Publicerad: 2024-02-01 16:03 | Uppdaterad: 2024-02-05 09:05

KI i medierna 22-28 januari 2024

Här sammanfattar KI:s presstjänst medieuppmärksamhet kring KI och personer verksamma vid KI.

P1 morgon har boksamtal med Christian Rück, professor i psykiatri vid KI som just utkommit med en bok om självmord. Christian Rücks bok recenseras också i Svenska Dagbladet 

Petter Brodin, professor vid KI, är medförfattare till en internationell studie som visar onormala nivåer av vissa blodproteiner hos post-covidpatienter. Det skulle på ett objektivt sätt kunna visa att en patient har post-covid, menar Brodin. Inslaget kommer 5:59 in i sändning i P1 Morgon den 19 januari.

Bleeping Computer, en internationell nyhetssite om informationssäkerhet, skriver om ransomware-attacken mot Tietoevry, och nämner att KI är bland de drabbade.

Caroline Graff, professor som forskar om kognitiva sjukdomar i hjärnan, intervjuas i SR Lunchekot om en svenskutvecklad ny medicin mot Alzheimer och hur sjukvården behöver förbereda sig inför en hög efterfrågan. Inslaget kommer 9.19 in i sändning

"Det här är inget man ska driva med", menar KI-forskaren David Mataix-Cols i Yahoo News UK om den redan uppmärksammade forskningen om samband mellan hyperkondri och för tidig död. Österrikiska Heute skriver också om detta.

Björn Zoëga avgår som sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset, berättar bland annat P4 SR och Dagens Medicin.

Diabetesmedicinen Ozempic ställs mot bantningsföretag i SR Studio Ett. Ylva Trolle Lagerros, överläkare vid Centrum för obesitas och docent vid institutionen för medicin, KI, är med i ett studiosamtal.

Morgontidiga Karlavagnen intervjuar Susanna Larsson, forskare i nutritionsepidemiologi vid KI, om kaffe är bra eller dåligt för hälsan. 21:45 in i sändningen. 

Kropp & själ gör ett program om hur svårt det är att hålla fokus i kontorsarbetet idag med Sissela Nutley, hjärnforskare på KI och Walter Osika, docent i klinisk neurovetenskap på KI.

Johan Lundström, professor i neurovetenskap på KI, intervjuas i om doft-TV i P1 morgon, något som faktiskt kan bli verklighet.

Maja Fjaestad, expertkoordinator inom samhällspolitik och beredskap på Centrum för hälsokriser, KI, är medförfattare i en ny bok som handlar om vad som hände i regeringen under pandemin, skriver Dagens Opinion

SVT Nyheter besöker zebrafisklabbet på KI. Lars Bräutigam, chef för core-faciliteten, visar dem runt.

New York Post skriver om Ozempic, och ny forskning från KI som visar att diabetesläkemedlet också fungerar som en förebyggande åtgärd mot vissa typer av cancer utöver att det börjat användas som ett viktminskningshjälpmedel. Artikelförfattarna Axel Wester och Hannes Hagström intervjuas. Även i tyska Bild och LifeScienceSweden.

Kombination av läkemedel mot erektil dysfunktion och bröstsmärta kan öka risken för dödsfall, skriver Yahoo Life och citerar Ylva Trolle Lagerros, överläkare vid centrum för obesitas och docent vid institutionen för medicin. Även i  Dagens PS. 

Robert Holmqvist och Sofia Warne, Sylf, menar att vårdkvaliteten ökar när läkare är chefer och stödjer sig på en metastudie från KI i en ledare i Dagens Medicin och i Offentliga affärer

Ny studie visar att ett av tre barn med bakteriell hjärnhinneinflammation får permanenta neurologiska funktionsnedsättningar skriver LäkemedelsVärlden och citerar docent Federico Iovino, institutionen för neurovetenskap. Studien refereras också i Dagens Medicin.

