Publicerad: 2023-02-02 12:13 | Uppdaterad: 2023-02-02 14:41
KI i medierna 23-29 januari
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Söndag 29 januari
- Besvär under klimakteriet påverkar majoriteten av alla kvinnor i åldern 45–60 år. Men det vill forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset ändra på. Angelica Lindén Hirschberg uttalar sig.
- GP skriver om donation av stamceller. Michael Uhlin har forskat på stamcellstransplantationer i över 15 år uttalar sig.
- SR Filosofiska Rummet har ett reportage om ”Tvångsvård - en omodern rest i en tid av ökad individualism?” Antoinette Lundahl, specialistläkare i psykiatri och doktorand i medicinsk etik vid KI uttalar sig.
Lördag 28 januari
- Sydsvenskan rapporterar att dålig sömn i tonåren kan öka risken för MS. Torbjörn Åkerstedt uttalar sig.
- Expressen Hälsa skriver om 7 råd: Så håller du hjärnan frisk – och får ett rikare liv – där livsstilsprofessor Maj-Lis Hellenius från KI uttalar sig.
- DN rapporterade hur man ska tänka för att minska risken för att utveckla diabetes typ 2. Olika råd bör ges till män och kvinnor. Kerstin Brismar agerar expert.
Fredag 27 januari
- Debattartikel i DI om att det slaktade forskningsbiståndet bör omprövas. Undertecknare är flera tunga KI-profiler, däribland rektor Ole Petter Ottersen.
- P4 Stockholm nyheter hänvisar till SVT:s reportage om att PTSD-diagnoser väntar barnen som skjuter. Specialistpsykolog Maria Bragesjö uttalar sig.
Torsdag 26 januari
- SvD rapporterar om hur genetiska faktorer är mer betydelsefulla än man tidigare trott, och att det har visat sig att miljöfaktorer som finns inom familjen har mindre betydelse än sådana som finns utanför familjen. Paul Lichtenstein uttalar sig, sociolog och genetikforskare på Karolinska Institutet.
- SR:s Vetenskapsradion Hälsa har ett reportage om att ett enda blodprov kan avslöja tolv vanliga cancrar, som bröst-, prostata- och lungcancer. Men även tjocktarmscancer och flera blodcancrar. Martin Eklund uttalar sig.
- SVT Nyheter har gjort ett reportage som handlar om att PTSD-diagnoser väntar barnen som skjuter. Specialistpsykolog Maria Bragesjö gästade studion och uttalar sig.
Onsdag 25 januari
- Debattartikel i DN/ Expressen som handlar om att det finns en effektiv medicin mot covid-19, men alldeles för få patienter i Sverige som får läkemedlet. Flera KI-forskare har undertecknat.
- Förkylningssprej – bluff eller vinterns räddning? Peter Bergman uttalar sig i SvD.
- Dagens Medicin valde att skriva om tvillingstudien från KI om att ju fler kardiometabola sjukdomar en person har desto mer tycks risken för demens öka.
- TT-artikel som är vida spridd och som handlar om hur multisjuka löper större risk att drabbas av demens. Abigail Dove, doktorand vid Karolinska institutet, uttalar sig.
- Läkaren varnar för ”vild graviditet” – därför är ultraljud viktiga. Sophia Brismar Wendel, överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet, uttalar sig i Aftonbladet.
- SR:s Nordegren och Epstein talar om dokumentären "Samlarna" som skildrar hur det är lida av samlarsyndrom. Uttalar sig gör psykologen Sofia Jägholm, doktorand vid Karolinska Institutet. (31min in i programmet)
- TT-artikel om att Gustav Hammarsten är med i amerikanska ”Dr Death” om Macchiarini-ärendet.
- Elva tidigare doktorander i Sverige och England anklagar en professor i psykologi för att systematiskt ha brutit ned dem, rapporterar Psykologtidningen, bland annat när professorn var verksam vid KI.
Tisdag 24 januari
- Katarina Howner, läkare och forskare inom psykiatri och rättspsykiatri vid KI, uttalar sig i SR:s Studio Ett (1:37-1:43)
- ”Gör Sverige till ett föregångsland inom digitalisering”. EU-ordförandeskapet innebär en unik möjlighet för Sverige att driva på hälsodatafrågan, skriver bland andra Jan-Olov Höög, professor i medicinsk biokemi, vice ordförande EIT Health Scandinavia för Karolinska Institutet, ledamot i förvaltningsrådet EIT Health.
- Idrottsforskare sågar SOK:s fystester: ”Omoderna och ovetenskapliga”. Tommy Lundberg, docent i fysiologi på Karolinska Institutet, beskriver fysprofilen som gammeldags.
- ”En av tre är missnöjda med sitt könsorgan.” Jesper Enander är psykolog och forskare vid Karolinska Institutet och har lett den här studien som TV4 rapporterar om.
- SR:s Kropp & Själ handlade om trötthet som inte går att sova sig fri ifrån. Jenny Selander uttalar sig, docent i arbets- och miljömedicin, forskargruppsledare och enhetschef för den Arbetsmedicinska enheten, Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet. (från 14:54)
- ”Det hälsosamma kontoret”. Som ett led i arbetet mot visionen att skapa de bästa arbetsplatserna i Norden inledde Coor 2021 ett forskningssamarbete med Mälardalens universitet i syfte att utveckla koncept för framtidens hållbara kontor. Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens universitet och docent vid Karolinska Institutet uttalar sig i Lokalguiden.
Måndag 23 januari
- En klinisk studie för en behandling mot vaginal svampinfektion pågår på Karolinska Institutet rapporterar Biostock.se.
- Bakteriofag-laboratoriet vädjar om att få överleva — får brett stöd från medicinska proffs, bland andra KI, rapporterar Hufvudstadsbladet.