Publicerad: 2021-05-01 10:31 | Uppdaterad: 2021-09-21 15:54
KI i medierna april 2021
Det här är presstjänstens löpande översikt av KI-relaterad medieexponering. Den baseras på medierapporter som inte alltid är heltäckande. Om du som KI-företrädare medverkat i mediala sammanhang får du gärna tipsa på pressinfo@ki.se.
Fredag 30 april
- Vetenskapsradions nyhetsfördjupning rapporterade om problem med vaccinframställningen och intervjuade Anna Mia Ekström.
- TT rapporterade om kritik mot beslutet att skicka svenska respiratorer till Indien, en märklig kritik enligt KI:s Cecilia Stålsby Lundborg, här i Omni.
- KI-forskare Josef Milerad är en av författarna till den debattartikeln i Dagens Medicin som efterlyser tydligare riktlinjer för skolor i pandemitider.
- DN rapporterade om ett kommande läkemedel mot covid-19, Anders Sönnerborg kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- MarieLouise Samuelsson funderar i den här krönikan i Universitetsläraren kring styrelsernas roll på våra lärosäten, KI nämns, liksom Macchiarini.
Torsdag 29 april
- Ungas tandhälsa har försämrats under pandemin, rapporterar It-hälsa, oroad är KI-professor Björn Kllinge.
- Det går att spåra en liten ljusning i smittotalen enligt SvD, men än är det för tidigt att ropa hej, enligt Joakim Dillner.
- Hälsoläget för gravida och spädbarn verkar ha försämrats under pandemin enligt flera studier, särskilt i låg- och medlinkomstländer, KI:s Ewa Andersson är oroad, SR rapporterade.
- SvD konstaterade att säkra data saknas om den indiska mutationen genom att citera Ali Mirazimi.
- TV4 rapporterade om KI-rönen som visar låg risk för nyfödda med covid-smittade mödrar, Mikael Norman intervjuas. TT plockade upp samma studie vilket gav många publiceringar, som här hos MSN.
- Anders Sönnerborg kommenterade en brittisk studie som tittat på hur risken att smitta påverkas av vaccinering, TV4 rapporterade.
- Nordegren & Epstein i P1 diskuterade hur kollegorna bör behandla en tillfrisknad covid-19-drabbad kollega, Kristian Borg intervjuas, 8.30 in i programmet.
Ej corona-relaterat:
- Jonna Sima skrev på ledarplats i Aftonbladet om fertilitetsstörande och peniskrympande hormonstörande kemikalier i vår omvärld, citerande KI-forskning bland annat.
- Martin Ingvar intervjuades i SR:s Funk om blindhet och vad som händer i hjärnan hos en person som mister synen.
- LoungePodden gästades av förre Macchiarini-utredaren Kjell Asplund apropå hans nya bok om ärendet.
Onsdag 28 april
- Anders Björkman krävde hårdare tag i smittskyddsarbetet på debattplats i SvD.
- SVT rapporterade om att självmordstalen inte verkar ha gått upp under pandemin, Christian Rück kommenterar.
- Ali Mirazimi intervjuades i SR om den indiska mutationen, ca 20 minuter in i sändningen.
- Många i Västernorrland är skeptiska till att vaccinera sig, rapporterade SR P4 Västernorrland, en oro som är rimlig enligt KI-psykolog Erik Andersson.
- KI-doktorand Sebastian Ols förklarade t-celler och andra antikroppar i Expressen.
- Gunilla Karlsson Hedestam intervjuades i Studio Ett i P1 om vad det betyder att den indiska mutationen hittats i Sverige.
- Expressen skrev om diagnosen post covid-pots, Judith Bruchfeld agerar expert.
Ej corona-relaterat:
- Flertalet KI-knutna forskare finns bland de 236 (sic!) undertecknarna till det här debattinlägget i Läkartidningen som pläderar för att Läkarförbundet bör kräva utredning om frivillig dödshjälp.
- UNF:s tidning Motdrag frågar sig om 2021 ska bli de psykedeliska drogernas år och exemplifierar med KI-forskning bland annat.
- Sajten Motherhood redde ut vilka vaccin som det nyfödda barnet bör ges under sitt första år, KI-kopplade barnläkaren Tobias Alfvén citeras.
- Läkartidningen rapporterade om förhoppningarna om att kunna inrätta en anti-dopningsprofessur i Arne Ljungqvists namn.
- KI-forskning visar att screening på psykiatriska akutmottagningar kan förutsäga risken för suicid, rapporterar Psykologtidningen och citerar KI-forskaren Johan Bjureberg.
