Publicerad: 2022-02-16 15:07 | Uppdaterad: 2022-02-21 18:02
KI i medierna 7-13 februari
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 13 februari
- PC för alla tipsade om luktträningssajten som tagits fram av KI:s Johan Lundström.
- Ekot funderade på om postcovid kommer att ses som en folksjukdom, KI-anknutne Per Julin intervjuas.
Lördag 12 februari
- Den i skrivande stund hittills största dopningsskandalen under pågående vinter-OS har handlat om en 15-årig ryska. Det faktum att det tog över sex veckor för dopningslabbet i Stockholm att analysera provet har fått stor uppmärksamhet, inte minst internationellt, som här i MSN GB.
- DI borrade i om hälsotrenden kan göra mer skada än nytta i vissa fall, Alicja Wolk intervjuas.
Fredag 11 februari
- Johan von Schreeb porträtterades i intervjupodden Värvet.
- IT-hälsa rapporterade om ett nytt samarbetsprojekt där KI är inblandat som ska kunna förutse IBD-patienters skov.
- Studio Ett i P1 rapporterade om att mer än en tredjedel av samtalen till 112 är i onödan, Erik Andersson kommenterade teorin att oron generellt ökat i Sverige. Inslaget börjar ca 1.33 in i programmet.
Torsdag 10 februari
- Die Welt:s avdelning för rörlig bild intervjuade bland andra Anders Björkman när de skildrade de släppta svenska restriktionerna.
- SVT lät tre experter lyfta exempel där de tagit fel under pandemin, en av dem är Anders Björkman.
- SVT rapporterade om en studie i Malawi som visar att tuggummi kan minska risken för tidig förlossning, Stefan Swartling Peterson kommenterar.
- Fackförbundet ST:s Publikt rapporterade om KI-forskning kring sexuella trakasserier på lärosäten, bland annat KI.
- Debatten om antalet vårdplatser och deras beläggningsgrad har pågått ett tag, DN rapporterar och låter KI:s Björn af Ugglas tycka till. Situationen exemplifieras i en annan DN-artikel.
- TT rapporterade om ett nytt initiativ för att utverka bättre strategier för att möta framtida pandemier, Emma Frans är en av de som ska delta, Aftonbladet använde texten.
- KI-anknutna HC Holmberg är världens första skidåkningsprofessor, här porträtteras han i Vetenskapsradion Forskarliv.
Onsdag 9 februari
- Universitetsläraren rapporterade om ett uppsving för forskning och innovation till följd av pandemin, Anna Martling är en av de intervjuade.
- Jan Albert är en av de intervjuade när tyska jätten Bild skildrade Sveriges ”Freedom Day”.
- Joakim Dillner är en av de intervjuade när DN rapporterar om att kanske 90% av svenskarna har ett immunologiskt skydd mot covid-19.
Tisdag 8 februari
- LifeScience Sweden rapporterade att Astra Zeneca ska flytta till Life City i Hagastaden, rektor Ole Petter Ottersen kommenterar.
- Petter Brodin intervjuades i Morgonekot, SR, om olika definitioner för långtidscovid, drygt tre minuter in i sändningen. TT gjorde en artikel av inslaget som användes av Nyheter24 och många andra.
- Schweiziska forskare har hjälpt förlamade att gå och cykla med hjälp av elektrisk stimulering, rapporterar Läkartidningen, KI:s Mikael Svensson kommenterar.
- Tandläkartidningen uppmärksammade KI-doktorand Anders Lindungers forskning om hur tandhälsa kan användas för att upptäcka prediabetes och typ 2-diabetes tidigt.
- Expressen rapporterade att 85 procent av svenskarna har antikroppar. Marcus Buggert kommenterar, och varnar för att det ändå kan komma en ny våg i höst.
- Kropp & Själ i P1 tog upp debatten om dödshjälp, bland de medverkande fanns KI:s Anna Lindblad och professor emeritus Staffan Bergström.
- TT uppmärksammade rön från USA som tyder på att social isolering bland äldre kvinnor kan bidra till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, KI:s Weili Xu kommenterar och Nyheter24 och många andra använde texten.
- Dagens Medicin porträtterade KI:s vetenskapliga ombud Claes Frostell, bakom betalvägg på sajten.
- DN skildrade de olika vägvalen under pandemin i den här retrospektiva artikeln, Johan Giesecke och Johan von Schreeb finns bland de intervjuade.
- Expressen rapporterade om de senaste fynden kring vilka gener som ger skydd mot covid-19, Hugo Zeberg är intervjuad.
Måndag 7 februari
- KI-forskare Jan Johansson medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon och berättade om patienter som fått långvariga synproblem efter genomgången covid-19.
- Astrid Seeberger levererade tankar för dagen i SR:s P1.
- Richard Rosenquist Brandell har utsetts till ”årets cancernätverkare” vilket Dagens Medicin rapporterade om.
- P4 Extra, SR, diskuterade eventuella brister i vår sociala kompetens efter alla pandemirestriktioner, 32 minuter in i programmet, KI:s Erik Andersson intervjuas.
- KI-professorerna emeritus Sven Britton och Bo von Schoultz debatterar här i Läkartidningen och kallar ÖNEP en forskningsetisk katastrof.
- Onkologi i Sverige uppmärksammade KI-rönen om att livmoderhalsceller också kan ge indikationer på andra cancerformer, Joakim Dillner och Kristina Gemzell Danielsson citeras.
- Judith Bruchfeld intervjuades i Studio Ett i P1 om långtidseffekter efter omikron-infektion.
- Tre KI-forskare har tilldelats ERC Proof of concept grant, vilket VR uppmärksammade här:
- TT snappade upp USA-rön som ger vid handen att covid-19 kan ge liknande hjärnförändringar som vid Alzheimers, Miia Kivipelto kommenterade och Aftonbladet, bland många andra, publicerade.