars
- Expressen TV rapporterade om den nya terapin med dubbelverkande antikroppar som utvecklats bland annat på KI, Qiang Pan Hammarström intervjuas.
- Vårdfokus funderade kring d-vitaminbrist och dess effekt på förloppet vid luftvägsinfektioner, KI:s Peter Bergman intervjuas.
- KI-professor Anders Ahlbom funderar kring epidemiologins publika genombrott under pandemin i den här understreckaren i SvD.
- Rön i en amerikansk studie visar att vaccinerade mödrar kan föra över antikroppar till sina barn, Nyheter 24 rapporterade och lät Ali Mirazimi kommentera.
- Frankfurter Neue Presse rapporterade om de senaste rönen kring neandertal-geners påverkan på covid-19, Hugo Zeeberg citeras.
- KI:s etikprofessor Gert Helgesson intervjuades i SVT:s Morgonstudion om etiska spörsmål apropå försök med att släppa in viss publik på evenemang under kontrollerade former, 1.43 in i programmet.
Ej corona-relaterat:
- Kjell Asplund, före detta Macchiarini-utredare bland annat, krönikerade på DN kultur om just forskningsfusk, apropå hans aktuella bok.
- I takt med att skolan blir allt mer ”språktung” blir det svårare för elever med olika typer av språkstörningar, rapporterade SvD – KI:s Anna Eva Hallin intervjuas.
- Tyska Redaktionsnetzwerk Deutschland rapporterar om försöken med en p-gel för män som pågår på KI, inkluderande det kluriga begreppet ”antibabygel”.
- KI:s Björn Klinge gästade Malou efter tio i TV4 för att diskutera amalgam som tandfyllning, cirka 30 minuter in i programmet.
- Mikael Landén, GU-professor och KI-forskare, gästade Malou efter tio i TV4 för att prata om sin nya bok om galenskap och vetendito.
- KI:s sömnforskare John Axelsson satt in i TV4:s Nyhetsmorgon för att diskutera hälsoriskerna med sommartid, 1.59 in i programmet.
- I samma program medverkade docent Björn Nordlund för att prata om astma och pollenkänslighet.
Söndag 28 mars
- Emma Frans är en av de intervjuade när YLE försöker reda ut vad som brustit i den svenska pandemihanteringen.
Ej corona-relaterat:
- KI-forskning om hälsorisker med sommartid citerades i SR:s God Morgon Världen, ca 33 minuter in i programmet.
Lördag 27 mars
- Aftonbladet rapporterade om KI:s nya ”superdos” mot viruset.
- Stefan Swartling Peterson gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att berätta om de oerhörda konsekvenser skolstängningar får framför allt i fattiga länder.
Ej coronarelaterat:
- SVT Nyheter Värmland rapporterade om att pollensäsongen är här, och citerar KI-rön som visar att den blivit en månad längre.
- Flertalet KI-anknutna finns bland undertecknarna till det här uppropet på Expressen Debatt som manar till åtgärder mot rasism i vården.
Fredag 26 mars
- SVT rapporterade om att svenska coronatester analyserar i Tyskland och att rektor Ole Petter Ottersen tycker de borde analyseras i Sverige.
- Flera KI-företrädare står bakom den här debattartikeln i Dagens Medicin som menar att näringsbrist sannolikt bidragit till de höga dödstalen bland äldre.
- TT rapporterade att Helena Hervius Askling förutspår fler vaccinstopp, Aftonbladet fanns bland användarna av artikeln.
- Ali Mirazimi intervjuades i SVT om varför Astra Zenecas vaccin nu framför allt rekommenderas till äldre individer.
- DN rapporterade om snabbt ökande beläggning på IVA i Stockholm.
- Skolvärlden rapporterade om oro för att regeringens hävande av restriktionerna för gymnasieskolorna är illa tajmat, Joakim Dillner är intervjuad.
- Flera KI-forskare argumenterar i Läkartidningen för att begreppet skörhet är här för att stanna.
- Matti Sällberg gästade TV4:s Efter Fem för att förklara vad vi vet om de olika mutationerna.
Torsdag 25 mars
- TT spekulerade inför det kommande beskedet om vaccinering med Astra Zenecas vaccin, Ali Mirazimi såg tre möjliga vägar att gå – i Aftonbladet bland annat.
- Medicinsk Access rapporterade om försöken att få fram en ”dubbel” antikropp mot sars-covid-2, Qiang Pan-Hammarström citeras.
- Henrik Brändéns bok om kroppens försvar mot coronavirus anmäldes i Läkartidningen av Sven Britton.