- Seniorprofessor Lars Rydén är en av författarna till den här medicinska kommentaren i Läkartidningen om att det föreligger stöd för effekt av polypiller i det förebyggande arbetet inom kardiovaskulär sjukdom.
- KI-forskarna Irma Fredriksson och Johan Hartman efterlyste bättre analyser för biomarkörer vid bröstcancer i Läkartidningen.
Tisdag 27 april
- Den här debattartikeln i DN kräver att den medicinska forskningen stärks inför nästa medicinska kris, Ole Petter Ottersen och Lars I Eriksson finns bland undertecknarna.
- Vårdfokus botaniserade i studier som slår fast sambandet mellan högt BMI och svår covid-19, en som citeras är en KI-dito.
- Anna Mia Ekström intervjuades i Studio ett om internationella konsekvenser av det indiska nödläget, första inslag i programmet. Även DN tog upp internationella konsekvenser av situationen i Indien, och även här är Anna Mia Ekström intervjuad.
- Ali Mirazimi intervjuades i TV4-nyheterna apropå svenska fall med den indiska mutationen, ca 11 minuter in i programmet. Även Expressen rapporterade och använde samma virolog. Och även med Studio Ett kväll hann den flitige Mirazimi prata, första ämnet i sändningen. SVT tog upp samma nyhet, här är det Anders Sönnerborg som kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- KI-doktorand Carl Otto Schell intervjuades av SR apropå en ny lista med åtgärder ska kunna rädda liv i mötet med kritiskt sjuka patienter.
- KI:s Anna Birgersdotter funderar i den här krönikan i Curie kring hur forskningskommunikation bäst bör utföras.
- Sven Britton funderade kring futuristiska disputationer på debattplats i Läkartidningen.
- Samma tidning uppmärksammade att KI-professor Agneta Nordberg tilldelats en fint franskt forskningspris för sin forskning om Alzheimer.
- Danuta Wasserman intervjuades i Expressen om att närstående till suicidoffer själva har hög risk för psykisk ohälsa.
Måndag 26 april
- Expressen rapporterade om krav på att vaccinera barn, Ali Mirazimi citeras. Även SvD hade nyheten.
- KI-forskarna Ola Blennow, Jan Vesterbacka och Piotr Nowak, tillika läkare, argumenterade för ett visst läkemedel i covid-19-vården, detta i Läkartidningen.
- SVT rapporterade om att det ryska vaccinet snart kan finnas i Sverige och låter Anders Björkman få upprepa sin kritik av den fas-3-studie som gjorts på vaccinet.
- Läkemedelsvärlden rapporterade om de senaste rönen från KI-försöken med att använda blodplasma för att behandla covid-19, Joakim Dillner intervjuas. TT plockade upp nyheten som därmed spreds till ett flertal tidningar.
- DiTV rapporterade om de olika försök som pågår för att få fram vaccin, Matti Sällberg intervjuas 1.10 in i inslaget.
- Studio ett i P1 skildrade det skenande smittläget i Indien och lät Johan von Schreeb kommentera, cirka tre minuter in i programmet.
- Expressen rapporterade om de fortsatt höga smittotalen i Sverige och jämförde med situationen i Norge, Joakim Dillner kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Flera KI-företrädare har undertecknat den här debattartikeln i Aftonbladet som kräver att läkarintyg måste ges större tyngd av Försäkringskassan.
- Dagens Medicin rapporterade om det senaste försöket från KI och två andra universitet att sätta press på politikerna att agera för Ahmadreza Djalali, Ole Petter Ottersen citeras. Även Läkartidningen tog upp samma sak, liksom Expressen.
- Malou efter tio bjöd på lite medicinhistoria – det handlar om titthålsoperationer som tidigt utfördes av KI-professor Jacobéus för runt 100 år sedan, ca 33 minuter in i programmet.
Söndag 25 april
- Matti Sällberg intervjuades i Expressen om vad som händer i kroppen efter att man vaccinerats.
- Tobias Alfvén och Soo Aleman gästade SVT:s Helgstudion för att svara på tittarfrågor och andra kring pandemin.
- SVT uppmärksammade att i vissa länder sjunker inte dödstalen trots massiv vaccinering, Matti Sällberg förklarar varför.
Lördag 24 april
- SvD beskrev corona-läget i Indien som explosivt, en av de intervjuade är Johan von Schreeb.
Ej corona-relaterat:
- Screening av 75-åringar för förmaksflimmer skulle kunna förebygga tusentals strokefall visar ny forskning från KI. SR rapporterade och hade intervjuat KI:s Emma Svenberg. Också TT uppmärksammade studien vilket gav en lång rad publiceringar.
