KI i medierna 30 september- 6 oktober
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid KI, har utvecklat ett träningsprogram som forskare i en tysk studie använt för att träna skolbarns arbetsminne. Nu visar studien lovande resultat. SvD skriver om detta.
Nyheten får stor spridning internationellt, här Austin Daily Herald.
Magnus Ingelman-Sundberg, professor i molekylär toxikologi, KI, intervjuas i Aftonbladet Hälsa om hur effekten av läkemedel kan vara individuell eller bero till exempel på annan medicinering.
Newsweek skriver om stamceller som framtida behandling mot sjukdom och som metod för att bromsa åldrande. De har intervjuat Katarina le Blanc, professor vid KI.
Amerikanska the Observatorial skriver om det återkommande problemet med kvinnliga atleters könstillhörighet och rätt att tävla. Tommy Lundberg, forskare på KI, tycker att IOK verkar vara ointresserade av vad medicinsk expertis har att säga i ärendet, enligt denna ledare.
Brasilianska medier skriver om att självmorden bland unga brasilianer ökar under september, vilket kopplas till en kampanj mot självmord ”gula september”. Rodolfo Damiano, vid universitetet i São Paulo, har samarbetet med forskare från fyra brasilianska universitet och KI. Här i Gazeta Brazil
Vetenskapsradion Historia gör samtidigt program om den så kallade Werther-effekten. Michael Westerlund, medieforskare knuten till KI, intervjuas.
I en debattartikel i Läkartidningen tycker Nina Fattahi, doktorand och Rebecka Hultgren, adjungerad professor, bägge Institutionen för molekylär medicin och kirurgi, KI, att man ska överväga att screening för aortaaneurysm.
Tidningen Land skriver om vad man kan göra för att minska sin risk för bröstcancer och intervjuar Per Hall, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, KI.
KI-forskaren Sanghita Banerjee fick sätta forskningen på paus när hon blev mamma. Då tvingades hon åka till Indien för att söka uppehållstillstånd för sitt barn, skriver tidningen Curie.
Enligt en KI-studie bromsar kolinesterashämmare Lewykroppsdemens, som är en ovanligare demenssjukdom än Alzheimers sjukdom. Maria Eriksdotter, professor vid KI, citeras av LäkemedelsVärlden.
En ny möjlig riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor har identifierats. Johan Frostegård, professor i medicin vid Institutet för miljömedicin; KI, får stor spridning internationellt, här Inside Precision Medicine, blir särskilt stort i grekiska media, här Ekirkas.
Podden Spännande möten gör ett avsnitt om depression, ketamin och magiska svampar med KI-forskaren Mikael Tiger.
Lars Lund, professor i kardiologi vid KI, intervjuas i Aftonbladet om hjärtsvikt.
Karolinska Institutet kommer på plats sju när Sydafrikanska The Report listar de billigaste (!) svenska universiteten i för internationella studenter.
Olof Stephansson, professor vid institutionen för medicin, Solna, KI, kommenterar för TT uppgifter om att surrogatmödraskap och IVF-graviditeter är förknippat med en högre risk för komplikation för modern, enligt en kanadensisk studie. Tidningen Dagen är först ut med artikeln.
Christoffer Rahm, psykiatriker och forskare vid KI, kommenterar för SR Studio Ett om och hur man kan förhindra pedofiler att begå brott med anledning av övergreppen på nio flickor i Ljusdal.
KI-professorn Jonas F Ludvigsson arrangerar varje år en tävling där medarbetarna får gissa vem som ska få årets Nobelpris i fysiologi eller medicin, skriver Läkartidningen.
Tyska nyhetsbyrån DPA laddar inför Nobelveckan med en intervju med Nobelstiftelsens tillförordnade chef Anna Sjöström Douagi. Återges i många tyska medier, här på Radio Oberhausen.
Gunnar Johanson, professor i miljömedicin vid KI, reder ut hur mycket forskningen egentligen vet om hur farligt etylenklorid är i Dagens Arbete.
Nicole Sabouné, musiker och doktorand i neurovetenskap vid KI, beskriver i SR P1 Morgon maktlösheten inför kriget i Libanon där hon har släkt och musikerkollegor.
Mikael Norman skriver debattartikel i SvD med anledning av uppmärksamheten efter ”Uppdrag Gransknings” program och menar att det visst finns nationella riktlinjer för neonalvården som svenska sjukhus följer.
Caroline Ingre, docent på KI, medverkar i SR Godmorgon världen i ett inslag som handlar om att antalet svenskar som drabbas av ALS ökar.