Publicerad: 2019-10-03 14:59 | Uppdaterad: 2019-10-11 15:21

KI i medierna 23-29 september

KI:s presstjänst sammanfattar regelbundet KI i internationell och svensk media. Här är KI i medierna den 23 – 29 september 2019.

Nyheten att oxytocin kan kopplas till sexmissbruk slogs upp i många medier, här i SR. Studien var ett samarbete mellan KI, Umeå och Uppsala universitet. TT rapporterade, vilket gav många publiceringar i svenska medier, men studien blev också internationellt uppmärksammad, i Indien till exempel.

En kampanj för högre löner för biomedicinska analytiker har pågått en tid. Vårdfokus rapporterar och intervjuar KI-studenten Sara Vikberg.

Karolinska Development har brottats med likviditetsproblem sedan i våras, men förra veckan kom positiva signaler, DI rapporterade.

Mitti hittar den lokala vinkeln när Singapores folkhälsomyndighet besökte Sverige och KI – MaiLis Hellenius är ju, förvisso, Sollentunabo…

Anders Ekbom, fram till nyligen vetenskapligt ombud på KI, kritiserar Stockholms Center för Ätstörningar efter en granskning. SvD rapporterade (betalvägg) liksom SVT.

Vetenskapsrådet beviljade inte anslag till Swecclim, djursamarbetet där bland andra KI skulle ingått. Tidningen Djurskydd rapporterade.

Pris- och anslagsregn
KI:s Christer Betsholtz och Jan Johansson är med och delar på stora forskningsanslag från Hjärnfonden i samband med en ovanligt stor donation. Neurologi i Sverige rapporterar.

KI-forskaren Anna Wedell prisas för sitt arbete med metabola sjukdomar hos små barn, Life Science Sweden rapporterade.

KI:s Martin Schalling är en av personerna bakom appen Care to translate som vunnit Di Digitals health tech pitch day.

KI:s Gonçalo Castelo-Branco tilldelas SSMF:s nyinstiftade jubilieumspris, något som uppmärksammades på neuro.se.

Debatt
KI-doktoranden Anna Ilar debatterar doktoranders, och pre-doktoranders, situation på KI och andra lärosäten i Curie.

Sjukhuset
Andelen patienter med skottskador ökade med 20 procent förra året vilket är en utmaning för vården, SR rapporterade.

Experter
KI:s postdoc Onur Parlak kommenterar i Forskning & Framsteg nya rön från Harvard som kan bli en nyckel i att koppla ihop den mänskliga hjärnan med diverse maskiner.

KI-anknutne Daniel Berglind medverkar i SVT:s serie Kalles och Britas hälsoresa.

Forskning & Framsteg rapporterar om nya rön som pekar mot att nya läkemedel förbättrat tillvaron för ms-patienter, KI:s Jan Hillert citeras.

Senioren rapporterar från ett riksdagsseminarium om förebyggande av stroke där KI:s Mårten Rosenqvist medverkade.

Sveriges första kvinnliga astronaut befinner sig nu på den internationella rymdstationen, SR:s P1 Morgon reder ut de rymdsliga begreppen, bland annat med hjälp av KI:s Lars Karlsson.

Drug News rapporterar om en ny kunskapsöversikt om cannabis som gjorts av KI-knutna Anna-Karin Danielsson och Peter Allebeck bland andra.

Magasinet Filter har i senaste numret en stor granskning av fenomenet med apatiska flyktingbarn, en fråga som var som hetast för cirka 15 år sedan. SVT gör en uppföljning och pratar bland andra med KI-forskaren Karl Sallin.

Amelia testar att få fram träningsråd vida DNA-profilering. KI:s Jessica Norrbom problematiserar.

KI-forskaren Tommy Lundberg är en av de intervjuade när Expressen, såhär i VM-tider, skriver om en framtid där damidrotten kanske kommer domineras av före detta män.