- Aftonbladet benade i hur man ska resonera kring försiktighet bland vaccinerade äldre. Maria Eriksdotter är en av de intervjuade experterna.
Fredag 23 april
- Matti Sällberg intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon om vaccinläget och vad vi kan vänta oss framöver.
- Anders Vahlne, som företrädare för ”de 20+ forskarna” levererar slutreplik kring Sveriges strategi på DN Debatt.
- En debatt har förts i Läkartidningen huruvida astma är en riskfaktor för svår covid-19 eller ej, KI-forskarna Per Svensson och Per Nordberg finns i ena ”ringhörnan”.
- Anders Sönnerborg och Gunilla Karlsson Hedestam finns bland de intervjuade när DN söker ljuspunkter att se fram emot i pandemiförloppet.
- Vetenskapsradions Vetenskapspodden handlade om kopplingen mellan blodet och covid-19, Ali Mirazimi och Joakim Dillner är två av de intervjuade.
- DN rapporterad om de senaste rönen kring olika mutationer och hade intervjuat Gunilla Karlsson Hedestam i ämnet.
Ej corona-relaterat:
- SVT Vetenskap lät KI:s Gert Helgesson kommentera forskning där mänskliga stamceller tillförts i apembryon.
- KI:s antidopningsnestor Arne Ljungqvist uppmärksammades i många tidningar i samband med 90-årsdagen, här i DN.
- KI:s Gunilla Källenius är en av undertecknarna till den här debattartikeln i Sidas tidning Omvärlden som kräver att Sveriges stöd till utvecklingsforskning ska öka.
- KI:s Staffan Bergström, som i somras hjälpte en svårt ALS-sjuk man att dö, intervjuades av P4 Sjuhärad.
- TT, här via MSN, uppmärksammade nya rön kring ett möjligt malaria-vaccin, KI:s Mats Wahlgren kommenterar.
Torsdag 22 april
- Helena Hervius Askling svarade på pandemirelaterade lyssnarfrågor i Vetenskapsradion hälsa.
- Matti Sällberg intervjuades i Expressen om de olika vaccinernas effektivitet och avfärdade idéer om att det skulle räcka med en dos.
- Arbetsliv funderade kring vilka problem som kan uppstå för olika yrkesgrupper när de drabbas av smak- och luktbortfall efter corona – till exempel kockar. Johan Lundström, KI, är intervjuad.
- Jan Albert var en av de intervjuade när SVT försökte förutse hur den stundande våren och sommaren kan förväntas påverka smittspridningen.
Ej corona-relaterat:
- Sajten Tobaksfakta refererade ett webbinarium om nikotinets hälsorisker där KI:s Magnus Lundbäck var en av de deltagande.
- Podcasten Det mörka psyket, som leds av KI-forskarna Shilan Caman och Katarina Howner, gästades i senaste avsnittet av Christian Rück, tillika KI-forskare, och handlar om depression och var gränsen går mellan friskt och sjukt.
Onsdag 21 april
- Ali Mirazimi medverkade i Aftonbladets podcast Daily för att diskutera den indiska dubbelmutationen, bland annat.
- Forskning & Framsteg rapporterar om diagnosen POTS, en följdsjukdom efter covid-19. Judith Bruchfeld citeras.
- Jan Albert gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att diskutera tredje vågen och förhoppningar inför framtiden.
Ej corona-relaterat:
- Sajten Senioren rapporterade om KI-rön som visar hur äldres (alkohol-)drickande ändrats över tid.
- SR rapporterade om de fortsatta försöken med att flyga ut hjärtstartare med drönare, KI:s Andreas Claesson intervjuas.
- KI-forskare Jenny Bolk är en av författarna till det här egenreferatet i Läkartidningen som undersökt risker för neonatal sjuklighet hos för tidigt födda barn.
Tisdag 20 april
- Matti Sällberg intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade, bland annat, om hur bra det rimligen kan bli att ta olika vacciner i första och andra dosen.
- Sajten Suntarbetsliv rapporterade om hur arbetsplatser kan arbeta för att förebygga PTSD hos anställda, inte minst i samband med intensivvård, flera KI-forskare citeras.
- Anders Björkman ifrågasätter ”de 20+” forskarnas sätt att argumentera på DN debatt och efterlyser vetenskaplighet, bland annat.
- Jan Albert gästade Aktuellt-studion i SVT för att diskutera dagsläget med pandemin och vaccineringen, ca 26 minuter in i programmet.
