Publicerad: 2023-12-08 13:08 | Uppdaterad: 2023-12-08 14:10

KI i medierna 20-26 november

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Sveriges HR-förenings podd med forskaren Elin Frögéli psykolog och postdoktor på institutionen för klinisk neurovetenskap, ger tips om hur en framgångsrik onboarding går till. Också i Vårdfokus.

Dagens Industri skriver om Trio Impact Invest som är ett nytt investeringsbolag för forskningsintensiva bolag med koppling till Stockholms tre universitet; Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet Trio Impact Invest tar forskningen ur universiteten (di.se)

Markus Höglund, specialist i orofacial medicin i Region Östergötland och doktorand i tandvårdsrädsla på KI, berättar för Tandläkartidningen om de djupliggande besvär som kan ligga bakom tandvårdsrädsla.

Den skandinaviska sovmetoden med två täcken fortsätter att väcka världens förundran i sociala medier. Li Åslund, sömnforskare på KI, berättar för Expressen.

SR Vetenskapsradion refererar KI:s nya studie om att risken för långtidssjukfrånvaro ökar vid spelberoende och intervjuar Viktor Månsson, psykolog och Ki-forskare.

På Världsprematurdagen intervjuar TV4 Nyhetsmorgon Kajsa Kajser och Siri Lilliesköld om en studie som handlar om att mycket för tidigt födda barn och deras föräldrar mår bra av hud-mot hudkontakt. Inslaget kommer 19:03 in i sändningen.

Emma Frans, epidemiolog och KI-forskare, intervjuas om långtidscovid i TV4. I en studie har man funnit att de som blev sängliggande sängliggande i mer än sju dagar, har flest kvarstående symtom.

Virusforskaren Ali Mirazimi reder ut hur man ska agera nu när covid ökar igen i MåBra

Agneta Åkesson är professor i epidemiologi med fokus på nutrition och toxikologi vid KI, medverkar också hon i MåBra om kosttillskott.

Omikron kopplas till högre dödlighet än influensavirus och RS- virus. Pontus Hedberg, institutionen för medicin Huddinge och John Karlsson Valik,  institutionen för medicin Solna, står bakom studien som refereras i Läkartidningen.

 En rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, Region Stockholm visar att vulvodyni (tidigare vestibulit) är underdiagnosticerat hos unga kvinnor.  Kyriaki Kosidou, överläkare vid CES, och docent vid KI, berättar i DN. Läkaren Nina Bohm Starke, docent på KI, kommenterar också. 

TV4 Nyhetsmorgon intervjuar Blenda Setterwall Klingert som gjort en P3- dokumentär. Visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemo finns också med i studion. Intervjun 01:58:12 in i sändningen. 

Sven Andréasson, professor emeritus vid KI, menar regelverket för att inneha körkort bygger på missuppfattningar och fördomar om alkoholberoende i SVT nyheter.

Läkemedelsvärlden skriver om forskning från KI som visar att Reumatologiska läkemedel tycks skydda sköldkörteln och intervjuar forskaren Kristin Waldenlind.

En studie om hjärtsjukdom som biverkan av lång tids användning av ADHD- läkemedel får uppmärksamhet internationellt Här i yahoo news. 

Magnus Boman, professor i intelligenta programvarutjänster vid Kungliga tekniska högskolan och ansvarig för ett AI-strategiprojekt vid Karolinska institutet diskuterar huruvida AI kan göra nya vetenskapliga upptäckter och kanske till och med är värda ett Nobelpris? I Forskning& Framsteg.

Jonas Spaak, docent i kardiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm, kommenterar en amerikansk studie om varför vissa personer har lättare att få huvudvärk av rödvin i CNN.

Frekvent användning av ADHD-medicin associerad med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom visar en studie gjord av forskargrupp ledda av Jonas Spaak, vid KI får viss uppmärksamhet internationellt. Här i Express Healthcare Management.

Nishi Dave, doktorand, och Pontus Nauclér, lektor bägge med institutionen för medicin, Solna, KI rapporterar om om ökad risk för sjukhusförvärvad 30-dagarsdödlighet vid sars-cov-2 i Läkartidningen. 

Kenny Rodriguez-Wallberg får stort anslag för sin forskning om fertilitetsbevarande åtgärder för cancerpatienter, skriver Läkartidningen

Johanna Meyer, forskare på KI, använder liknelsen återvunnet skräp för SR P4 morgon när hon förklarar hur celler kan förebygga Alzheimers sjukdom, när hon tävlar i Forskar Grand Prix på Vasateatern. Kommer 2:18 17 in i sändningen.

Flera svenska medier rapporterar om KI-studien som visat att drönare med hjärtstartare var snabbare än ambulans. Andreas Claesson, docent vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid KI refereras bland annat i Aftonbladet och på BNN.

Daily Telegraph skriver historien om Paolo Macchirini, intervjuar journalisten Benita Alexander och visselblåsarna Matthias Corbascio, Karl-Henrik Grinnemo and Oscar Simonson.

Tyska medier uppmärksammar studien som handlar om tidiga tecken på Alzheimers sjukdom; förändringar i cellernas ämnesomsättning.

Laura Crucianelli, som forskar om beröring vid institutionen för neurovetenskap, medverkar i en artikel om beröring i italienska Focus.

Forskning vid Danderyds sjukhus och KI visar att luftföroreningar även ökar risken för plötsligt hjärtstopp. Petter Ljungman, forskare på KI, kommenterar i MittI.

Det dödliga våldet i partnerrelationer har minskat, men bland unga går utvecklingen åt motsatt håll Shilan Caman, forskare på KI intervjuas av flera svenska medier. Här SVT och P1 morgon.

Finns det trots allt kliniska bevis på att män drabbas hårdare av förkylning? Anders Sönnerborg är professor i klinisk virologi vid KI kommenterar i SvD.