- KI:s vaccinforskare Helena Hervius Askling gästade SVT:s Morgonstudion för att fundera inför vaccinbeskedet.
- En undersökning visar att åtta av tio svenskar tycker att vaccinering ska vara obligatoriskt i vissa yrkesgrupper, något Matti Sällberg kommenterar, här i SR P4 Skaraborg.
- Matti Sällberg gästade TV4:s Efter Fem för att prata om hur vaccinerna ska bita på de nya muterade varianterna av viruset.
- DN rapporterade om misstankar om att oförsiktighet vid vård och vaccination kan ha lett till nya virusvarianter, Anders Sönnerborg intervjuas.
- Både Ali Mirazimi och Matti Sällberg kommenterade vaccinationsbeskedet i TV4:s Nyheterna.
- Ali Mirazimi kommenterade misstankarna om fusk med data kring det ryska vaccinet i DiTV.
Ej coronarelaterat:
- KI:s riksdagsledamot Pia Steensland (kd) har debatterat högskolor respektive universitets roll i Universitetsläraren, här är slutrepliken.
Onsdag 24 mars
- TV4 rapporterade om att vaccinationsviljan är fortsatt hög, vilket är bra enligt Jan Albert.
- Arbetsliv intervjuade Alexander Rozental apropå risken för att vi distraheras mer i tider av mycket arbete från hemmet.
- Det traditionstyngda slutspelet i bandy har drabbats av förseningar på grund av covidutbrott i flera lag, DN rapporterar om farhågor för att ha för bråttom att återuppta spelet, Petter Brodin förordar försiktighet.
- Ali Mirazimi gästade TV4:s Efter Fem för att, bland annat, förklara varför smittan ökar trots att vaccinationen är igång.
- Smittspårning och vaccin är vägen framåt, snarare än hårdare restriktioner, enligt Joakim Dillner, intervjuad i SvD.
- En grupp forskare ventilerar misstankar om fusk med data kring det ryska vaccinet, en av dem är KI:s Anders Björkman. Omni citerar DI.
Ej corona-relaterat:
- Rektor Ole Petter Ottersen intervjuades i SR Ekot apropå ett öppet brev till regeringen om att agera för frigivning av Ahmadreza Djalali. Även DN tog upp samma ämne.
- Läkemedelsvärlden rapporterade om KI-rönen som visar att Viagra har en positiv effekt för män med hjärt-kärlproblematik, KI:s Martin Holzmann citeras.
- TT rapporterade om KI-rön som visar att urinprov kan hjälpa till att kategorisera olika typer av astma – KI:s Craig Wheelock intervjuas och Aftonbladet och många andra använde texten.
- SvD funderade kring hur vi ska lära oss att äta nya typer av mat, som insekter till exempel, KI:s Janina Seubert är en av de intervjuade.
Tisdag 23 mars
- Körskollärare är den yrkesgrupp som löper störst risk att drabbas av covid-19 enligt en KI-studie. P4 Nyheter Halland tog upp rapporten med en lokal vinkel.
- Expressen rapporterade om amerikansk kritik mot den senaste Astra Zeneca-studien om vaccinets effektivitet, men detta är inget som påverkar oss, enligt Ali Mirazimi.
Ej corona-relaterat:
- Life-time intervjuade rektor Ole Petter Ottersen om möjligheten att skapa ett världsunikt kluster för life-science.
- Mitti rapporterade om att hälften av stockholmarna själva inte tycker att de mår bra, Carl-Johan Sundberg kommenterar.
- KI-rönen om att Viagra kan förlänga livet för män med hjärt-kärlproblem har snurrat ett par varv runt jorden vid det här laget, här i The One World News.
- MedTechMagazine intervjuade Andreas Claesson om försöken med att få ut hjärtstartare med drönare vid hjärtstopp.
- KI:s (och GU:s) Mikael Landén intervjuades i Studio Ett i P1 apropå hans nya bok om galenskap, diagnoser och vad som är vetenskaplighet.
Måndag 22 mars
- SR:s P1 Morgon hakade på DN:s genomgång av vilka socialgrupper och geografiska områden som drabbats hårdast i pandemin, KI:s Karin Modig kommenterar. Här är originalet från DN, också här kommenterar Karin Modig.
- Vetenskapsradion rapporterade om KI:s vaccinutveckling och att kandidaten ska ges med en elektrisk stöt, Ali Mirazimi utvecklar.
- Joakim Dillner intervjuades av TT om hur vaccinstoppet för Astra Zenecas vaccin kan tänkas påverka den svenska folkliga vaccinationsviljan, SvD och många andra använde texten.
