Publicerad: 2023-01-17 15:51 | Uppdaterad: 2023-01-17 15:51
KI i medierna 9-15 januari
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Söndag 15 januari
- Helle Kieler hjälpte Aftonbladets MåBra att reda ut vilka risker som finns om man sätter ut en medicin på fel sätt.
- Patrik Magnusson, tvillingregisterchef, intervjuades i SvD när ämnet var hur mycket, eller lite, vi som föräldrar kan påverka hur det går för våra barn i exempelvis skolan.
- KI-professor emeritus Staffan Bergström, han som hamnat i centrum av debatten om dödshjälp sedan han hjälpt en svårt ALS-sjuk man att avsluta sitt liv, porträtterades i SvD.
Lördag 14 januari
- Astrid Seeberger levererade Tankar för dagen i SR:s P1.
- Fredagens nyhet om ökande risk för död för dementa som smittas av covid-19 togs upp av TT vilket ledde till en rad publiceringar, som här i Aftonbladet.
- Fall med multiresistenta bakterier har ökat under 2022, Vetenskapsradion rapporterade och hade intervjuat Christian Giske.
- Dorota Religa intervjuades i TV4-nyheterna om rönen som visar på dementas kraftigt ökade risk att avlida i covid-19, 4.30 in i programmet.
Fredag 13 januari
- Dorota Religa intervjuades av Vetenskapsradion om en ny studie som visar att dementa löper högre risk att avlida i covid-19.
- Kommunalarbetaren försökte sig på att reda ut vad placeboeffekten är och vilken nytta den kan göra, Karin Jensen intervjuas.
- Expressen lät Matti Sällberg kommentera ECDC:s varning om att den nya virusvarianten spås ta över helt inom en-två månader.
- SVT rapporterade om oseriösa hälsoappar, Jessica Norrbom är intervjuad.
- De nyliga rönen om biomarkörer som kan avslöja vem som riskerar att drabbas av Alzheimers senare i livet fick stort genomslag i USA-medier, som här i Independent Tribune.
- Vetenskapsradion Hälsa handlade om pandemiläget, en av de medverkande var KI:s Helena Hervius Askling.
Torsdag 12 januari
- TT rapporterade om en studie där KI varit med som visar att anhöriga till cancer-patienter riskerar att drabbas av psykisk sjukdom i högre utsträckning, Aftonbladet publicerade.
- Formas webbtidning Extrakt lyfte KI-forskningen som visar att antibiotikarester i dricksvattnet i länder som producerar mycket antibiotika är ett hot mot människors hälsa. Nada Hanna citeras.
- DN avslöjade att kinesiska studenter som får stipendium genom CSC tvingas skriva på hemliga avtal om hur de ska uppföra sig. KI har pausat samarbetet med CSC, berättar Bob Harris som är intervjuad. Många andra medier följde upp nyheten, exempelvis SVT Nyheter. Här kommenterar utbildningsminister Mats Persson saken.
- Jonas Fuxe är en av undertecknarna till den här debattartikeln i DN som kritiserar rådande forskningsfinansieringspolitik.
- KI-docent Andreas Carlborg är en av författarna till den här debattartikeln i Läkartidningen som pläderar för ett nationellt kunskapsprov för blivande läkare.
- KI-anknutna Maja Fjaestad står bakom den här ledaren i Aktuellt i politiken som diskuterar det eventuella behovet av att reglera AI mer än idag.
- Flera KI-forskare står bakom den här artikeln i Läkartidningen som handlar om den ovanliga diagnosen tenofovirorsakat Fanconis syndrom.
Onsdag 11 januari
- Jonas F Ludvigsson intervjuades i Läkartidningen apropå att det gått två år sedan drevet mot honom startade.
- KI-rönen som tyder på att blodmarkörer kan göra att vissa former av Alzheimers kan upptäckas tio år innan de första symptomen hamnade i en lång rad engelskspråkiga medier, som här MSN UK. Caroline Graff och Charlotte Johansson citeras.
- Fastighetstidningen rapporterade om 3D-scanningen som genomförts i KI:s lokaler i Solna för att skapa en digital ”tvilling”, fastighetsdirektör Rickard Becker intervjuas.
- DN rapporterade om trenden att allt fler kvinnor vill föda hemma, något som inte är riskfritt, KI:s Mia Ahlberg är en av de intervjuade.
- Svenskt Demenscentrum lyfte KI-rönen om tidig identifikation av Alzheimer-riskfaktorer, Caroline Graff citeras.
- Det är tre år sedan de första dödsfallen i covid-19 rapporterades från Kina, SVT:s Morgonstudion tog hjälp av Jan Albert för att diskutera allt som hänt sedan dess.
- KI:s Mikael Tiger intervjuades i Aftonbladet Hälsa om de pågående psilocybin-studierna för behandling av depression.
- SvD rapporterade om höga dödstal i GBR, bland annat som en konsekvens av behandlingar som skjutits upp under pandemin, Ali Mirazimi är en av de intervjuade.
Tisdag 10 januari
- TT lät Ali Mirazimi förklara den nya Omikron-varianten, här i Aftonbladet.
- Nyheter24 tar upp forskning som gjorts på KI/SU som visar att föräldraledighet ger ett skydd mot psykisk ohälsa. Också TV4-nyheterna valde att berätta om studien.
- Ali Mirazimi medverkade i Studio Ett i SR:s P1 för att berätta om kunskapsläget kring virusvarianten ”Kraken”.
- KI:s beroendeforskare Åsa Magnusson intervjuades i P1:s Nordegren & Epstein om fenomenet ”vit månad”, cirka 6 minuter in i programmet.
Måndag 9 januari
- Läkartidningen rapporterade om att ett läkemedel mot Alzheimers godkänns av FDA i USA, KI:s Agneta Nordberg kommenterar.
- Per Wändell och Axel C Carlsson står bakom den här artikeln i Läkartidningen om nya rön som visar på en högre andel personer med kronisk reumatisk klaffsjukdom bland utlandsfödda.
- Matti Sällberg intervjuades i P1 morgon om hur man bäst kan undvika smitta under ”vabruari”.
- Anders Sönnerborg intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon om smittläget och nya virusvarianter.