- Karin Modig intervjuades i SVT nyheter om vad som väntar när olika europeiska länder öppnar igen.
Ej corona-relaterat:
- Två av visselblåsarna från Macchiarini-ärendet berättade sin historia i Malou efter tio i TV4.
- MåBra rapporterade om de pågående försöken med en p-gel för män, Kristina Gemzell Danielsson intervjuas.
- Sambandet mellan demens och kort sömn har stärkts i en ny studie, DN och många andra uppmärksammade, och lät Torbjörn Åkerstedt kommentera.
Måndag 19 april
- Även personer med måttlig fetma borde prioriteras vid vaccinering, detta anser KI:s Per Svensson, och Vetenskapsradion rapporterade.
- Antalet självmord ökade inte under början av pandemin enligt en ny studie där KI varit med. Ellinor Mittendorfer-Rutz intervjuades i ämnet av Ekot, ca tre minuter in i sändningen. Samma ämne lyftes av TT vilket gav en artikel i Aftonbladet, bland annat.
- Veckorevyn sökte reda ut likheter och skillnader mellan corona-vaccin och p-piller när det gäller risken för blodproppar, en av de intervjuade är Helena Kopp-Kallner.
- Dagens Medicin använde TT-texten som rapporterade om nya mutationer hos sars-covid 2, Ali Mirazimi intervjuas.
- SVT intervjuade Ali Mirazimi om det ”dubbelmuterade” viruset.
- Expressen TV rapporterade också om den indiska varianten och om smittspridningen där, Ali Mirazimi kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Mattias Öberg intervjuades i P4 Blekinge apropå domen om det pfas-förgiftade vattnet i Blekinge.
- Tidningen Vision skildrade hur det kan vara att leva med diagnosen bipolär sjukdom genom ett par fallbeskrivningar. KI-anknutne Mats Adler är intervjuad som expert.
- Läkemedelsvärlden rapporterade från ett seminarium om banbrytande gen- och cellbehandlingar, KI:s Stephan Mielke och Mar Tulinius citeras.
- KI-professor Sonia Andersson gästade Malou efter tio i TV4 för att diskutera fall med livmoderhalscancer också hos unga patienter, samt hur tufft det kan vara för sådana att få rätt hjälp, 1.20 in i programmet.
- Shilan Caman gästade Aktuellt-studion för att diskutera flera fall av dödligt våld i parrelationer på sistone, ca fyra minuter in i programmet.
Söndag 18 april
- TT rapporterade om fall av den så kallade indiska varianten hittats i Danmark, Ali Mirazimi kommenterar och finska Hufvudstadsbladet var en av flera tidningar som fann texten intressant.
- Judith Bruchfeld intervjuades i SR P1:s Godmorgon Världen om svåra sjukdomar i spåren efter covid-19.
- I samma program diskuterades hur man på effektivast möjliga sätt organiserar vaccinationen, KI:s Helena Hervius Askling intervjuas.
- DN rapporterade om att Pfizers vaccin kan tappa effekt om det skakas, Matti Sällberg är en av de som kommenterar.
- Jan Albert intervjuades i SVT Nyheter om riskerna med Astra Zenecas vaccin.
- Jan Albert gästade SVT:s Helgstudion för att diskutera pandemin och vaccinering, cirka 24 minuter in i programmet.
Ej corona-relaterat:
- SVT rapporterade om farhågor för att alla plaster som omger oss får negativa konsekvenser för fertiliteten, KI:s Pauliina Damdimopoulou intervjuas.
Lördag 17 april
- Amerikanska forskare har utvecklat ett svettband som ska kunna avslöja vem som riskerar att bli svårt sjuk i covid-19. SVT rapporterade och lät Ali Mirazimi kommentera.
- TT skrev om hur det går till när forskare håller koll på de olika mutationer som uppstår – Ali Mirazimi intervjuas och Aftonbladet och många andra använde texten.
- Trots att vaccinationen går bra i Chile fortsätter smittspridningen – SvD rapporterade och hade intervjuat Ali Mirazimi.
Ej corona-relaterat:
- SVT benade i hur man som pollenallergiker ska kunna hålla i träningen, KI-professor Sven-Erik Dahlén ger rådet att höja doseringen på sin medicin i förebyggande syfte.
- KI-forskare Peter Thelin Schmidt intervjuades i Expressen om åldersrynkor i tarmen och vad sådana kan ge upphov till.
- Mai-Lis Hellenius gästade senaste avsnittet av UR:s (och Emma Frans) podcast Hjärta och hjärna.
- Hem & Hyra skildrade fenomenet patologiskt samlande, KI:s Volen Ivanov är en av de intervjuade.