- Anders Ekbom och Kristian Borg har undertecknat den här debattartikeln i Läkartidningen som argumenterar för att kunskap om postcovid bör hanteras med viss försiktighet.
- TT rapporterade om de senaste uppgifterna kring Astra Zenecas vaccin och lät Ali Mirazimi kommentera, MSN och många andra använde texten.
- Matti Sällberg gästade Malou efter tio i TV4 för att diskutera biverkningar av vaccin, cirka 1.10 in i programmet. Ali Mirazimi gästade Efter fem i samma kanal, för att prata om snarlika ämnen.
Ej corona-relaterat:
- Rektor Ole Petter Ottersen är en av undertecknarna till den här debattartikeln i Aftonbladet som kräver en handlingsplan för att förbättra folkhälsan.
- Strävan efter perfektion kan leda till ohälsa – DN rapporterade sig stödjande på KI:s Alexander Rozental.
Söndag 21 mars
- Aftonbladet rapporterade om försöken med att använda befintliga och vanligt förekommande läkemedel mot covid-19, Ali Mirazimi citeras.
- God morgon världen i P1 summerade den gångna vaccinations-veckan, Matti Sällberg intervjuas, första inslag i programmet.
- KI:s Andreas Olsson intervjuades i DN om en munskyddseffekt som är helt okontroversiell: att det blir svårare att koda av andra personers känsloläge.
Ej corona-relaterat:
- DN:S Göran Leijonhufvud har skrivit den här kulturkrönikan i DN om hur kinesiska staten försöker påverka den svenska opinionen, KI nämns på ett par ställen i texten.
- SVT tipsade om vad man kan göra för att förbättra sin nattsömn, KI:s Torbjörn Åkerstedt är intervjuad.
- Före detta Macchiarini-utredaren, bland mycket annat, Kjell Asplund har skrivit en bok om forskningsfusk vilket uppmärksammades i TV4:s Nyhetsmorgon.
Lördag 20 mars
- Joakim Dillner är en av de intervjuade när SvD försöker förklara varför andelen barn som blivit smittade i skolor ökat senaste halvåret.
- SVT Nyheter Sörmland intervjuade KI:s Peter Stenvinkel om forskning om ämnen som kan förebygga kärlsjukdom, vilket skulle kunna effekt också på covid-patienter. . SR P4 Sörmland gjorde ett eget inslag i ämnet, och även de hittade den lokala vinkeln.
- KI:s Erik Melén kommenterade i Aftonbladet en Umeå-studie om vilka riskfaktorer som är värst när det gäller att få svår covid-19.
- SvD rapporterade att svenska bolag står beredda att börja tillverka det ryska vaccinet, Ali Mirazimi är en av de intervjuade.
- Johan von Schreeb intervjuas i Expressen om att vi måste lära oss leva med viruset.
- KI:s etikexpert Niklas Juth resonerade i SVT om etiska dilemman i corona-tider, för dagen betitlad ”filosof”.
Ej corona-relaterat:
- SVT Nyheter Stockholm rapporterade om ovanligt dålig luft på många ställen i stan, KI:s Petter Ljungman får förklara varför detta är ohälsosamt.
- Fredrik Sjöbergs understreckare i SvD utgick från KI:s Bertil Fredholm och hans bok ”Kaffeologi”.
- Forskning & Framsteg intervjuade KI-forskaren och GU-professorn Mikael Landén apropå hans nya bok ”Galenskap”. Samma tidskrift recenserade Bertil Fredholms bok om kaffe.
- Jonas F Ludvigsson rådgjorde i sin Aftonbladet-spalt om när det är lämpligt, eller inte, att vaccinera barn mot TBE.
Fredag 19 mars
- Vetenskapsradion, SR, rapporterade om alla de barn som drabbats indirekt av pandemin, inte minst på grund av nedstängningar och inte minst i världens fattigare delar. Anna Mia Ekström och Stefan Swartling Peterson medverkar.
- Soo Aleman gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att berätta om forskning på KI kring hur personer med nedsatt immunförsvar reagerar på vaccinering.
- Matti Sällberg förklarade för Expressen varför olika biverkningar av vacciner kan upplevas relativa i olika åldersgrupper.
- Ali Mirazimi porträtterades i Vetenskapsradion På djupet.
- Samme Mirazimi medverkade i TV4:s Efter fem för att diskutera olika vaccinationsstrategier.
- DN försökte reda ut vad vi vet och inte om vaccinernas eventuella samband med blodproppar – Petter Brodin finns bland de intervjuade.
