Publicerad: 2024-05-16 12:53 | Uppdaterad: 2024-05-16 12:53

KI i medierna 6-12 maj

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

TT rapporterade om en ny artikel som antyder att psilocybin är verksamt för vissa depressions-drabbade, Mikael Tiger kommenterar. Finska Hufvudstadsbladet, och många andra använde texten. 

Samma nyhet ledde till intervju i P3 Nyheter med samme Tiger. 

KI:s Fredrik von Kieseritzky är en av de intervjuade i den här artikeln i Polistidningen som tar upp att rena propagandaskrifter, fulla med faktafel, används som kursmaterial om droger på polisutbildningarna. 

SvD skildrar här ett fall med en person som drabbats av schizofreni, apropå rapporter om ett nytt läkemedel, en av de intervjuade är KI:s Åsa Konradsson-Geuken. 

SVT Nyheter Gävleborg rapporterar här om psilocybin-rönen som verkar visa god effekt för vissa depressionsdrabbade, Johan Lundberg är en av de intervjuade. 

OBS, essäformatet i P1 Kultur, inledde en ny serie om drömmar och lät Torbjörn Åkerstedt inleda med en essä om REM-sömn

KI-anknutna Paulina Nowicka är en av de intervjuade i veckans Kropp & Själ i P1, som handlar om hur man som bäst lär sitt barn äta, på ett vettigt sätt. 

Antalet personer som vårdar en anhörig ökar i Sverige, och det är en situation som ökar risken för ensamhet. News 55 lyfter en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten som gjorts av KI-forskarna Lena Dahlberg och Mariam Kirvalidze. 

En debatt om begränsningar i Nationella läkemedelslistan har förts i Läkartidningen, här är slutrepliken, undertecknad av bland andra Tobias Alfvén. 

Life-time uppmärksammar ett nytt samarbete mellan KI, Astra-Zeneca och NKS, Anna Martling citeras. 

Den här originalstudien i Läkartidningen uppmärksammar regionala skillnader i incidensen av skador efter ledprotesoperationer, flertalet KI-forskare finns bland författarna. 

MSN UK uppmärksammade de nyliga KI-rönen kring en möjlig ny strategi för att behandla obesitas, än så länge hos möss. KI:s Taolin Yuan citeras. 

Sven Bölte efterlyser här i Forskning & Framsteg ett nytt sätt att klassificera personer med NPF-diagnos utefter individuella styrkor och svagheter. 

TT rapporterade att det går trögt att få vuxna att vaccinera sig mot HPV vilket riskerar leda till onödiga dödsfall, Joakim Dillner är en av de intervjuade, här i SvD – många andra använde texten. 

News55 lyfte en avhandling som handlar om demens hos yngre, KI:s Malin Aspö citeras. 

Mikael Tiger intervjuades i TV4:s Efter Fem om psilocybin och dess verkan på deprimerade, cirka 52 minuter in i programmet. 

TV4:s Efter Fem rapporterade om en ny banbrytande genterapi för att ge döva barn hörseln åter, Barbara Canlon kommenterar, cirka 37 minuter in i programmet. 

SvD skildrar här de mer exakta omständigheterna kring tillblivelsen av Lennart Nilssons berömda foton av foster

Hur ska astronauter kunna hålla sig i form vid längre rymdvistelser, frågar sig här DN, en av de som svarar är KI- (och KTH-)anknutne Hans Berg. 

Dental24 rapporterar här om ökande förekomst av parodontit, Anna Nordhammar och Anders Gustafsson citeras. 

SR P4 Sjuhärad intervjuade Björn Klinge om sambandet mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom