Publicerad: 2022-11-07 12:01 | Uppdaterad: 2022-11-07 12:01
KI i medierna 31 oktober - 6 november
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s synlighet i internationell och svensk media.
Söndag 6 november
- SvD:s Idag-sida handlade om trenden med periodisk fasta och ”ätfönster” som viktminskningsmetod, Kerstin Brismar intervjuas.
Lördag 5 november
- Bio-Tech Spain rapporterade om nya rön kring immunterapi för att behandla tumörer, KI:s Federico Pietrocola är en av forskarna bakom upptäckterna.
Fredag 4 november
- Den här debattartikeln i Aftonbladet varnar bland andra Magnus Lundbäck för att det vita snuset blivit en inkörsport till nikotinberoende hos unga.
- Läkartidningen uppmärksammade att Johan Franck fått CAN:s drogforskningspris 2022.
- Psilocybin-studier, bland annat de på KI, diskuterades i Morgonpasset i P3 när författaren och journalisten Leonidas Aretakis gästade studion, 2.45 in i programmet.
- Vetenskapsradion hälsa handlade om förebyggande insatser för att minska risken för Alzheimer och demens, Miia Kivipelto är en av de intervjuade.
Torsdag 3 november
- SR:s Vetenskapsradion rapporterade om nya genetiska fynd som har samband med vem som drabbas av svår covid och inte, Hugo Zeberg är intervjuad.
- Läkartidningen rapporterade om många avvikelserapporter från sjukhusen i Västernorrland under sommaren kopplade till brist på personal och vårdplatser och kopplar till KI:s Björn af Ugglas fynd om sambandet mellan överbeläggning och dödsfall.
- TV4 uppmärksammade UK-rön som tyder på att psilocybin kan vara verksamt mot bland annat depression och jämför med pågående KI-försök.
- Amelia/Expressen tog hjälp av Ina Schuppe Koistien för att punktera myter om kvinnans underliv.
- TV4 rapporterade om nya KI-fynd som kan förklara varför covid-19 kan påverka minnet, Carl Sellgren intervjuas.
Onsdag 2 november
- KI:s tandläkarstudent Wille de Lange är en av fyra ”årets student”, här presenterad i Tandläkartidningen.
- Rektor Ole Petter Ottersen är en av undertecknarna till den här debattartikeln i SvD som argumenterar för att regeringen bör ta chansen att se till att framtidens läkemedel utvecklas i Sverige.
- Amela/Expressen skildrar problemet med bristande hygien hos äldre män, och så kallad gammal mans doft. Stefan Arver är intervjuad.
- KI-fynden som visar att minskande BMI kan skvallra om kommande kognitiva problem långt senare i livet publicerades i en lång rad medier i USA, just här i Tucson.com, Jie Guo citeras. Liknande spridning fick den här nyheten som handlar om KI-forskning som undersökt sambandet mellan mental ohälsa och NPF-diagnoser hos unga vuxna.
- Johan von Schreeb intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon apropå ett fall med en ukrainsk man som fått benet bortsprängt och som nu vårdas i Sverige, 4.07 in i programmet.
Tisdag 1 november
- Hedvig Engberg är en av författarna till den här fallbeskrivningen i Läkartidningen som handlar om den troligen underdiagnosticerade åkomman membranös dysmenorré.
- Torkel Klingberg har fått Läromedelsförfattarnas särskilda pris, vilket uppmärksammades av sajten boktugg.se.
- Kropp & Själ i SR:s P1 handlade om puberteten, och huruvida det är sant att allt yngre personer puberterar i västvärlden, Olle Söder är en av de medverkande.
- TV4 skildrade problemet med att upptäcka tumörer hos kvinnor med täta bröst, Per Hall är intervjuad.
Måndag 31 oktober
- Stockholm3, den KI-utvecklade metoden för att testa för prostatacancer, ska börja användas av universitetssjukhuset i Zürich, meddelade flera finansnyhetsbyråer, här MFN.
- KI:s Svetlana Bajalica Lagercrantz intervjuas här i Vårdfokus om nya möjligheter att hitta riskgener för olika cancerformer.
- KI:s Bo Settergren är en av författarna till den här debattartikeln i Läkartidningen som påpekar att sorkfeber nu också finns i södra Sverige, varför diagnosen bör övervägas i vissa fall.