Ej coronarelaterat:
- TT rapporterade om KI-rön som visar att även med sänkt dosering av ett läkemedel som ska förhindra återfall i bröstcancer uppnås god effekt. Aftonbladet och många andra använde texten. TV4:s Nyheter var också intresserade av nyheten och intervjuade Per Hall, 6:30 in i sändningen.
- Vetenskapsradion rapporterade om att blastocyster lyckats skapas i labb, något som ger intressanta perspektiv för att förklara infertilitet – KI:s Fredrik Lanner kommenterar.
Torsdag 18 mars
- Matti Sällberg jämförde risker med vaccin med risker med att få covid-19 i det här SVT-inslaget.
- Expressen TV hade besökt KI i Huddinge för att få reda på mer om de nedfrysta blodprover från covidpatienter som förvaras där, Hans-Gustaf Ljunggren intervjuas.
- Anders Vahlne intervjuades i Expressen om farorna med det muterade viruset.
- DN rapporterade om verksamheten med att testa t-cellssvar på ett privat företag med rottrådar till KI, Hans-Gustaf Ljunggren intervjuas bland andra.
- SVT rapporterade om norska rapporter om Astra Zenecas vaccin och ett bekräftat samband med blodproppar, Matti Sällberg väljer att inte kommentera.
- SVT rapporterade om en dansk studie som tittat på vilka grupper som främst verkar riskera att smittas två gånger, Charlotte Thålin och Anders Sönnerborg kommenterar.
- Aftonbladet rapporterade att EMA släppt spärren för Astra Zenecas vaccin, Ali Mirazimi kommenterade. Här är SR:s rapportering i samma ämne, Anders Sönnerborg finns bland de kommenterande. I SVT:s Aktuellt fick KI-anknutna Helena Hervius Askling kommentera nyheten, ca 14 minuter in i programmet.
Ej corona-relaterat:
- Arbetsliv rapporterade om kommande arbetsmiljöriktilinjer som är på gång, KI:s Maria Albin är en av de intervjuade.
- TT rapporterade om Ahmadreza Djalalis kritiska läge i fängelset i Iran, Helsingborgs Dagblad och många andra använde texten. Nyheten fick också stor internationell spridning, här i franska France24.
- Läkartidningen uppmärksammade KI-kritik mot skärpningar av språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd, rektors blogg citeras bland annat.
Onsdag 17 mars
- Efter jämförelser mellan blodproppsrisken vid vaccinering och p-piller uppmanade Helena Kopp Kallner kvinnor att inte sluta med de senare i Expressen.
- Ali Mirazimi är en av de intervjuade i SVT apropå vaccin-stoppet. Samme Mirazimi uttalar sig här på annan SVT-plats om strategin att ge en enda vaccin-dos till personer som haft covid-19.
- TV4:s Efter Fem rapporterade om brittisk ilska över vaccin-stoppen i olika länder, Ali Mirazimi hjälpte till att reda ut alla turer.
- Pandemin har spätt på stressen för familjer med barn som har ADHD-diagnos, rapporterade DN, Lotta Borg Skoglund intervjuas, bland andra.
- Aftonbladet rapporterade om att Ali Mirazimi trodde chansen var god för att stoppet för Astra Zenecas vaccin skulle hävas.
Ej corona-relaterat:
- Expressens Hälsoliv benade i hur man som allergiker bör ta sig an den kommande (pågående) pollensäsongen, flera KI-forskare citeras.
- Läkemedelsvärlden rapporterade om framsteg inom gendiagnostik för att hitta rätt behandling, Anna Wedell intervjuas.
- Forskning & Framsteg lyfte KI-forskning kring kopplingen mellan socialgruppstillhörighet och cannabisvanor, doktorand Isabella Gripe intervjuas.
- KI:s Tom Bellander intervjuades i SVT Nyheter Stockholm om hälsopåverkan från den pågående sopbranden i Huddinge, ca två minuter in i programmet.
- Kristina Gemzell Danielsson intervjuades i SR P4 Västernorrland om försöken att få fram en p-gel för män, 19.30 in i programmet.
Tisdag 16 mars
- Hans-Gustaf Ljunggren gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om begreppet ”superspridare”.
- P1 Morgon rapporterade om problem med vaccinleveranserna som drabbar Sverige, Matti Sällberg och Charlotte Thålin diskuterade.
- Smittan ökar snabbt bland barn i Finland. YLE rapporterade och använde Petter Brodins expertis.