Fredag 16 april
- Anna Mia Ekström gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att diskutera pandemiläget runt om i världen.
- KI:s Mats Thorslund medverkade i SR:s Studio Ett för att diskutera vad som kommer krävas för att förbättra äldrevården post pandemin.
- Redan till sommaren kan svenskar få det ryska vaccinet rapporterade SVT, Ali Mirazimi fick kommentera.
- En brittisk studie visar att det är tio gånger större risk att få blodpropp av covid-19 än av vaccinerna, Ali Mirazimi kommenterade i Aftonbladet.
- Nyheter 24 sökte reda ut hur sommaren kan tänkas te sig med hjälp av flera experter, en av dem Ali Mirazimi.
- Under fredagen uppdaterades riktlinjerna från FoHM kring hur vaccinerade personer kan agera, SvD rapporterade och lät Matti Sällberg kommentera eventuella risker.
- Före detta KTH-forskaren Thomas Lindh står bakom den här essän i Dagens Arena som dömer ut mycket av kritiken mot den svenska strategin som osaklig, KI-forskare citeras.
Ej corona-relaterat:
- KI:s Läkarlinje är Sveriges populäraste utbildning, om detta rapporterade TT och MSN och många andra använde texten.
- SVT rapporterade om de pågående KI-ledda försöken med en p-gel för män, Kristina Gemzell Danielsson intervjuas.
- KI-forskarna Daniel Helldén och Tobias Alfvén står bakom det här egenreferatet i Läkartidningen om hur barns hälsa påverkas av klimatförändringarna.
- Expressen benade i hur man ska kunna förbättra sin nattsömn, KI:s Torbjörn Åkerstedt är intervjuad.
- KI:s Lars-Olof Wahlund medverkade i SR:s Vetenskapspodden och pratade om demens och kulturskildringar som söker skildra förloppet.
Torsdag 15 april
- SR rapporterade om att FoHM:s förhoppningar om att smittan under andra vågen skulle kunna hållas utanför äldreboendena inte uppfylldes. Coronakommissionsledamoten och KI-forskaren Mats Thorslund intervjuas.
- DN rapporterade om att snabbtesterna missar så många som fyra av tio smittade, men trots det kan de ha en roll att spela. Anders Sönnerborg och Ali Mirazimi är intervjuade.
- Forskning & Framsteg sökte svaren om luktbortfall, särskilt efter covid-19, och stödde sig på KI-forskarna Johan Lundström och Moa Peter.
- Svenska YLE rapporterade om den pågående svenska debatten om postcovid och hade intervjuat läkaren och KI-forskaren Sebastian Havervall.
Ej corona-relaterat:
- Onkologisk Tidskrift hade intervjuat KI:s Klas Kärre som efterlyser mer cancerforskning som undersöker kombinationsbehandlingar.
- Samma tidskrift rapporterade om ny forskning som visar att metastaser är beroende av fett vilket skulle kunna leda till nya behandlingsmöjligheter, KI:s Erik Norberg kommenterar.
- SVT Nyheter Södertälje rapporterar om diagnosen dysmorfofobi, KI:s Jesper Enander intervjuas.
- SvD rapporterar om forskning kring digitalt utanförskap som gör livet mycket besvärligt för cirka 300 000 svenskar, KI:s Lena Rosenberg är intervjuad.
Onsdag 14 april
- Hans-Gustaf Ljunggren medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon för att diskutera den brittiska mutationens farlighet.
- Besked kom att EU inte förlänger kontraktet för Astra Zenecas vaccin, och att Danmark totalstoppar användningen av detsamma. Studio Ett i P1 rapporterade, en som fick kommentera var Matti Sällberg.
- DN skildrade försöken att utveckla ett svenskt vaccin, Matti Sällberg och Ali Mirazimi förekommer i artikeln.
- Covid-patienter som innan sjukdomen varit fysiskt inaktiva riskerar svårare sjukdom än vältränade, rapporterade SVT – Ylva Trolle-Lagerros kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Sjukhusläkaren porträtterade Anna Martling med speciellt fokus på precisionsmedicin.
- SVT Nyheter lyfte KI-studien som visar på samband mellan fettlever och levercancer, Jonas F Ludvigsson är intervjuad.
- DN rapporterade om den kraftigt underdimensionerade skolhälsan där en läkare i snitt ska ta hand om 9 400 elever, KI:s Josef Milerad intervjuas.
- Tidningen Kollega borrade i tupplurens effektivitet som botare av sömnighet, Torbjörn Åkerstedt och Tina Sundelin är intervjuade.
