Publicerad: 2022-08-31 13:52 | Uppdaterad: 2022-08-31 13:52
KI i medierna 22-28 augusti
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s synlighet i internationell och svensk media.
Söndag 28 augusti
- Sajten MåBra intervjuades KI:s John Axelsson om vikten av att avdramatisera sömnbrist.
- Amerikanska forskare arbetar på en metod att bryta ned PFAS, rapporterar DN, Mattias Öberg kommenterar.
Lördag 27 augusti
- En stor brittisk studie visar att det inte spelar någon roll om blodtrycksmedicin tas på morgonen eller på kvällen, rapporterade Dagens Medicin, KI:s Thomas Kahan kommenterar.
- Det är 100 år sedan folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige, konstaterar här SVT, en av de som intervjuas är KI:s Sven Andréasson.
- Aftonbladet skrev om lovande försök i USA med att behandla alkoholberoende med psilocybin och nämner pågående KI-försök inom samma område.
Fredag 26 augusti
- Vetenskapsradion hälsa handlade om återhämtning på jobbet, såhär efter semestrarna. En av de medverkande är KI:s Ann Rudman.
- Läkemedelsvärlden uppmärksammade de lovande försöken med det KI-utvecklade DNA-vaccinet mot covid-19, Matti Sällberg intervjuas.
- Dagens Medicin berättade om en KI-studie som visar att höginkomsttagare fick vänta kortare tid än låginkomsttagare vid akutbesök på grund av bröstsmärta, KI:s läkarstudent Sebastian Herlitz intervjuas.
- Vetenskapsradion rapporterade om WHO-riktlinjer för att behandla ebola, Helena Nordenstedt intervjuas.
- KI:s Lars Klintwall är en av författarna bakom den här understreckaren i SvD som slår fast att ingen blir friskare av diagnosinflation.
- Enligt en svensk tvärsnittsstudie borde över hälften av de undersökta vara aktuella för blodfettssänkande behandling enligt de senaste riktlinjerna, KI:s Ali Yari kommenterar.
- Nerikes Allehanda har granskat bluffvården i en artikel- och tv-serie, Jonas F Ludvigsson är en av de intervjuade. Artiklarna ligger bakom betalvägg men man kan prenumerera gratis i 30 dagar om man vill läsa och se.
Torsdag 25 augusti
- Tvillingregisterchef Patrik Magnusson kommenterar här i DN en spansk studie som visar att personer som är mycket lika till utseendet utan att vara släkt visar sig ha liknande DNA.
- En lång rad KI-forskare har undertecknat den här debattartikeln i Aftonbladet som kräver att politikerna tar miljö- och klimathotet på allvar.
- Flera KI-logopeder har satt sitt namn under den här debattartikeln på Altinget.se som kräver att språkkravsdebatten ska byggas på fakta.
- I senaste avsnittet av UR:s podd Hjärta och hjärna som programleds av Emma Frans intervjuas bland andra KI:s Maria Feychting om vad som är sant och icke om farligheten hos mobilstrålning.
- Ali Mirazimi intervjuades i TV4:s Efter fem om apkoppor och nya corona-vaccin, cirka tio minuter in i programmet.
Onsdag 24 augusti
- Flera KI-forskare har undertecknat den här debattartikeln i SvD som uppmanar till att inte använda ADHD som politiskt slagträ.
- Förslaget om att screena för ADHD kritiseras vidare i den här DN-artikeln där bland andra Sven Bölte intervjuas.
- Flera KI-personer har undertecknad den här debattartikeln i Läkartidningen som pläderar för att öppen vetenskap är viktig för medicinsk forskning.
- Joakim Dillner kommenterar vilken vikt det uppdaterade covid-vaccinet kommer få för smittspridningen i höst i DN.
- Det KI-utvecklade dna-vaccinet mot coronavirus närmar sig en fas 1-studie, Ali Mirazimi berättar i den här TT-artikeln som Aftonbladet använde.
- Skillnaderna i sexuellt välmående var små mellan kvinnor som fött vaginalt och de som gjort kejsarsnitt enligt en studie som KI varit inblandat i. TT:s text citerar KI:s Viktor H. Ahlqvist och Aftonbladet och många andra publicerade.
Tisdag 23 augusti
- Tandläkartidningen rapporterade att det alternativa urvalet till KI:s tandläkarutbildning är tillbaka, KI:s Karin Garming Legert citeras.
- SR har granskat ett fall där en svensk kvinna avled efter att ha genomgått plastikkirurgi i Turkiet, KI:s Eddie Weitzberg är en av de intervjuade.
- Expressens Hälsoliv borrade i huruvida ett balanstest kan avslöja risken att dö i förtid, Mai-Lis Hellenius är intervjuad.
- SvD granskade en trend som försöker sälja in cikoria-avkok som hälsodryck, Angelica Lindén Hirschberg hjälper till att förklara varför det är nys.
- Läkartidningen uppmärksammade de två slutkandidaterna för att bli ny rektor för KI, liksom Dagens Medicin.
- SR P4 Stockholm rapporterade om att de gynekologiska mottagningarna är ojämnt fördelade i Stockholms Län, KI:s Bo Burström kommenterar.
- SVT Nyheter Sapmi rapporterade om det nyliga fyndet av delar av Stina Larsdotters skelett i KI:s anatomiska samlingar.
- Newsner citerade Nerikes Allehandas artikel om Jonas F Ludvigsson prisande av Svenska Läkaresällskapet, samt att han skänker prissumman till UNICEF.
- Expressen lyfte historien med den utvisningshotade ”KI-bebisen”.
Måndag 22 augusti
- Tidningen Näringslivet uppmärksammade ett fall där en KI-forskares familj riskerar att splittras på grund av att en nyfödd dotter måste åka till Indien för att söka uppehållstillstånd, trots att hon är född i Sverige och att båda föräldrarna har uppehållstillstånd.
- Svenskarnas stillasittande breder ut sig, konstateras i den här TT-artikeln där Mai-Lis Hellenius är intervjuad. Nyheter 24 publicerade. Också TV4 tog upp samma ämne, och intervjuade samma KI-profil.
- Onkologi i Sverige uppmärksammade nyliga KI-rön som ger hopp om botande behandling för barn med neuroblastom, KI:s Ninib Baryawno intervjuas.
- KI-professor emeritus Lennart Levi pläderar i den här medicinska kommentaren i Läkartidningen för att mänsklighetens genetiska stuprörstänkande måste övervinnas om vi ska kunna lösa de problem vi står inför.
- DN rapporterade om att inkubationstiden blivit mycket kortare med de senare varianterna av corona-viruset, Ali Mirazimi kommenterar.
- KI:s Åsa Nilsonne står bakom den här forskarkommentaren i Forskning & Framsteg som argumenterar för varför en ny översikt som visar att deprimerade inte lider av serotoninbrist är viktig.
- Läkemedelsvärlden uppmärksammade att Jonas F Ludvigsson tilldelas Svenska läkaresällskapets jubileumspris.
- DN uppmärksammade KI-forskning som visar att fysisk träning kan vara effektivt för att minska alkoholsug, Mats Hallgren intervjuas.