- Ali Mirazimi intervjuades i TV4:s Efter Fem apropå att FoHM stoppar Astra Zenecas vaccin tillfälligt. I DN:s rapportering om samma nyhet är både Mirazimi och Matti Sällberg citerade. Samme Sällberg kommenterade nyheten i P4 Extra i SR, ca nio minuter in i programmet. Ali Mirazimi hann också med att intervjuas av SR.
- Uppgifter kom att Astra Zenecas vaccin inte skyddar mot den sydafrikanska mutationen, DN rapporterade och lät Matti Sällberg kommentera.
- TT rapporterade om vilka biverkningar som kan vara allvarliga och lät KI:s Magnus Björkholm kommentera, Omni använde texten.
- DN rapporterade också om biverkningar och jämförde dem som kan uppkomma vid användning av p-piller, Helena Kopp Kallner kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Tandvårdskedjan Aqua Dental ska bekosta en doktorandtjänst vid KI, något som Tandläkartidningen uppmärksammade.
- Sajten Baaam:s Sofia Börjesson stödjer sig på statistik från KI när hon frågar sig varför inte p-piller stoppas, jämförande med blodproppsrisker med vaccin.
- Sajten Suntarbetsliv rapporterade om KI-rön som visar att nya inom vården behöver mycket stöd, Ann Rudman intervjuas.
- SVT rapporterade om Ahmadreza Djalalis situation.
Måndag 15 mars
- Janssens vaccin lanseras som ett en-dosvaccin, rapporterar SR, men det kommer ändå krävas fler doser enligt Matti Sällberg.
- SvD rapporterade om att mottagningen för långtids-covid på NKS kan tvingas stänga, något Petter Brodin kallar ”orimligt”.
- Det fortsatte att rapporteras om länder som pausade Astra Zenecas vaccin, DN rapporterade och citerade Ali Mirazimi. Expressen rapporterade om samma ämne och hade pratat med samma expert. SR:s P4 Extra tog också upp ämnet, här är det Matti Sällberg som får kommentera, 5.30 in i programmet. Aftonbladet, i samma ämne, citerar Ali Mirazimi.
- Sajten MåBra listade symptom på långtids-covid, fakta har hämtats från bland annat KI.
- Expressen TV försökte reda ut när och hur covid-19 smittar som mest, Joakim Dillner intervjuas, cirka en minut in i inslaget.
Ej corona-relaterat:
- Kerstin Blom, sömnforskare på KI, intervjuades i Nordegren & Epstein i P1 om just sömnproblem, tio minuter in i programmet.
Söndag 14 mars
- Joakim Dillner är en av de intervjuade i Expressen om när normalitet åter kan tänkas råda.
- DN borrade i hur konspirationsteorier och desinformation sprids under pandemin, intervjuad är KI:s Maike Winters, bland andra.
Ej corona-relaterat:
- MåBra rapporterade om nya terapier som ska kunna göra hundägare av pälsdjursallergiker, KI:s Hans Grönlund intervjuas.
Lördag 13 mars
- DN tog ett större grepp kring biverkningar, vaccin för vaccin, Ali Mirazimi är en av de som kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Kurera rapporterade om lovande KI-rön som visar att vanliga dieter på kort tid kan förbättra tillståndet vid fettlever.
- SVT rapporterade om pågående försök med en p-gel för män, Kristina Gemzell Danielsson intervjuas.
- SvD rapporterade om psilocybin-studien på KI.
Fredag 12 mars
- Ali Mirazimi gästade SVT:s Morgonstudion för att diskutera nya problem med Astra Zenecas vaccin.
- Matti Sällberg intervjuades i Vetenskapsradion om risken för att Astra Zenecas vaccin gett upphov till blodproppar.
- Dödstalen sjunker snabbt bland de äldsta rapporterade Expressen, ett resultat av att 750 000 svenskar vaccinerats, konstaterar Matti Sällberg.
- SvD jämförde vaccinationstakten i olika europeiska länder, Matti Sällberg kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Uppsalastudenternas tidning Ergo publicerade ett reportage om att psykedeliska substanser allt oftare ses som tänkbara i behandling av psykisk ohälsa, KI-forskning beskrivs.
- Läkartidningen rapporterade om att Per Svenningsson tilldelats Arvid Carlsson-fondens stora pris för framstående forskning.
Torsdag 11 mars
- SvD lyfte tecknen på att den brittiska virusvarianten är mer dödlig, Anders Sönnerborg kommenterar och oroas mer över den ökade smittsamheten.