- Samma Tina Sundelin intervjuades i SR P4 Väst om ett närliggande ämne – huruvida det kan vara bra att ”snooza” på morgonen, ca 1.19 in i programmet.
Tisdag 13 april
- KI:s Helena Hervius Askling intervjuades i Expressen om rön som pekar på att vektorsvacciner kan innebära ökad risk för blödningar.
- De ”22 forskarna”, den här gången 33 till antalet, och flera med KI-koppling, gjorde ett slags årsbokslut över sin debatterande verksamhet på DN debatt.
- Ali Mirazimi gästade Malou efter 10 i TV4 för att prata vaccin och virus, ca 40 minuter in i programmet.
- I P1 morgon diskuterades i vad mån fullvaccinerade kan leva som vanligt – Ali Mirazimi intervjuas.
- Anders Sönnerborg uttalade sig i SvD apropå nya danska rön om att äldre i högre grad riskerar sprida smitta i hemmet.
- Judith Bruchfeld gästade Morgonstudion i SVT för att diskutera vad som är postcovid och vad som inte.
- Ali Mirazimi diskuterade olika virusvarianter i Expressen TV.
- Samme Mirazimi hann också med att gästa Aktuellt-studion i SVT för att diskutera det senaste om vaccinen, första inslaget i programmet.
Ej corona-relaterat:
- Vetenskapsradion på djupet rapporterade om hur genanalys kan revolutionera framtiden för barn med cancer, KI:s Johanna Sandgren är en av de medverkande.
Måndag 12 april
- Joakim Dillner intervjuades i Expressen om hur Sverige hade kunnat minska smittspridning genom att agera mer som man gjorde i UK.
- Läkemedelsvärlden funderade kring om gemensamma nämnare ligger bakom biverkningarna med blodproppar, Ali Mirazimi är intervjuad.
- TT rapporterade också om funderingarna kring exakt vilka processer som gett biverkningar vid vaccin, Ali Mirazimi citeras och Dagens Medicin använde texten.
- TV4 rapporterade om nya rön som visar att risken att bli smittad genom ytsmitta är minimal, men Ali Mirazimi slår ändå ett slag för flitigt handtvättande.
- Expressen rapporterade om det nya dubbelverkande antikroppsläkemedlet som KI:s Qiang Pan Hammarström varit inblandad i att utveckla.
- SvD rapporterade om de amerikanska rönen som visar att covid-19 slår hårdare mot pojkar, Petter Brodin kommenterar.
- TV4 Nyheterna rapporterade om ett av de allvarliga fallen av biverkningar efter vaccin i Sverige, en Eslövs-kvinna som avled. Ali Mirazimi kommenterar, ca 4 minuter in i sändningen.
- KI-forskarna Emma Frans och Mattias Öberg gör podcasten Riskzonen tillsammans, senaste avsnittet handlar om ”antivaxx-rörelsen” och myter kring vacciners farlighet.
Ej corona-relaterat:
- Vetenskapsradion rapporterade om hur helgenomsekvensering kan innebära stor skillnad för patienter som lider av sällsynta sjukdomar, flera KI-forskare medverkar i programmet.
- KI:s Malin Bergström medverkade i ett samtal i SR P1:s Studio Ett om så kallade lågstatusbarn.
Söndag 11 april
- Karin Modig och Jan Albert intervjuades i SVT:s Agenda om överdödlighet bland annat, ca 30 minuter in i programmet.
- Karin Modig intervjuades också i Dagens Eko om skillnader i dödstal mellan olika svenska regioner trots samma strategi, cirka 3 minuter in i programmet.
- TT intervjuade Niklas Juth om rimligheten i att individer själva ska få välja vilket vaccin de ska få, Sydsvenskan och många andra tidningar använde texten.
Lördag 10 april
- KI-anknutna Michael Runold intervjuas i SVT Nyheter Stockholm apropå beslutet att mottagningen för postcovid-patienter på NKS ska läggas ned.
- Ali Mirazimi fick för TT kommentera nya norska rön om vad som faktiskt händer i kroppen på patienter som drabbats av blodproppar efter att ha fått Astra Zeneca-vaccinet, Aftonbladet och många andra rapporterade.
Ej corona-relaterat:
- Journalisten Åsa Scharin resonerade på debattplats i Expressen kring hur ljuva de sista åren faktiskt är för många äldre, KI-forskning citeras.
- SvD recenserade KI-forskare Michael Landéns nya bok om vetenskap och vetenskaplighet.
- Christian Rück kommenterade uppgifter om att förskrivningen av antidepressiva läkemedel till unga fortsätter öka, Dagens Eko rapporterade, ca 7.30 in i sändningen.
