Publicerad: 2022-09-13 16:51 | Uppdaterad: 2022-09-13 16:51
KI i medierna 5-11 september
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s synlighet i internationell och svensk media.
Söndag 11 september
- Ett flertal av MittI-tidningarna hade reportage om KI-arbetet med att utveckla nästa generations corona-vaccin, Matti Sällberg intervjuas.
Lördag 10 september
- KI-forskning ska leda till att fler överlever våld rapporterade SR P4 Stockholm, KI:s Mattias Günther intervjuas. Nyheten plockades upp av TT vilket gav ett flertal publiceringar i andra medier.
- Diskussionen om d-vitamins eventuella skyddsfaktor för svår covid-19 nådde TT och därigenom ett flertal svenska sajter och tidningar, Peter Bergman är intervjuad, här i Nyheter 24.
- Expressens Hälsoliv rapporterade om att så många som 14,4 procent av världens människor har mer eller mindre stora problem med tinnitus, KI:s Christopher Cederroth är intervjuad.
- Samma Hälsoliv funderade kring i vilken utsträckning livsstilsförändringar kan hjälpa vid sköldkörtelproblem, Kerstin Brismar intervjuas.
Fredag 9 september
- SvD:s Idagsida handlade om toxiska manlighetsideal som i värsta fall kan leda till självmord, Ullakarin Nyberg intervjuas.
- SR P4 Stockholm uppmärksammade KI:s erbjudande om praktik för studenter på flykt från Ukraina, 1.30 in i sändningen.
- Aftonbladet lyfte vaccinskepsis hos en av SD:s rikdsdagskandidater, Matti Sällberg är en av de som kommenterar.
- DN lät Kerstin Brismar kommentera en brittisk studie som undersökt om det spelar någon roll för viktminskning när på dagen man äter mest.
- Psykisk ohälsa verkar kunna öka risken för att drabbas av långtidscovid, enligt en studie som Forskning & Framsteg skrev om först, TT sen plockade upp och Aftonbladet publicerade. Kommenterar gör Judith Bruchfeld.
Torsdag 8 september
- Vetenskapsradions Forskarliv porträtterade Caroline Ingre och hennes område, samt det förhållandevis hoppfulla forskningsläget inom ASL-behandling.
- Nya KI-rön visar att kopplingen mellan infektion under graviditeten och autism hos barnet inte är så stor som tidigare antagits. TT intresserade sig och citerar KI:s Håkan Karlsson, här i Aftonbladet.
- KI:s Peter Bergman kommenterade nyligen i BMJ rön som visar att vitamin D knappast är en undermedicin för att undvika svår covid-19, här är han citerad i italienska La Stampa, och här i indiska Hindustan Times.
- Läkartidningen skildrade aktiviteterna för att införa precisionsmedicin på NKS i samarbete med KI, inte minst när det gäller läkarutbildningen.
- Tidningen Accent rapporterade om KI-rön som visar på sociala nedsättningar hos individer som dricker mycket, KI:s Simon Jangard intervjuas.
- Joakim Dillner intervjuades i Läkartidningen som skildrar hur regionerna laddar för att utrota livmoderhalscancer.
Onsdag 7 september
- I Expressens Hälsoliv varnade Mai-Lis Hellénius för en tickande hälsobomb i pandemins spår, och stillasittandet.
- TT tog upp KI-rönen nyligen om att fertilitetsbevarande behandling inte ökar risken för återfall i bröstcancer, Kenny Rodriguez-Wallberg citeras, här i Aftonbladet.
- Tidningen Curie porträtterade Ekots medicinreporter Anna Larsson, tillika KI-doktorand, med anledning av hennes mångåriga arbete med en avhandling om varför journalister går vilse ibland när de rapporterar om medicin och medicinsk forskning.
- Lennart Wetterberg och Gudmund Bergqvist finns bland författarna till den här debattartikeln i Läkartidningen som funderar kring om det är dags att införa obligatoriska varningstexter riktade till gravida på alkoholförpackningar.
- Liselotte Schäfer Elinder har skrivit under det här debattsvaret där forskare debatterat (bristen på) miljödiskussion med Annika Strandhäll.
- Tidningen Hotellrevyn lät KI:s Ola Siljeholm besvara en insändare om hur man bör agera om man misstänker att en kollega på jobbet håller på att utveckla alkoholberoende.
Tisdag 6 september
- DN porträtterade systrarna Asabea och Opokua Britton, den senare KI-forskare, och diskuterade vikten av att födande ska kunna känna sig trygga.
- Vetenskapsradion lyfte KI-forskningen som visar att fertilitetsbevarande åtgärder inte verkar öka återfallsrisken vid bröstcancer.
- Läkartidningen noterade rektor Ole Petter Ottersens funderingar kring om pandemin redan är glömd, apropå forskningens frånvaro i valrörelsen.
- Det första coronaviruset som inhaleras har godkänts i Kina, rapporterade Vetenskapsradion och lät Matti Sällberg kommentera.
- Mårten Rosenqvist är en av författarna till den här debattartikeln i Läkartidningen som handlar om möjligheten att inkludera medvetslösa patienter i klinisk forskning.
- Rektor Ole Petter Ottersen och doktorand Akil Awad gästade TV4:s Nyhetsmorgon apropå den i valdebatten frånvarande vården.
Måndag 5 september
- Aftonbladet rapporterade om ett nytt sätt att få bukt med IBS, den norska metoden kommenteras av KI:s Greger Lindberg.
- Dagens Arbete lät de olika politiska partierna berätta om sina förslag för att förbättra arbetsmiljön, svar som kommenteras av KI:s Irene Jensen i det här poddavsnittet av DA Möter.
- Dagens PS citerar KI-forskning som tittat på skillnader och likheter mellan de senaste virusvarianterna, Daniel Sheward och Ben Murell citeras.
- Sajten MåBra lyfte de nyliga KI-rönen som visar att yoga och annan fysisk aktivitet minskar alkoholsug.