- Matti Sällberg kommenterade i SR:s Ekot tecken på att sjukvårdspersonal i högre grad än andra tycks drabbas av biverkningar av vaccinen.
- SR P4 Södertälje pratade covid-forskning med Hans-Gustaf Ljunggren.
- Lars Engstrand och Ali Mirazimi gästade TV4:s Malou efter tio för att prata forskning under pandemiåret, 27 minuter ini programmet.
- Jan Albert gästade SVT:s Morgonstudion för att fundera kring när någon slags normalitet åter kan tänkas uppstå.
- Anna Mia Ekström intervjuades i SR:s Studio Ett om pandemins globala påverkan.
- Ali Mirazimi gästade SVT:s Aktuellt för att diskutera vaccin-stopp i flera länder med Astra Zenecas vaccin, 4.30 in i programmet.
- Björn Högberg argumenterade på debattplats i SvD för att upprepade snabbtester som människor utför själva i hemmet skulle ha potential att minska smittspridningen.
- TT skrev om Janssens vaccin som bara kräver en spruta, Ali Mirazimi kommenterar och texten användes av Aftonbladet bland andra.
- Expressen försökte ge bild av hur den brittiska virusmutationen sprider sig i kroppen, flera KI-forskare är med och förklarar.
- Matti Sällberg hördes i Vetenskapsradion om huruvida traditionella vacciner skulle kunna ge ett bredare skydd mot muterade varianter. Inslaget börjar 50 sekunder in i sändningen.
- SVT Nyheter Örebro rapporterade om KI-forskning kring huruvida vi generellt blir mer generösa under en pandemi, Joana Vieira intervjuas.
- Expressen larmade om att sexualförbrytare utnyttjar pandemin för att nå barn, Christoffer Rahm intervjuas.
- KI-doktorand Sebastian Ols var en av experterna som svarade på lyssnarfrågor i Vetenskapsradion På Djupet i P1.
Ej corona-relaterat:
- Universitetsläraren rapporterad om att allt fler forskare hamnar i en karriärmässig återvändsgränd, KI:s postdoc Katharina Herzog citeras.
- SR P4 Uppland uppmärksammade att ESA söker astronauter och intervjuade KI:s Dag Linnarsson med anledning därav, 2.11 in i programmet cirka.
Onsdag 10 mars
- SVT rapporterade om studier på den brittiska mutationens dödlighet, KI:s Anders Vahlne kommenterar.
- DN tog upp samma rön men lät Ali Mriazimi kommentera. liksom Aftonbladet.
- SR valde att låta Matti Sällberg kommentera samma studie.
- SR P4 Skaraborg hittade en klassisk lokaltidningsvinkel i den här nyheten om en KI-studie på långtidscovid som KI-professor Erik Melén ska hålla i.
Ej corona-relaterat:
- KI:s Erik Sachs och Veronica Jackson delade rön i Läkartidningen om positiva signaler gällande överlevnad hos kvinnliga lungcancerpatienter.
- Expressens sajt Hälsoliv sökte utreda vad som egentligen menas med begreppet medelhavskost, Mai-Lis Hellénius citeras.
- Nyheter 24 rapporterade om att Arkansas inför totalförbud mot aborter, Kristina Gemzell Danielsson intervjuas.
- DN försökte reda ut hur mycket talang respektive träning betyder för att skapa en framgångsrik idrottare, en av de intervjuade är KI:s beteendegenetiker Miriam Mosing.
Tisdag 9 mars
- Vårdfokus funderade kring hur de olika vaccinen kan tänkas vara effektiva mot olika mutationer, Karin Loré är intervjuad.
- Idéer om att förtursvaccinera idrottare inför OS i Tokyo avfärdas som olagliga av KI:s Niklas Juth i den här TT-texten som sajten fplus, bland andra, tog in.
- Flera KI-forskare förekommer i det här inslaget i SVT Nyheter Stockholm hade besökt fryshotellet i Flemingsberg där covidprover förvaras.
- Samma kanal uppmärksammade forskning som ska undersöka om personer med nedsatt immunförsvar kan bli hjälpta av vacciner.
Ej corona-relaterat:
- Expressen lyfte företeelsen utomkvedshavandeskap, expert är KI-docent Eva Itzel.
- Samma tidning belyste problem med sömnparalys, här är KI-anknutne Jerker Hetta källa.
- Kropp & Själ i P1 handlade om pågående forskning på att använda psilocybin terapeutiskt, Maria Beckman och Predrag Petrovic medverkar.
