Publicerad: 2022-08-19 11:40 | Uppdaterad: 2022-08-19 11:40
KI i medierna 8-14 augusti
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s synlighet i internationell och svensk media.
Söndag 14 augusti
- DN försökte reda i vad det är som är så lockande med att läsa om ond, bråd död. KI:s Åsa Nilsonne, själv deckarförfattare, medverkar.
- Caroline Ingre gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att prata ALS, 1:41 in i programmet.
Lördag 13 augusti
- Vad Vi Vet, ett försök att med rena fakta förklara olika fenomen, försökte reda ut hur stora problem den svenska vården egentligen har i det här podd-avsnittet, KI:s Birger Forsberg intervjuas.
- KI-forskning citeras i den här debattartikeln som riktar hård kritik mot nyliga förslag om ADHD-screening och språktester på barn.
- KI-forskaren Erik Degsell intervjuades i P4 Extra apropå kortleken Dö Bra som kan användas för att underlätta samtal om döden, 1.40 in i programmet.
Fredag 12 augusti
- Moderaternas förslag om att screena barn i utsatta områden för ADHD som ett sätt att förebygga brottslighet fick stort utrymme, och kritik, här kommenterar KI:s Lisa Thorell i Aftonbladet. Här är samma ämne, och samma KI-forskare i SR P4 Stockholm. I Expressen var det Sven Bölte som stod för sågningen. DN använde sig av inte mindre än tre KI-forskare för att förklara varför förslaget är förenklat, Tajta Hirvikoski, Ylva Ginsberg och Paul Lichtenstein. I Studio Ett i P1 stod bland andra Sven Bölte för expertkunskapen i ämnet.
- Tidningen Femina porträtterar KI-utbildade AT-läkaren Christina Lundell som skolade om sig efter 25 yrkesverksamma år som journalist.
- Netdoktor pro uppmärksammade KI-rön som visar att hormonsänkande behandling över lång tid verkar ge bra effekt för bröstcancerpatienter, KI:s Annelie Johansson intervjuas.
- Isobel Hadley-Kamptz argumenterar i den här ledartexten i DN för att den överdoshämmande medicinen naloxon bör bli receptfri, sig stödjande på KI-forskning.
- Läkartidningen uppmärksammade den mångårige KI-profilen och Svenska Akademien ständige sekreterare Lars Gyllensten som skulle varit 100 år om han levt, före detta KI-lektor Ulf Ernström är författare till texten.
Torsdag 11 augusti
- Expressens Hälsoliv lät John Axelsson ge sina bästa tips för att få så bra nattsömn som möjligt.
- TV4 lyfte rapporterna om ett nytt smittsamt virus i Kina, Ali Mirazimi agerar expert.
Onsdag 10 augusti
- TT återgav rapporter om ett nytt virus som smittat människor i Kina, Ali Mirazimi kommenterar i texten som finska Hufvudstadsbladet använde, bland andra.
- Läkartidningen plockade upp en KI-studie som visar på samband mellan psykisk ohälsa och diabetes typ 1, KI:s Agnieszka Butwick citeras.
- Expressen berättade om ett fall där en dömd brottsling lurat sig till rättspsykiatrisk vård för att slippa fängelse, Marianne Kristiansson kommenterar.
- Finska Svenska YLE porträtterade KI-toxikologen Penny Nymark som har rötterna i Borgå. https://svenska.yle.fi/a/7-10019462
- Ishockeylegenden Börje Salming gick ut med att han diagnosticerats med ALS vilket fick stor uppmärksamhet, det fick också hans läkare tillika KI-forskare Caroline Ingre, här i TT:s text i Nyheter 24.
Tisdag 9 augusti
- Kropp & själ i SR:s P1 handlade om planeringsförmåga, brist på sådan samt prokrastinering. KI-anknutne Alexander Rozenthal är en av de intervjuade.
- Ekot rapporterade om att Naloxon-nässprej skrivits ut till missbrukare vilket räddat ett flertal liv, KI-doktoranden Elin Holmén intervjuas, 10.45 in i programmet. Nyheten plockades upp av TT vilket gav ett flertal publiceringar.
- Litium kan ge fosterskador och bör klassas som hälsofarligt, enligt EU, något som kan få konsekvenser för batteri-industrin. KI:s Marie Vachter intervjuas i SVT.
- IT-hälsa rapporterade om KI-rön som tyder på att rumstemperaturen kan påverka tillväxten av cancerceller, KI: Yhai Cao intervjuas.
- LifeScience Sweden frågade ut KI:s riksdagsledamot Pia Steensland (kd) om hennes önskade politik inom området life science.
- Flera regioner stänger mottagningar för långtidssjuka i covid-19, ett beslut som kritiseras av KI:s Judith Bruchfeld i den här artikeln i SvD.
Måndag 8 augusti
- Expressen skildrade fenomenet att unga dricker alkohol i allt lägre utsträckning, KI:s Jonas Raninen intervjuas.
- LifeScience Sweden rapporterar om en amerikansk studie som funnit en gen som kan kopplas till bukfetma, och i förlängningen kanske en botande behandling. KI:s Peter Arner kommenterar och är försiktigt positiv.
- Aftonbladet porträtterar KI-forskaren och kardiologen Leif Svensson och berättar om hur projektet med sms-livräddare växte fram.