Professor Seena Fazel, vid Oxford University har tillsammans med forskare från KI genomfört en studie som visat minskat våld hos patienter som använder betablockerare jämfört med perioder då de inte tar medicinen. Artikeln från nyhetstjänsten SWNS tas upp av msn.com.

The Guardian gör podcasten Secrets of the microbiome. I avsnittet publicerat den 25 januari träffar Madeleine Finlay Ina Schuppe Koistinen, docent vid KI , som förklarar vad som gör det vaginala mikrobiomet speciellt och hur det kan vara nyckeln till att förstå graviditetskomplikationer.

Tommy Lundberg, träningsforskare vid KI, medverkar i en artikel på amerikanska nyhetssiten Newsmax som handlar om att vuxna styrketränar för lite. 

Lorena Fernández de la Cruz, forskar i epidemiologi på KI och skriver i The Irish News om sin studie som visar att personer med tvångssyndrom löper större risk att dö tidigare, oavsett orsak. Artikeln har också plockats upp av MSN. 

Wim Grooten, docent i fysioterapi vid KI, tipsar i P4 Stockholm om hur man enkelt minskar riskerna med att sitta mycket på jobbet. Detta kan öka risken att dö i hjärt-kärlsjukdom visar en ny studie med en halv miljon människor i Taiwan.

Mattias Löhr, professor vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, medverkar i en artikel i Medscape om den dåliga prognosen och bristen på behandlingsalternativ för patienter med bukspottkörtelcancer. 

SR Sameradion rapporterar om beslutet att en föreläsningssal på KI döps om efter Christina Larsdotter.

Healio, en amerikansk site för sjukvårdspersonal, skriver om sambandet mellan perinatal depression och autoimmun sjukdom och intervjuar Emma Bränn, postdoktor vid KI.

Healio intervjuar också Qianwei Liu, institutet för miljömedicin vid KI, som berättar om en studie där föräldrar till cancersjuka barn löper högre risk för självmordsförsök.

Psykologen och forskaren Tove Wahlund berättar på Forskning.se om barns hantering av rädsla som ser annorlunda ut än vuxnas. 

Plötslig oavsiktlig viktminskning hänger samman med en ökad risk för cancer enligt en ny studie från KI som refereras i Social News och flera andra nyhetssiter  Qiaoli Wang, forskare på institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, intervjuas. 

Mama skriver om skärmrelaterade ögonbesvär som drabbar allt yngre. "Vi upptäcker i dag barn under fem års ålder som har besvär med ögonen på grund av skärmar" säger Tony Pansell, optiker på S:t Eriks Ögonsjukhus, och docent och synforskare vid KI. 

Lättare covidinfektioner kan få långvariga effekter visar forskning baserad på patienter från kognitiva postcovidmottagningen, Danderyds sjukhus. Kristian Borg, överläkare och professor vid KI, citeras i Aftonbladet.

Studio Ett den 26 januari tar upp att organisationer för mänskliga rättigheter nu varnar för att antalet avrättningar i Iran ökar. Fallet med den svensk/iranska läkaren och forskaren Ahmad Reza Jalali berörs. Inslaget kommer 15:56 in i sändning.

En ny studie visar att barn som föds bara något för tidigt har högre långsiktig risk för utvecklingssvårigheter rapporterar MSN.com/ HealthDay News. Jenny Bolk, forskare på KI och läkare i neonatalogi, intervjuas.
Being Born Even a Bit Early Could Harm a Child's Development (msn.com)

Några tyska on-line medier intresserar sig för en studie där KI har deltagit om hur empati påverkas av att spela våldsamma spel. Här Forschung und wissen.

Malin Bergström, barnpsykolog och docent vid KI, är en av författarna till en debattartikel i SvD om att lagen måste ändras för att säkra barns rätt vid vårdnadstvister.

SR Ekot rapporterar att man för första gången kartlagt långsiktiga skador efter bakteriell hjärnhinneinflammation enligt studie från KI. Inslaget kommer först i sändning.

Aftonbladet rapporterar om de havererade frysarna på KI.