Publicerad: 2024-02-16 16:11 | Uppdaterad: 2024-02-16 17:11
KI i medierna 5 februari – 11 februari
Här sammanfattar KI:s presstjänst medieuppmärksamhet kring KI och personer verksamma vid KI.
- Melatonin minskar förekomsten av självskador hos barn och unga, i synnerhet bland flickor med depression och ångest visar en observationsstudie från KI. Special Nest, en webbtidning som bevakar neuropsykiatri, intervjuar Sarah Bergen, docent på KI.
- Fryshaveriet på KI bevakas av många medier – här är ett axplock
5 februari:Tidningen MittI.
5 februari: Läkartidningen: KI-forskare polisanmäler fryshaveri
5 februari: Forskning och Framsteg -Forskare flyttade prover innan fryshaveriet på KI
7 februari: Läkartidningen: Det här är det värsta jag har varit med om som klinisk forskare
7 februari: SR Ekot KI kände till fel i larmsystemet – ändå förstördes viktiga prover.
7 februari: DN granskar fryshaveriet och intervjuar också Mikael Rydén.
8 februari: SR Ekot är i Flemingsberg och pratar bland annat med drabbade forskare.
8 februari: Aftonbladets bevakar ministerbesök i Flemingsberg.
9 februari: Vetenskapsradion har ett fördjupande inslag.
9 februari: Vetenskapsradion nyheter, i längre format, sänder direkt kring vilka forskningsvärden som nu är förlorade.
9 februari: DN rapporterar att en felande ventil är trolig orsak till haveriet.
10 februari: SVT Nyheter Regeringen uppmanar lärosäten stärka beredskapen efter fryshaveriet på KI .
10 februari: SR P4 Stockholm rapporterar att väktare nu ronderar i frysanläggningarna.
11 februari: Aftonbladet rapporterar om troliga orsaker till haveriet.
SVT:s satirprogram Svenska Nyheter försöker sig på att skoja om eländet.
Fryshaveriet uppmärksammas också i media internationellt, här i Teller Report och News Deutschland.
- Onkologi i Sverige publicerar reportage om pionjärerna på KI/ Karolinska Sjukhuset som en gång började med att frysa in tumörer. Christofer Juhlin, patolog och docent vid KI intervjuas.
- Läkartidningen rapporterar att Npof fäller en KI-forskare för en artikel i tidskriften Cancer Research. Enligt tidningen ska det handla om samma artikel som KI:s tidigare prorektor Karin Dahlman-Wright friats för i Förvaltningsrätten.
- Den digitala bil-tidningen Carup citerar Rune Brautaset, professor i optometri vid KI, som kommenterar en ny bil där ”digital backspegel” ersatt bakruta.
- Arbetet skriver om reproduktionsstörande ämnen i arbetet och citerar Jenny Selander, docent och chef för den arbetsmedicinska enheten vid KI.
- En man som enligt TV4, i ett och ett halvt år arbetade som labbtekniker på KI, ska ha utlämnats till USA, misstänkt för terrorbrott.
- Medicinsk forskning går till spillo när resultaten aldrig publiceras, skriver bland annat Sense about Science, en brittisk nyhetssite om forskning . I över en av fem kliniska studier struntar forskaren i att rapportera. Gustav Nilsonne, forskare och huvudförfattare till den akademiska studien, KI, uttalar sig. Även i LäkemedelsVärlden. Hanne Kjöller skriver debattartikel på ämnet i DN.
- Erik Andersson, docent i klinisk psykologi och studierektor på psykologprogrammet vid KI, porträtteras i Psykologtidningen.
- Covid-19-vaccin som ges till gravida kvinnor skadar inte deras ofödda visar en ny studie från KI. Mikael Norman, professor I pediatrik och neonatologi.KI, uttalar sig i amerikanska HealthDay, i australiensiska Mirage News som publiceras i ytterligare 49 källor. Svenska medier som Dagens Medicin och dagspress, via TT, rapporterar också om detta, här i Göteborgs-Posten.
- Tidskriften Alkohol&narkotika (CAN) skriver om AI-driven beroendevård och citerar Joar Gutestam, beroendeforskare vid KI och överläkare vid Beroendecentrum Stockholm.
- Muskelforskaren Rodrigo Fernandez Gonzalo vid KI intervjuas av SR Vetenskapsradion om hur muskler och skelett påverkas negativt av att vara i rymden med anledning av Marcus Wandts vistelse på ISS. Även om den platåsko (!) som används för att simulera förhållandena i rymden.
- Dag Linnarsson, professor emeritus i baromedicin vid Karolinska institutet, får i Aftonbladet kommentera hur Marcus eventuellt kan må när han är tillbaka på jorden igen och får känna på gravitation på nytt.
- Sislea Nutley, forskare vid KI, skriver krönika i Arbetsliv om hjärnvila.
- Att plötsligt gå ner i vikt kan vara ett tecken på cancer, men hur starkt är sambandet och vilka slags vikttapp är det extra viktigt att ha koll på? Qiaoli Wang, onkolog och forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, KI, kommenterar sin nya studie för Dagens Medicin.
- Kvarstående skador efter bakteriell meningit kan visa sig först efter flera år, enligt en svensk observationsstudie. Ett samarbete mellan forskare från Umeå universitet och KI, skriver Dagens Medicin.
- MSN US refererar en studie där forskare på KI tillsammans med Horizon Europe EuCARE-projektet visat att den minskade dödligheten i covid-19 inte nödvändigtvis beror på mindre allvarliga varianter av viruset, utan snarare immunitet från tidigare vaccinationer och tidigare infektioner.
- Sjuksköterskan Päivi Ventovaara har doktorerat vid KI i ämnet moralisk stress inom barnonkologi. Hon intervjuas av Vårdfokus.
- ”Nedmonteringen av Agenda 2030 äventyrar människors hälsa” skriver bland andra Tobias Alfvén professor i global hälsa, Anna-Theresia Ekman, doktorand på institutionen för global folkhälsa, och Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa, alla KI, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
- Sven Bölte professor i barn och ungdomspsykiatrisk vetenskap debatterar tillsammans med David Ebehardt i Aktuellt, om hur barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bemöts i idrotten. Inslaget kommer 29: 30 in i sändning.
- Italienska Sky tg24 är bland de första att referera en ny studie av forskare från KI och Uppsala universitet. Studier på möss visar att fibroblaster spelar en nyckelroll i mediering av erektion. Christian Göritz, forskare på KI, citeras. New York Post och US Sun plockar också upp nyheten. I svenska medier sprids nyheten via TT, här i Aftonbladet. Även i SR Ekot.
- Ove Hagelin, initiativtagare till Hagströmerbiblioteket på KI, har kommit ut med en bok som recenseras i Läkartidningen.
- Torsten Dahlén, doktorand och Gustaf Edgren, docent, bägge KI, egenrefererar en AI- metod för att avgöra om det finns risk transfusionssmitta i vid blodtransfusioner i Läkartidningen.
- Juha Kere, professor i molekylär genetik KI, medverkar i SR Vetenskapsradion på djupet om femtio år med genteknik.
- SvD skriver om vikten av balansträning, särskilt om man är äldre, och citerar Dorota Religa professor i geriatrik vid KI.
- På SvD debatt skriver den svenske filosofen Peter Pagin att moraliska och strategiska överväganden talar för att regeringen bör gå med på en fångutväxling med Iran. Svenskarna Ahmadreza Djalali, forskare vid KI och Johan Floderus nämns.