KI i medierna 8–14 april
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
TT tog upp att professor emeritus Gunnar Bjursell tilldelas Bernadottepriset, Aftonbladet bland andra använde nyheten.
Tidningen Hälsa funderar här kring när snarkningar kan vara hälsovådliga, Torbjörn Åkerstedt intervjuas.
SR Vetenskapsradion tog hjälp av Danuta Wasserman för att skildra en USA-initierad metod för att minska antalet självmord.
Kropp & Själ i P1 handlade om hur svårt det är att förutse vilka individer som är i farozonen för självmord. Flera KI-profiler finns bland de intervjuade.
Aftonbladet rapporterade om en kommande biverkningsfri typ av p-piller, Kristina Gemzell Danielsson kommenterar.
KI-docent Mikael Lehtihet och professor emeritus Arne Ljungqvist intervjuas i senaste Radiosporten dokumentär som handlar om planer på att anordna OS där dopning är tillåten.
Debatten om Mandokliniken och vilka behandlingar som kan anses ha evidens fördes i DI, här har bland andra KI:s professor emeritus Per Södersten undertecknat.
KI:s läkarstudent Emmanuel Zavalis resonerar här, tillsammans med andra, i Läkartidningen om preregistrering vid registerbaserade hälsorelaterade observationsstudier.
Läkartidningen rapporterade om de nya rönen kring onödig behandling med betablockerare hos vissa kardiologiska patienter, KI:s Tomas Jernberg är intervjuade. Nyheten flög också internationellt, här hos MSN US.
KI:s dermatolog Mona Ståhle intervjuas här på doktorn.com om olika behandlingar för psoriasis.
Ekot rapporterar här om regeringens ambition att förenkla för utländska forskare som vill komma till Sverige, samtidigt som reglerna ska ses över så att inte personer kommer hit och arbetar fast de sagt sig vilja studera. Martin Bergö kommenterar, inslaget börjar 3.40 in i sändningen.
Sjukhusläkaren konstaterar att NATO-inträdet ställer nya krav på en nationell beredskap för blodprodukter, KI:s Agneta Wikman är intervjuad.
Suntarbetsliv.se berättar här om en studie som undersökt varför en viss skola lyckats få extremt hög trivsel/låg personalomsättning. KI:s Jeffrey Casely-Hayford och Lydia Kwak är intervjuade.
KI:s Jenny Bolk är en av författarna till det här egenreferatet i Läkartidningen som handlar om risken för påverkad neurologisk utveckling hos underburna barn.
Amerikanska affärstidningen Forbes fanns bland de som rapporterade om KI-rönen som visar att paracetamol under graviditeten inte ökar risken för ADHD hos barnet, Renee Garner citeras.
SvD rapporterade om att rekordmånga svenskar äter antidepressiva medel, KI:s Mikael Tiger intervjuas.
SR P4 Skaraborg tog hjälp av Ullakarin Nyberg för skildra brister inom psykvården.
Niklas Långström gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om ett nytt pilotprojekt för att nå unga som riskerar hamna i kriminalitet, 1.10 in i programmet ca.
Forbes rapporterade om KI-rön som visar att moderna diabetes/viktminskningspreparat inte ökar risken för sköldkörtelcancer, Björn Pasternak citeras.
En debatt om hur Alzheimer bör diagnosticeras har förts på Läkartidningens debattplats, ett flertal KI-personer har skrivit under det här in lägget.
Pedofiler söker kontakt med barn online via spel, rapporterar TT, här via SvD, KI:s Malin Joleby intervjuas.
I ett fall som tas upp av Arbetsdomstolen har båda sidor kallat KI-experter som vittnen, det handlar om en rörmokarlärling som stängts av efter att ha testat positivt för THC.
Vetenskapsrådet rapporterar här om de tio svenska forskare som beviljats ERC Advanced Grant, tre håller till på KI.
Nya KI-rön om träning vid post-covid lyfts här i Aftonbladet, Andrea Tryfonos intervjuas. Samma rön togs också upp av Forbes på andra sidan Atlanten.
KI-anknutna Kristina Tedroff oroar sig här i Aftonbladet över att allt fler barn ges melatonin mot sömnsvårigheter.
TT plockade upp de lugnande rönen kring paracetamolanvändning under graviditeten. Aftonbladet och många andra använde texten.
Samma nyhet fick verkligt brett genomslag i USA där frågan varit omdebatterad länge, den här artikeln i USA Today, USA:s största dagstidning, är ett exempel bland över 100.
Vetenskapsradion På Djupet handlade om digitala tvillingar och vilken roll de kan tänkas ha för vård och hälsa, KI:s Mikael Benson är en av de medverkande.
Läkartidningen uppmärksammar här ST-läkaren och KI-postdocen Samuel Rhedin som blivit ”Doktor Samuel” med en stor del av Sveriges förskolebarn efter att ha medverkat i en UR-serie.
Ekot uppmärksammade att haverirapporten efter fryshaveriet i vintras nu presenterats, Matti Sällberg intervjuas.
Fackförbundet ST:s sajt Publikt rapporterar här om orsaker till att myndighetsanställda säger upp sig, bland annat framkommer att hälften av respondenterna som valt att lämna KI ändå rekommenderar KI som arbetsplats.
TV4-Nyheterna tar här hjälp av Ylva Trolle Lagerros för att reda ut vilka som kan ha rätt att få läkemedel för att gå ned i vikt.
Expressens Mama reder här ut vad som är sant eller inte kring hyperaktivitet efter sockerintag, KI:s Maria Ahlsén citeras via forskning.se.
KI:s Charlotta Eriksson intervjuas här i SR P4 Kalmar om hur tystnad, eller avsaknaden av dito, påverkar vår hälsa.
Ata Ghaderi förklarar här i SVT Halland hur sociala medier kan tänkas påverka vår kroppsuppfattning.
I svallet efter debatten om den nya lagen om juridiskt kön reder DN här ut orsakerna till de fall när könet verkligen inte är självklart hos cirka 25 nyfödda svenska barn per år. Olle Söder och Anna Nordenström är intervjuade.