KI i medierna 2 september - 8 september
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Dödstalen på grund av värmeböljor sjunker. Orsaken är bland annat bättre väderprognoser, enligt Elena Raffetti forskare på Cambrigde University och på KI, rapporterar SR Vetenskapsradion. Även flitigt citerat i svensk dagspress efter att nyheten plockats upp av TT,
Men ihållande temperaturdipp, liksom temperaturvariationer, har ett samband med ett ökat antal hjärtinfarkter enligt två observationsstudier som refereras av Dagens Medicin. Stefan Agewall, professor i kardiologi vid KI intervjuas.
En ny studie från KI och Uppsala Universitet med transmän kanske kan förklara varför det finns skillnader i immunförsvar mellan kvinnor och män. Petter Brodin, professor i immunologi vid KI citeras. TT skriver en flitigt använd artikel, även i SVT nyheter och stort internationellt, här ScienceDaily.
Ingen koppling funnen mellan en populär diabetesmedicin och självmord, Björn Pasternak, och Peter Ueda forskare vid institutionen för medicin, bekräftar detta för Läkemedelsvärlden, Medicinsk Access, SVT Nyheter. Även internationellt, här MedPagetoday.
Gravida med epilepsi och deras barn är utsatta för större risker, visar en ny studie från KI. Neda Razaz, forskare vid institutionen för medicin vid KI, citeras på Forskning.se.
Brittiska Optometry Today tar upp en studie gjord av forskare från KI och Lunds universitet om tårsekretionen hos patienter som bär ögonproteser
Betablockerare påverkar inte livskvaliteten negativt hos långtidsanvändare visar en studie från KI och Uppsala Universitet som tas upp av australiensiska National Tribune. Katarina Mars, doktorand på KI och kardiolog på Södersjukhuset, intervjuas.
Medias intresse för att kunna avgöra när man ska dö och biologiska klockor fortsätter. Sara Hägg, forskare i molekylär epidemiologi vid KI kommenterar Steve Horvaths, professor vid University of Californien, forskning om biologiska klockor för åldrande i SvD.
Die Welt skriver också om åldrande och biologiska klockor, och refererar en studie från Massachusetts General Hospital i Boston, som Sara Hägg, forskare och får kommentera.
Sara Hägg intervjuas även i DN om kalorirestriktion som det mest effektiva sättet att bromsa biologiskt åldrande.
Mental styrka kan dock vara lika viktig som din kost, skriver amerikanska hälsositen StudyFinds och hänvisar till en studie ledd av forskare från Sun Yat-sen University i Kina och KI. Forskningen bygger på data från över 10 000 amerikaner i åldern 50 år och äldre som deltog i Health and Retirement Study. Det här får mycket uppmärksamhet under veckan, här till exempel på Yahoo, i tyskspråkiga FinanzNachrichten och italienska Meteoweb, kinesiska Huixu.
Njurforskare vid KI och University of Glasgow har utvecklat ett test kan mäta det biologiska åldrandet hos njursjuka. Peter Stenvinkel, professor vid KI ,intervjuas av SvD.
Martin Schalling, professor på KI och ordförande Suicide Zero, skriver tillsammans med företrädare för hjärnfonden en debattartikel om hjärnkapital, suicid, depression och demens i Altinget.
Harriet Wallberg, professor i fysiologi vid KI, kommenterar en studie som ser samband mellan flexibilitet och tidig död i Aftonbladet.
En stor dansk registerstudie har identifierat att endometrios ökar kvinnors risk för hjärtinfarkt och stroke; sjukdomen endometrios. Karin Schenk-Gustafson, hjärtläkare och professor i kardiologi vid KI, kommenterar kvinnors riskfaktorer i SVT.
SR På djupet handlar om vad som finns att vinna och förlora när vi fortsätter att jobba hemifrån efter pandemin. Kristina Palm, professor i arbetsvetenskap Karlstads universitet och KI-forskare, är med.
SR Vetenskapsradion rapporterar om att unga struntar i kondom enligt en undersökning av Världshälsoorganisationen WHO. Helena Kopp Kallner, överläkare inom obstetrik och gynekologi och forskare vid KI, kommenterar.
Jonas Spaak, läkare och forskare i kardiologi vid KI, tycker att det är svårt att dra slutsatser av den forskning som finns om att skogsbad eller yoga skulle sänka blodtrycket på forskning.se
Priset på det danska vaccinet mot mpox, anses vara alldeles för hög. Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på KI, säger till P3 Nyheter att han tror att man kommer kunna hitta en lösning på prissättningen.
Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid KI, kommenterar massvaccinationen mot polio i Gaza, som verkar gå enligt plan. I SVT Nyheter.
Vårdfokus skriver om amerikanska magnetmodellen som används för att attrahera och behålla sjuksköterskor. KI ska utvärdera dess införande i Europa. Rikard Lindqvist, forskare på KI och forskningsledare för Magnet4Europe i Sverige, citeras.
Markus Helig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet, diskuterar miljöns och genetikens betydelse för våldsverkare på SvD Under Strecket, där han bland annat diskuterar forskningsrön av Niklas Långström, forskare på KI.
En nyutkommen serieroman ”Stinas jojk” är en berättelse om Kristina Larsdotter och hennes korta livsöde. SVT Nyheter och SvD.
Jonas F Ludvigsson, professor vid KI, berättar vad celiaki innebär i en artikel i Aftonbladet som handlar om vilket ekonomiskt stöd man kan få.
Neuroforskaren Patrik Ernfors vid KI får kommentera en ny studie om hur hosta och nysningar triggas i hjärnan på Nature.com / nyheter.
Mai-Lis Hellénius är professor i kardiovaskulär prevention vid KI, berättar om vilken ultraprocessad mat hon undviker för Aftonbladet.
Drygt hälften av de 82 återlämnade finländska kranierna från KI har nu begravts i Pälkänes Ruinkyrka, rapporterar Sveriges Radio Finska och YLE.