- KI:s Marianne Kristiansson medverkade i Kvartals podcast Veckopanelen för att diskutera faktumet att Sverige inte har något krav på tillräknelighet för att någon ska kunna dömas för brott.
Fredag 9 april
- Emma Frans svarade på tittarfrågor om pandemi och vaccinering i SVT:s Morgonstudion.
- Region Uppsala backade från beslutet om att ge blott en dos vaccin till personer som haft konstaterad covid-19, Studio Ett i P1 rapporterade och lät Matti Sällberg kommentera.
- En amerikansk studie visar att barn med underliggande kroniska sjukdomar löper högre risk att drabbas av svår covid-19. DN rapporterade och lät Tobias Alfvén kommentera.
- Flera KI-profiler har undertecknat den här repliken i DN som vänder sig mot kolumnisten Hanne Kjöllers påstående om att postcovid skulle vara en kultursjukdom.
- Judith Bruchfeld svarade på frågor om postcovid i Expressen.
Ej corona-relaterat:
- Allas rapporterade om KI-rönen om framgångsrik KBT-behandling vid utmattning, KI:s Elin Lindsäter intervjuas.
- Läkemedelsvärlden rapporterade om en polariserad debatt om d-vitamintillskotts nyttighet, KI:s Peter Bergman intervjuas.
- Ett seminarium om vetenskapens roll för parlamentariskt beslutsfattande hölls i riksdagens första kammarsal, KI:s och KVA:s Göran K Hansson modererade.
- Läkartidningen summerade det första året med den nya Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, ärendet med förra prorektor Karin Dahlman-Wright diskuteras i artikeln.
- Emma Frans är med och gör podden Hjärta och hjärna för UR, i senaste avsnittet medverkar också KI:s Mattias Öberg, ämnet är gifter.
Torsdag 8 april
- Aftonbladet rapporterade om en pågående debatt om postcovid och hur diagnosen används, KI-forskare finns på båda sidor av argumentationslinjen.
- TV4:s Nyhetsmorgon rapporterade om ett nytt svenskt fall av blodpropp efter vaccinering, Ali Mirazimi var med och förklarade sammanhanget.
- Frågan om huruvida Sverige borde skänka bort vaccindoser till behövande länder diskuterades i SR:s P1 Morgon, Stefan Swartling Peterson medverkade.
- TV4:s Efter Fem rapporterade om länder som prioriterar turistregioner vid vaccinering, Ali Mirazimi kommenterade i studion.
- Covid-19 ökar bland barn och unga, förmodligen för att den brittiska mutationen är mer smittsam. DN rapporterade och hade intervjuat KI:s Anders Björkman och Tobias Alfvén.
- Region Uppsala har beslutat att personer som konstaterats ha haft covid-19 bara ska erbjudas en vaccindos, något som bör fungera enligt Ali Mirazimi.
- Personer med ätstörningar har drabbats hårt av pandemin enligt ny KI-forskning, David Clinton intervjuas av SVT.
Ej corona-relaterat:
- KI-anknutna Jan Calisendorff intervjuades i Expressen om hypotyreos.
- KI:s Claude Marcus hamnade i het debatt med minister Shekarabi (S) om barnfetmans orsaker i SVT.
- Life-time rapporterade om politiska ambitioner om att utrota livmoderhalscancer inom 5-7 år, Joakim Dillner är en av de intervjuade.
Onsdag 7 april
- Emanuel Karlstens fortsatta corona-granskning i Expressen fokuserar på exakt när allmän smittspridning pågick i Sverige och om vem som visste vad när, Jan Albert citeras.
- SVT rapporterade om Community-studien på vårdpersonal på Danderyd som undersökt långtidsbesvär efter covid-19, Charlotte Thålin intervjuas. TT snappade upp nyheten som också slogs upp brett i flertalet medier.
- Medicinsk Access rapporterade om pågående forskning som visar att upp till 40 procent av de som har postcovid-symptom också drabbas synförändringar, KI:s Jan Johansson intervjuas.
- SR:s Ekot sände en special om vacciner och biverkningar, Matti Sällberg var med och kommenterade EMA:s besked, ca 32 minuter in i sändningen.
- SR rapporterade om en brittisk studie som tyder på att covid-19 kan öka risken för psykisk ohälsa, KI-professor Christina Dalman har vissa invändningar.
Ej corona-relaterat:
- Ett nationellt kompetenscentrum borde inrättas för att minska hälsogapet mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning och övriga befolkningen, hävdas i den här debattartikeln i Dagens Samhälle, KI:s Eva Flygare Wallén och Liselotte Schäfer Elinder finns bland undertecknarna.
