Publicerad: 2024-06-14 16:11 | Uppdaterad: 2024-06-17 16:54

KI i medierna 3-9 juni

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Emma Brulin, docent i arbetsmedicin vid KI, intervjuas i TT om sin forskning, som handlar om hur läkare, sjuksköterskor och undersköterskor upplever sin arbetsmiljö. Artikeln har återpublicerats i flera svenska dagstidningar, här i SvD.

En demokratisk föräldrastil med både värme och tydliga ramar är bäst, enligt forskning. Maria Lalouni, legitimerad psykolog samt forskare vid KI, intervjuas i DN.

Richard Rosenquist Brandell, föreståndare för Genomic Medicine Sweden (GMS) och forskare på KI, porträtteras i Life Science Sweden.

Det gör också Nobelpristagaren Torsten Wiesel som fyller 100.

Stina Ingesson Hammarberg, psykolog på Beroendecentrum i Stockholm, får kommentera sin avhandling från KI i Aftonbladet. Avhandlingen handlar om det är möjligt att dra ner på alkoholintaget utan att sluta dricka helt.

The National, Papya Nya Guinea, skriver med påtaglig stolthet om Andrew Tabel som antagits till en utbildning på distans ”Politics and Diplomacy for health 2024” som drivs av Handelshögskolan tillsammans med institutet för folkhälsovetenskap, KI.

Lisa Thorell, professor i psykologi vid KI, delar med sig av sina bästa råd för en härlig semester utan tjafs i Dagens PS.

Johan Åhlén, psykolog och forskningsspecialist vid institutionen för global folkhälsa, KI, i Solna kommenterar ett föräldrastödsprogram för föräldrar som upplever oro och ångest i en artikel som handlar om överbeskyddande föräldrar på forskning.se.

Erik Andersson, psykolog och KI-forskare, talar om oro och om oro kanske kan vara bra ibland i P4 Extra med Erik Blix. Inslaget kommer 01:42 in i sändning.

Junior Faculty på KI, Naturvetarna, och Future Faculty på SLU lyfter i Curie juniora forskares svårigheter att få en fast tjänst.

Jenny Mjösberg, professor vid KI, får Hjärt-Lungfondens Stora Forskningsslag 2024. Hon och hennes forskargrupp har upptäckt en celltyp som tros spela en roll vid astma, skriver MedTech Magazine.

Maria Cronhjort, institutionen för klinisk forskning, Danderyds sjukhus, KI, är en av författarna till en artikel i Läkartidningen om att läkare gör olika när de avbryter livsuppehållande behandling. 

Det är en seglivad myt att äldre behöver mindre sömn, menar Kerstin Brismar, professor vid KI, och förklarar i Hälsa 55 att anledningen till att äldre ofta sover sämre och kortare är kopplad till lägre melatoninproduktion.

KI:s studie om hur stress tömmer den kognitiva reserven får internationell spridning på flera nyhetssiter för forskning och magasin. Här SciTechDaily, franska Marie Claire och New York- baserade magasinet Inc.

Visselblåsarnas rättegångskostnader vid en eventuell förlust i målet i Europadomstolen tas upp av Forskning & Framsteg.

Martin Forster forskare i psykologi, Patrik Magnusson, forskare inom medicinsk genetik, KI och Paolo Parini, professor i klinisk kemi, samtliga KI, medverkar i ett program om syskonrelationer i SR Kropp&Själ

Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid KI, bemöter påståendet att Sverige skulle ha lägst tobaksrelaterad dödlighet i Europa med anledning av snusdebatten, i SR P1 Morgon/Dagens Eko.

En ny metod för att hitta livmoderhalscancer, utvecklad av forskare på KI, får uppmärksamhet i SR Vetenskapsradion. TT ger också spridning av nyheten i svensk media, här Aftonbladet

Ett nytt sätt att behandla hjärtinfarkter ger skonsammare vård för patienterna visar forskning vid KI. Överläkaren och KI-forskaren Felix Böhm intervjuas av SR P4 Stockholm.

Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa på Kungliga Musikhögskolan och forskare vid KI berättar om ljudets läkande kraft i MåBra.

Läkartidningen för samman Tobias Alfvén, professor i global hälsa vid KI och avgående ordförande för Läkaresällskapet med Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren i ett samtal om bland annat fortbildning för läkare.

Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor emeritus vid KI, medverkar i en artikel som handlar om positiva effekter av att sova utomhus i DN. ”Avkyld hjärna sover bra”, säger han.

Sven Andréasson, professor emeritus i socialmedicin vid KI kommenterar gårdsförsäljningen, av alkohol och dess konsekvenser för folkhälsan åt TT , här via Folkbladet.

SR Förmiddag i P1 intervjuar Stefan Einhorn, professor vid KI, och hans son Michael Einhorn, film- och tv-producent, om deras bok som beskrivs som en handbok i att vara en dålig förälder.

Dagens Industri skriver om utställningen på The Cell i Hagastaden. 

Maja Fjaestad, docent i teknikhistoria, anknuten till KI , skriver en essä i SvD om AI och forskningens integritet.

Klas Blomgren, professor i pediatrik vid KI intervjuas i Medicinsk Access om en ny studie där målet är att få fram läkemedel som kan förbättra prognosen för barn som drabbas av ponsgliom, en obotlig hjärntumör.

Pelle Lindqvist, professor i klinisk epidemiologi vid KI, kommenterar risken med att sola för mycket eller för lite i MåBra.

Scilifelab har utsett en ny direktör – Jan Ellenberg. Han blir samtidigt även professor vid Karolinska institutet, skriver LifeScienceSweden.

Perjohan Lindfors, mag-tarm-läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och forskare vid KI, svarar i Aftonbladet på frågor om sin nya studie om IBS-yoga och dess effekter.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid KI diskuterar framtidens preventivmedel med DN

Mirko Mandić, forskare vid KI, kommenterar träningstrenden högintensiv intervallträning, HIIT och huruvida det är lämplig för alla i SvD.

TT skriver en flitigt använd artikel där Jonas F Ludvigsson, professor vid KI, som förklarar att det var kylan som höll i sig ovanligt länge som gjorde att vi såg fler och svårare luftvägsinfektioner i april och maj.