- Veckans långläsning kommer från Psykologtidningen som gjort ett jättejobb kring utmattningssyndrom, framför allt genom att intervjua KI-forskare: Marie Åsberg, Christian Rück, Mats Lekander och Elin Lindsäter är alla intervjuade.
Måndag 8 mars
- Måbra sammanfattade vad vi vet om det ryska vaccinet, Matti Sällberg citeras.
- TV4 rapporterade om frekventa biverkningar av Astra-Zenecas vaccin bland skånsk vårdpersonal, Ali Mirazimi kommenterade.
Ej corona-relaterat:
- KI:s jämställdhetsstrateg Klara Regnö är en av de intervjuade i den här artikeln i Arbetsvärlden som undersöker hur ledningsgrupper ska kunna bli mer jämställda.
- DN rapporterade om att Sveriges olympiska kommitté tillsammans med KI och Angelica Lindén Hirschberg ska beforska mensens betydelse för kvinnliga idrottare.
- Stefan Arver gästade Malou efter tio i TV4 för att prata om sanningar och myter om testosteron.
- Upphandling24 rapporterade om ett avgörande i Kammarrätten där KI döms att betala en avgift efter otillåtna direktupphandlingar, KI:s Hannes Olsson är intervjuad.
- Måbra gav sig på att förklara skillnaderna mellan kvinnors och mäns hälsa med hjälp av KI:s Karin Schenck-Gustafsson.
- Karin Schenck-Gustafsson intervjuades också i TV4:s Malou efter tio om ojämlik forskning och att kvinnosjukdomar negligeras.
- Flera företrädare för KI och NKS finns bland undertecknarna till det här debattinlägget i Läkartidningen om var exakt ribban bör läggas för att vårdpersonal ska anmäla misstankar om att barn far illa.
- Läkartidningen rapporterade om en ny forskarrapport från SU som undersökt beslutsprocesserna bakom projektet NKS, KI nämns.
Söndag 7 mars
- Expressen rapporterade om farhågor för att barn skulle driva smittan, Joakim Dillner är skeptisk.
- DN sammanfattade pandemiåret, intervjuade är Jan Albert och Anna Mia Ekström.
- Expressen följde upp Ludvigsson-affären och anklagade Science för att mörka fakta.
Lördag 6 mars
- Expressen fortsatte rapporteringen om huruvida en enda dos vaccin skulle kunna räcka, KI-anknutna Helena Hervius Askling är intervjuad.
Ej corona-relaterat:
- Lena Marions är en av de intervjuade i den här TT-artikeln som handlar om att frågor kring mens börjat ta plats i debatten, Aftonbladet publicerade, liksom många andra.
Fredag 5 mars
- Den skojfriske Jacke Sjödin har gjort en uppdaterad variant av CM Bellmans ”Käraste bröder, systrar och vänner” och anlagt ett pandemitema – ett par KI-profiler förekommer.
- Vetenskapsradion intervjuade Matti Sällberg apropå nyheten att det ryska vaccinet ska börja granskas av EU.
- Pandemin förefaller öka problemen med fetma hos unga, TT intervjuade KI:s Liselotte Schäfer Elinder, och Aftonbladet och många andra använde texten.
- DN porträtterade Ali Mirazimi – i karatedräkt!
Ej corona-relaterat:
- Vetenskapsradion rapporterade om en ny metod att behandla cancer med immunterapi, KI:s Hareth Nahi intervjuas.
- Familjen Kamprads stiftelse har beslutat dela ut hela 164 miljoner till äldreforskning, bland annat på KI, Senioren rapporterade.
- Neurologi i Sverige uppmärksammade att KI:s Goncalo Castelo-Branco fått det prestigefyllda Göran Gustafssonpriset.
- Hanne Kjöllers mot forskarutbildningen på KI kritiska DN-artikel förra veckan fick eldunderstöd i Läkartidningen av Petter Brodin.
- KI-anknutna Lina Martinsson intervjuades i DN när ämnet var ”braining” för bipolära.
Torsdag 4 mars
- Soo Aleman gästade SVT:s Corona special.
- Expressen fortsatte bevakningen om det drev som Jonas F Ludvigsson varit utsatt för. Även Helsingborgs Dagblad tog upp samma tema, liksom DN.
- P4 Stockholm rapporterade om ett initiativ för att sprida virus- och vaccininformation på olika språk för att kontra desinformation, Ali Mirazimi nämns, 20 sekunder in i sändningen.
- Emma Frans dagboksbok från pandemiåret uppskattades inte till fullo av Expressens Victor Malm.
- Bulletin rapporterade om färre självmord än vanligt under pandemiåret och citerar Danuta Wasserman.
