KI i medierna 29 april–5 maj
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Vetenskapsradion nyheter rapporterade om en pågående europeisk enkätstudie bland cannabisbrukare, KI:s Peter Allebäck intervjuas, 1.50 in i sändningen. I Vetenskapsradion på djupet handlade det om vilken effekt den tyska legaliseringen av cannabis kan tänkas få för påverkan på Sverige, här medverkade förutom Peter Allebäck också KI:s Anna-Karin Danielsson.
TT rapporterade att många unga känner sig pressade att dricka alkohol på valborg, Sven Andréasson kommenterar, här i SvD.
Aftonbladet rapporterade om en ny metod som kan hjälpa Parkinson-patienter, KI:s Ioanna Markaki intervjuas.
SVT Nyheter Sörmland rapporterar om småbarnsföräldrar som drabbas av tvångstankar, KI-psykolog Erik Andersson förklarar hur det hänger ihop.
KI:s Gunilla Källenius skriver här på debattplats i Curie om brister i den svenska forskningsfinansieringen som gör att svenska forskare går miste om stora belopp.
Tandläkartidningen skildrade den i hög grad digitaliserade verkligheten för tandläkare och studenter, Nikolaos Christidis, KI, är en av de intervjuade.
DN funderade kring säsongsbunden depression, bland de intervjuade finns KI:s Danuta Wasserman och Lennart Wetterberg.
En läkarstudent i Lund har stängts av efter att ha vägrat dissekera lamm, rapporterar SVT Nyheter, som också hört med andra lärosäten om liknande situationer och då kommit att intervjua programdirektor Marie Dahlin.
KI:s Ivan Nalvarte är en av de intervjuade i Curie som funderar kring alternativa metoder för att kunna fasa ut djurförsök.
Dagens Medicin rapporterar om ordförandeskifte i Svenska läkaresällskapet, från en KI-forskare till en annan – Catharina Ihre Lundgren föreslås ta över efter Tobias Alfvén.
Läkartidningen rapporterar här om den senaste utvecklingen av visselblåsarnas mål i Europadomstolen.
TV4-nyheterna rapporterade om lovande resultat med en behandling som minskar obesitas hos möss, Nils-Göran Larsson intervjuas.
Jonas Dillner intervjuades i TV4:s Efter fem om ambitionen att utrota livmoderhalscancer.
Synestesi-expert Janina Neufeldt intervjuades i SR P2 Hemma om just synestesi.
Tobias Alfvén är en av författarna till den här debattartikeln i Läkartidningen som kräver att hälso- och sjukvård måste skyddas under krig och konflikter.
Christan Rück har skrivit den här artikeln i Forskning & Framsteg om huruvida djur begår självmord.
KI:s Louise Lundborg är en av de intervjuade i den här artikeln i Vårdfokus som problematiserar användningen av oxytocin inom förlossningsvården.
DN sökte svar på frågan vad som spelar störst roll för hur gamla vi blir, gener eller en sund livsstil, Sara Hägg intervjuas.
Erika Franzén, fysioterapiprofessor på KI, är en av de som satt sitt namn under den här debatterande artikeln i Dagens Samhälle som kräver att kommunerna satsar på evidensbaserade metoder för att förhindra fallolyckor, snarare än oprövad övervakningsteknik.
Företaget Cellcolabs bygger på stamcellsforskning på KI. Dess vd intervjuades i TV4 Nyhetsmorgon om vilka landvinningar som skulle kunna finnas runt hörnet, cirka 1.02 in i sändningen.
DN låter KI-professor Maria Eriksson kommentera ett tyskt parti som säger sig vilja avskaffa människors åldrande.
Ove Törring är här intervjuad av Aftonbladet apropå att sköldkörtelproblem kan hänga ihop med personligheten hos drabbade.
Mitt i-tidningarna lyfte KI-rön som kan förklara vad det är i hjärnan som gör att vi känner oss mindre matsugna när det är riktigt varmt, vilket i förlängningen skulle kunna leda till behandling mot övervikt, Tibor Harkany är intervjuad.
DN rapporterar här om långsiktiga risker vid användning av läkemedel mot halsbränna, Lar Agréus intervjuas.
Aftonbladet lät Stefan Swartling Peterson beskriva de fysiska följderna av svält, apropå situationen i Gaza.
Ekot rapporterade om en ökning av attacker mot hälso- och sjukvård i samband med konflikter, Tobias Alfvén intervjuas ca åtta minuter in i programmet.
SR P4 Radio Väst intervjuar här Torbjörn Åkerstedt om hur mycket sömn man faktiskt behöver.