Publicerad: 2021-09-27 14:30 | Uppdaterad: 2021-09-27 14:31
KI i medierna 20-26 september
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 26 september
- Aftonbladet rapporterade om att den så kallade ”Analdoktorn”, Mikael Nordfors, fortsätter praktisera trots att han nyligen miste sin läkarlegitimation. Matti Sällberg var en av två experter som fick ge sin syn på de råd Mikael Nordfors gett och var mycket starkt kritisk (för att uttrycka det milt).
- Professor Stefan Einhorn gästade podden ”Mogna” för att prata om om mognad och visdom.
Lördag 25 september
- En krönikör i Aftonbladet skrev om den amerikanska podcasten ”Dr Death” vars tredje säsong som nu ligger ute handlar om Paolo Macchiarini.
- Dagens Nyheter skrev en artikel om att många svenskar med högt blodtryck inte vet om sin situation, professor Thomas Kahan intervjuades om vad det kan bero på och vad högt blodtryck innebär.
Fredag 24 september
- Vetenskapsradion Hälsa handlade om piller mot covid-19 med konstgjorda antikroppar, intervjuades gjorde bland andra professor Anders Sönnerborg som berättade att dessa tabletter behöver intas mycket snabbt efter insjuknandet (cirka 11 min in i avsnittet).
- TT skrev en text om KI-studien som visar att barns läsförmåga inte har försämrats under pandemin.
- Jan Albert medverkade i ett inslag om den stundande säsongsinfluensan och förklarade varför den skulle kunna drabba våra äldre hårdare än vanligt.
- Anders Björkman intervjuades i Vetenskapsradio om att malariamyggor börjat uppvisa resistens mot tidigare fungerande medicin.
- I Expressen fick KI-forskaren Sven Granath kommentera jätteåtalet i Malmö och de kriminella gängens metoder.
Torsdag 23 september
- I Vetenskapsradion kunde man höra om KI-studien som visar att gapet mellan mellan förväntad livslängd hos fattiga och rika i Sverige ökar och forskaren Stefan Fors fick utveckla hypoteserna kring vad detta kan bero på.
- Både Matti Sällberg och Ali Mirazimi intervjuades av SVT Nyheter om det indiska dna-vaccinet.
- Professor Stefan Swartling Peterson intervjuades av TT i en text om FN-toppmötet om livsmedelssystem.
- DN frågade sig hur länge vi kommer fortsätta vara rädda för pandemin efter att läget stabiliserats, och KI-professor Andreas Olsson sa att människans minne för sådana här situationer är ganska kort och vi kommer sannolikt gå tillbaka till vårt vanliga liv rätt snart.
- SVT uppmärksammade KI-studien som visade att var tredje med nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter Pfizer-vaccinering, docent Soo Aleman gästade Aktuellt-studion.
- Som kontrast till diskussionerna om källkritik uppmanade Emma Frans skolan att också prata med eleverna om källtillit.
Onsdag 22 september
- Professor Yvonne Wengström var en av skribenterna till en debattartikel som publicerades i Dagens medicin med budskapet att fler kan få tillgång till cancerrehabilitering genom digitala lösningar.
- TT plockade upp frågan om hur tusentals utländska akademiker kan påverkas av utlänningslagen och citerade bland andra KI-rektor Ole Petter Ottersen. Här finns texten publicerad av Aftonbladet.
- Många tidningar publicerade TT:s text om att WHO vill se en sänkning med hälften för gränsvärdena för luftföroreningar. Docent Petter Ljungman blev intervjuad och fick kommentera läget.
- Tidningen Senioren var ett av många medier som rapporterade om Trappans dag där effekten av rörelse i vardagen uppmärksammas. KI:s Mai-Lis Hellénius intervjuades och berättade om att vardagsmotionen påverkar vår mentala och fysiska hälsa mer än vi tidigare trott.
Tisdag 21 september
- KI-doktor Björn af Ugglas publicerade en SNS-rapport som plockades upp av flera tidningar. I DN Debatt skriver Björn af Ugglas att ” överdödligheten ökar när vården belastas för hårt”. Två dagar senare, på onsdagen, gjorde samma tidning även en nyhet av detta med stor bild på Björn framför vår vackra aula.
- DN skrev om hur thailändska myndigheter godkänt att injicera coronavaccinet under huden, istället för i muskeln och Ali Mirazimi uttalade sig om fördelarna och nackdelarna med detta förfarande.
- Ali Mirazimi bjöds också in till Studio Ett i P1 och blev intervjuad om det faktum att Norge klassar covid-19 som en influensa och fick förklara vad det innebär.
- Frågan om vaccin för barn debatteras just nu på bred front och i Läkartidningen skrev docent Josef Milerad en replik till en tidigare publicerad debattartikel på ämnet.
- I P4 Extra pratade man om plast i hemmet och bjöd därför in KI-forskaren Pauliina Damdimopoulou för att fördjupa samtalet om hur olika tillsatsämnen kan påverka människans fertilitet (cirka 1,18 in i programmet).
Måndag 20 september
- Att förlora luktsinnet (t ex i samband med covid-19) kan på sikt påverka folkhälsan i befolkningen negativt sa KI-forskaren Johan Lundström i ett inslag på SVT nyheter.
- Samma besök på Huddinge resulterade i ytterligare ett inslag, nämligen med en titt på den nya lukt- och smakavdelningenen. Professor Pär Stjärne förklarade mer ingående varför covid-19 medför lukt- och smakbortfall för vissa. Ytterligare åtta medier plockade upp nyheten.
- Pär Stjärne medverkade även i P4 Extra på samma ämne (cirka 39 minuter in).
- Matti Sällberg fick i Aftonbladets text om en tredje vaccindos bekräfta att mycket tyder på att en sådan kommer att behövas, men att frågan om när kvarstår att besvaras. I samma text intervjuades även Ali Mirazimi som inte tror att skillnaderna mellan de olika vaccinen är särskilt stort.
- Vetenskapsradion rapporterade om ökningen av barnfetma och intervjuade därför KI-forskaren Emilia Hagman om detta och om följderna fetma kan få på barn (cirka 2.44 in i programmet).