- SVT rapporterade om forskning av SLU som ska undersöka om pärlugglors holkar kan varna för kommande virusutbrott, Ali Mirazimi citeras.
- TV4 rapporterade om försöken att anpassa kommande vaccin till nya mutationer – KI:s Inga Szurgot intervjuas.
Ej coronarelaterat:
- NKS har utsetts till världens sjunde bästa sjukhus, P4 Stockholm rapporterade.
- KI-anknutna Tiit Mathiesen är en av undertecknarna till den här debattartikeln i Dagens Medicin som efterlyser en vetenskaplig diskussion kring hälsodata.
- Marianne Kristiansson var en av de medverkande i Studio ett i P1 som diskuterade händelsen i Vetlanda där en man av allt att döma oprovocerat knivskar flera personer.
Onsdag 3 mars
- KI-anknutne Gunnar Akner varnade i Läkartidningen för att olika skörhetsskattningar i stort saknar evidens. På annan plats i samma tidning berättas om forskning där skörhetsskattningar bedömts vara effektiva, flera KI-forskare står bakom.
- Ali Mirazimi intervjuades i Aftonbladets podcast Daily om vaccineringseffekter.
- Liv Beckström krävde på ledarplats i Dagens Arena att statsministern borde utreda förekomst av vaccinkorruption, KI:s Niklas Juth citeras.
- Den här debattartikeln i Expressen kräver tydligare och hårdare myndighetskrav på munskyddsanvändning, flera KI-forskare har skrivit under.
Ej corona-relaterat:
- MåBra benade i ångest – vad som kan orsaka och vad som kan lindra, Alexander Rozenthal citeras.
- Hugo Lagercrantz filosoferade i Läkartidningen kring om kvantfysiken kan förklara själva livets mysterier.
- SvD:s podcast Dagens Story handlade om hur en nässpray baserad på ketamin blivit godkänd för behandling av deprimerade. KI nämns.
Tisdag 2 mars
- Ali Mirazimi intervjuades i SVT:s Morgonstudion om de hoppfulla rönen kring den brittiska vaccineringen.
- I Studio Ett i P1 diskuterades krav om slopade patentskydd för vaccinerna, Johan von Schreeb är en av de intervjuade.
- Gunilla Karlsson Hedestam gästade Aktuellt-studion hos SVT för att diskutera vaccinationsstrategier och annat, ca 9 minuter in i sändningen.
- Expressen resonerade kring att det möjligen skulle vara bra att försöka vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt med en första dos, Matti Sällberg är försiktigt positiv.
- Judith Bruchfeld intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon om hur sång kan vara en väg tillbaka efter covid-19.
Ej corona-relaterat:
- MåBra rapporterade om nytt hopp för pollenallergiker, KI:s Lars-Olaf Cardell intervjuas.
- Byggfakta rapporterade om kommande byggstök på campus i Flemingsberg.
- Vårdfokus rapporterade om KI-rön kring hur man bäst introducerar nyexade inom vården, Ann Rudman är intervjuad.
- Kropp & Själ i P1 handlade om att acceptera hälsorelaterade förändringar i livet, KI:s Richard Wicksell är en av de intervjuade experterna.
- Sajten Suntarbetsliv rapporterade om rön kring hur hjärnan påverkas av långvarig stress, KI:s Ivanka Savic är en av de intervjuade.
Måndag 1 mars
- Studio Ett i P1 rapporterade om positiva resultat efter den brittiska vaccineringen, KI:s Karin Lore kommenterar – första inslaget i programmet.
- Nyheter 24 rapporterade om att Johnson & Johnsons vaccin godkänts i USA, Matti Sällberg kommenterar.
- KI:s Martina Gustavsson visade hur man bör hantera munskydd i TV4, vilket snappades upp av MSN.
- Ali Mirazimi intervjuades i SR:s P1 morgon om vacciner och mutationer.
- Malin Nygren Bonnier intervjuades i Aftonbladets podcast Daily om kunskapsläget kring långtidscovid.
- Vetenskapsradion på djupet rapporterade kring hur de olika vaccinen kan justeras för att ta hand om muterade virus, Gunilla Karlsson Hedestam intervjuas.
Ej corona-relaterat:
- DN frågade sig om människors koncentrationsförmåga försämrats i takt med våra allt mer digitala liv, KI:s Lisa Thorell och Predrag Petrovic gör sitt bästa för att svara.
- SvD uppmärksammade en bok av Kerstin Brismar och Harriet Wallberg riktad till personer som vill veta mer om diabetes typ-2.