- KI-psykolog Malin Bergström svarade på läsarfrågor om hur man löser syskonkonflikter i Expressen.
- Doktorn.com skrev om framgångsrika KBT-metoder för att lindra sömnstörningar, KI:s Lie Åslund är intervjuad.
Tisdag 6 april
- Journalisten Emanuel Karlsten skildrar pandemiåret i en serie artiklar i Expressen, i den första är Jan Albert en av de intervjuade.
- DN rapporterade om att dödligheten i covid-19 ökade igen under andra vågen av pandemin, Anders Sönnerborg är intervjuad.
- EMA slog fast att det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar, Studio Ett i P1 rapporterade och intervjuade Ali Mirazimi.
- Samme Mirazimi gästade Aktuellt-studion i SVT för att diskutera samma ämne som ovan.
Ej corona-relaterat:
- Byggnadsarbetaren rapporterade om ett projekt i KI:s regi för att kartlägga användningen av nanopartiklar inom byggbranschen.
Måndag 5 april
- Förmiddag i P4 Göteborg gjorde en uppföljning med Andreas Claesson apropå de nya fynden om hur många som faktiskt drunknar i Sverige varje år, 2:37 in i programmet.
- TV4:s Efter Fem diskuterade de ökande dödstalen i Brasilien som följd av den därstädes spridda mutationen – Anders Vahlne kommenterar.
- Expressen rapporterade om diskussioner om hur tillförlitliga och därmed användbara antigentester är, Joakim Dillner är en av de intervjuade.
Söndag 4 april
- Judith Bruchfelt gästade SVT:s Helgstudion för att prata postcovid, ca 22 minuter ini programmet.
- KI-anknutna Martina Wahlund svarade på lyssnarfrågor om corona i P4 Extra, ca 34 minuter in i programmet.
- SvD funderade kring om vi vågar hoppas på sjunkande smittspridning i takt med att våren lider, en av de intervjuade är Anders Björkman.
Ej corona-relaterat:
- En KI-studie som visar att dubbelt så många drunknar i Sverige varje år än vad statistiken hittills visat fick stor uppmärksamhet. Här är KI:s Andreas Claesson intervjuad i SR P4 Göteborg.
- Aftonbladet Hälsa rapporterade om sömn- och matvanor som kan förbättra hälsan, KI:s Kerstin Brismar är en av de intervjuade.
Lördag 3 april
- Nya rön indikerar att coronavaccin kan ha positiva effekter för patienter med postcovid, TV4 rapporterar och Cecilia Söderberg-Nauclér kommenterar.
- SvD rapporterade om biverkningar efter vaccinering, Ali Mirazimi är en av de intervjuade.
- En halv miljon svenskar är färdigvaccinerade, men Ali Mirazimi uppmanar ändå även dessa individer att iaktta försiktighet, apropå Johan Gieseckes uttalande i SVT tidigare i veckan.
Ej corona-relaterat:
- En Nature-studie visar att tillsatsen av ett visst protein kan stimulera hårväxt hos möss, SVT lät KI:s Maria Kasper kommentera.
- KI-forskare Anna Eva Hallin är en av de medverkande i senaste avsnittet av Utbildningsradions serie Hjärta och Hjärna som den här gången handlar om läsning ur olika vinklar. En av programledarna är som vanligt Emma Frans, KI-forskare.
Fredag 2 april
Ej corona-relaterat:
- MåBra ringade in kunskapsläget kring tarmcancer, intervjuad är Anna Martling.
- KI:s psykologprofil Martin Forster passade på att fylla 50 under påskhelgen, något TT uppmärksammade med ett porträtt som DN och många andra använde.
Torsdag 1 april
- KI utnyttjades i ett uppenbart aprilskämt på sajten Archynewsey om att införa anala tester för covid-19.
- Mitti Stockholm rapporterade om en KI-undersökning som antyder att personer som vistas i skog och mark klarat pandemirestriktionerna bättre, KI-forskare Mare Löhmus Sundström citeras.
- Flertalet KI-forskare har undertecknat den här debattartikeln som argumenterar för nödvändigheten med specialiserade postcovid-mottagningar även framgent.
Ej corona-relaterat:
- Förmågan att tolka och värdera bilder är avgörande för demokratins överlevnad, hävdas i den här DN Debatt-artikeln som kräver resurser för att stärka undervisning i ämnet både i skolan och i samhället i stort, KI:s Gunnar Bjursell är en av undertecknarna.