Publicerad: 2023-02-06 14:20 | Uppdaterad: 2023-02-06 14:20
KI i medierna 30 januari-5 februari
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Söndag 5 februari
- Enligt en undersökning från Kantar Sifo är de svenska nyorden från 2022 direkt kopplade till vad svenskar angivit som anledningar till sina sömnproblem det senaste året. I samarbete med Learning to Sleep har KI genomfört en studie av hur patienter med sömnsvårigheter svarar på behandling med KBT. Tidningen Örebronyheter rapporterar.
Lördag 4 februari
- Tidningen Vi i Vasastan rapporterar om diagnosen samlarmani, som SVT har gjort en dokumentärserie av. KI i Huddinge forskar på detta och erbjuder behandling.
Fredag 3 februari
- Biverkningar av mediciner kan minskas med hjälp av en genprofil, rapporterar TV4, och intervjuar Magnus Ingelman-Sundberg från KI.
- TV4 Nyheterna rapporterar även om den redan omskrivna studien om att vanlig hjärtmedicin kan dämpa aggressivitet som Yasmina Molero vid KI blir intervjuad om.
- Även DN tar upp nyheten om att DNA-pass ska ge färre biverkningar, där Magnus Ingelman-Sundberg uttalar sig.
- TT-artikel om att ätstörningen Arfid är mycket ärftlig. Lisa Dinkler från KI uttalar sig om studien, här i SvD.
- TT-artikel som handlar om att ett lugnare träningsprogram kan vara lika effektivt som intensivt för den som har artros i knäleden. Tom Arild Torstensen från KI uttalar sig, här i GP.
- Slutreplik DN Debatt 23/1 från fyra företrädare för vårdföretaget Mando, varav en är från KI: ”Vår förhoppning är att tillitsbaserad styrning, som riktar uppmärksamheten bort från resultat, är ett tillfälligt misstag.”
Torsdag 2 februari
- Konstgjorda nervceller kan göra mediciner överflödiga i framtiden, visar en studie som Linköpings universitet och KI håller på med tillsammans. Nyheterna i TV4 intervjuar KI:s Peder Olofsson.
- Svar på debattartikeln i Läkartidningen den 1 februari från en grupp programansvariga för läkarprogram i Sverige: Nej, det behövs inget nationellt slutprov för läkare. Ansvarig för program på KI uttalar sig i Läkartidningen.
- Den stora bristen på röntgenläkare innebär ett reellt hot för regionernas förmåga att garantera mammografiscreeningen. Debattartikel i Sydöstran som är underskriven av bland andra Fredrik Strand från KI.
Onsdag 1 februari
- Hur ska barn lära sig läsa av vuxna som mest lyssnar på ljudböcker? Krönika i DN där Hugo Lagercrantz från KI refereras från en artikel i SvD i höstas.
- Myt att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro. Sveriges största arbetsmiljötidning, Arbetsliv, tar upp en studie där Kristina Alexandersson, professor i socialförsäkring vid Karolinska Institutet, uttalar sig.
- Strypvåld vid våld i nära relation är vanligt, enligt kriminalteknikern och KI-doktoranden Anna Jinghede Sundwall. Om detta uttalar hon sig i SVT Nyheter Örebro.
- ”Vi behöver ett nationellt primärvårdsregister” skriver 13 forskare som arbetar med registerstudier i en debattartikel i Dagens Medicin, där nästan samtliga är knutna till KI.
- Kritiskt med en nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd, skriver en grupp forskare i GP, varav flera jobbar vid KI.
- Dagens Medicin skriver om två studier i New England Journal of Medicine som nu kommer med nya besked om att de senaste uppdaterade bivalenta påfyllnadsvaccinerna mot covid-19 verkligen kan vara bättre än påfyllnadsvaccin av originaltyp. Matti Sällberg uttalar sig.
- Vanlig hjärtmedicin gav färre våldsbrott, skriver DN. KI:s Yasmina Molero uttalar sig.
- Drones are being tested to deliver AEDs to cardiac arrest emergencies. Andreas Claesson från KI uttalar sig i amerikanska lokaltv-kanalen ABC Action News.
- Beta blocker use associated with lower rates of violence, study suggests. Yahoo News i Kanada skriver om en svensk studie gjord av KI i samarbete med Oxford university.
- Karolinska Institutet vill ha samisk återbegravning av "Stor-Stina" från Malå rapporterar P4 Västerbotten.
- Debattartikel i Läkartidningen om etik på nya läkarprogrammet – en nationell målbeskrivning föreslås. Undertecknad av en rad forskare och professorer, varav en är från KI.
- På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa, skriver tidningen Transportarbetaren. Nuria Matilla-Santander som är ansvarig för ”Gig-Health”-studien från KI, uttalar sig.
- Nu drar pollensäsongen igång: ”Kan bli ganska mycket i år”, säger Magnus Wickman från KI till Nyheterna i TV4.
Tisdag 31 januari
- Covid-19 kostade elever ett tredjedels läsår – men inte i Sverige. Det visar en studie gjord av forskare vid Karolinska institutet och Linnéuniversitetet. TT-artikel, här i Nyheter 24.
- KI:s traumaexpert Maria Bragesjö: ”Att skicka fångar i strid kan få konsekvenser”. Artikel i DN.
- Aktiva barn har färre förkylningar. Reportage i SR Vetenskapsradion där Helene Rundqvist uttalar sig.
- Även Morgon i P4 Stockholm tog upp nyheten om att aktiva barn har färre förkylningar.
- Svenskars kost har hög miljöpåverkan enligt en ny studie från forskningsinstitutet RISE och Karolinska Institutet, skriver Aftonbladet.
Måndag 30 januari
- Debattartikel i Läkartidningen: Risk för att ny behandling vid alzheimer blir alldeles för dyr. Artikeln är undertecknad av professorer och forskare, alla från KI.
- Intervju med biomedicinska analytikern Jenny Hallberg i tidningen Vårdfokus, som forskar om barns lungfunktion.