Publicerad: 2021-10-27 16:17 | Uppdaterad: 2021-10-29 14:43
KI i medierna 18-24 oktober
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 24 oktober
- Joakim Dillner sa till SVT nyheter att pandemiläget i Sverige förmodligen snart är över men att det största orosmolnet just nu är om vaccinationerna av unga skulle tappa fart.
- Och i SVT kom både Joakim Dillner och Ali Mirazimi till tals när man rapporterade om möjligheten att bara ge en spruta covidvaccin till barn eftersom man räknar med att cirka 40 procent av barnen redan haft covid-19.
- Aftonbladet skrev om en tax hjälteinsatser med att väcka sin medvetslösa matte till liv när hon drabbats av hypogloykemi. KI:s Jan Bolinder fick kommentera vad hundar kan tänkas reagera på när blodsockret faller dramatiskt.
Lördag 23 oktober
- TT spann vidare på nyheten om de två bröderna med en gendefekt som drabbades av svår covid-19 och pratade med KI:s Peter Bergman som säger att det inte är omöjligt att samma gendefekt finns hos andra personer.
- DN fördjupade rapporteringen om hur Nya Zeelands metod för bekämpning av coronaviruset och i artikeln kommenterade Jan Albert som dock inte tror att man kan utrota viruset helt.
- I en artikel om tourettes och tics fick Ekaterina Ivanova berätta om den pilotstudie med internetbehandling för vuxna med tics som hon just nu driver och av förklaringar till varför tics kan uppstå.
Fredag 22 oktober
- KI nämndes i Björn af Kleens artikel om Astrid Cleve som var gift med Hans von Euler, båda med tydliga kopplingar till nazismen.
- Aftonbladets dagliga nyhetspodd ”Aftonbladet Daily” gästades av Matti Sällberg som fördjupade sig i vaccin och hur mRNA i framtiden ska användas till långt mer än mot covid.
Torsdag 21 oktober
- Jerusalem Times skrev om att Karolinska universitetssjukhuset och KI anklagas för antisemitism av en judisk läkare.
- Angelica Lindén Hirschberg pratade om menscykeln med tidningen Amelia och bemötte några vanliga påståenden om sexlust, sötsug med mera.
- TT skrev om den nya WHO-studien som visar att arbetet med att förebygga sjukdomar som cancer och diabetes genom åtgärder mot alkohol, tobak och skräpmat går långsamt i många länder. KI:s Hampus Holmer kallade det oroväckande.
- TT:s artikel om att två vaccindoser visat sig bra för antikroppar i luftvägar publicerades i många medier och i den intervjuades Anna Smed-Sörensen som sa att studien var "bra för att förstå hur vårt försvar ser ut där viruset kommer in i kroppen”.
- 22 forskare i Vetenskapsforum covid-19 skrev en artikel för DN debatt, varav fyra från KI: Anders Vahlne, Cecilia Söderberg-Nauclér, Claudia Hanson och Stefan Einhorn. ”Att sjuka fullvaccinerade utanför sjuk- och äldrevården inte längre rekommenderas att testa sig strider mot rekommendationerna från världshälsoorganisationen WHO att testa varje misstänkt fall.
- Joakim Dillner sa till Svenska Dagbladet att de släppta restriktionerna inte har haft någon ökning av smittspridningen: ”Det är ett bra utfall”.
- Business Insider skrev om KI-studien som visar att kaffe och koffein minskar risken för njursten, KI:s Susanna C. Larsson intervjuades och sa att 1,5 kopp per dag reducerar risken med upp till 40 procent.
Onsdag 20 oktober
- DN skriver om vad som kan vara en ny variant av delta och Anders Sönnerborg säger att det än så länge inte finns någon anledning till oro.
- Expressen plockade upp situationen med de finska kvarlevorna på KI och att Finland vill att de ska återlämnas.
- Hanna Sahlgren fick berätta om den nya studien som ska titta på hur covid-19-vaccinet påverkar gravida kvinnor och fostret.
- DN skrev om en ökande smittspridning i flera länder nära Sverige, men Joakim Dillners bedömning är att Sverige kommer att ligga kvar på ungefär samma smittspridning som nu.
- I USA har forskare lyckats fästa en grisnjure på en människa och fått den att fungera i mer än två dygn och till Sveriges radio kallar Bo-Göran Ericzon det för en stor framgång.
- Doktorand Cornelia Larsson medverkade i Shilan Camans och Katarina Howners podd ”Det mörka psyket” och pratade om att höra röster.
Tisdag 19 oktober
- Vetenskapsradion rapporterade om att EU-kommissionens beslut om att ta fram en plan för att fasa ut djurförsök i forskning och KI:s Mattias Öberg intervjuades om hur redo forskningen är för detta och vad som kan komma att ersätta dagens djurförsök.
- Jan Albert konstaterade i SvD att vi har nått en partiell flockimmunitet, men också att viruset troligtvis är här för att stanna.
- Den dramatiska ökningen av RS-viruset togs upp av bland annat DN som pratade med Anders Sönnerborg att orsaken till detta är att immuniteten hos befolkningen i år är lägre än vanligt.
- Aftonbladet skrev också om RS-virus, men citerade istället Jonas F Ludvigsson som tidigare har svarat på läsarnas frågor om detta.
- Att KI:s läkarprogram placerade sig högst upp på listan över populära förstahandsval skrev flera medier om, en artikel som går att läsa utan inlogg finns hos Dagens medicin.
- Utredningen om, och reaktionerna på, namngivning av t ex lokaler och gator på KI:s campus uppmärksammades av DN som gjorde ett besök på området.
- Klimakteriepodden gästades av Angelica Lindén Hirschberg som bland annat pratade om hur man ser på klimakteriet idag och vilken forskning som styr riktlinjer och behandling.
Måndag 18 oktober
- DN skrev en artikel om att antalet diagnostiserade fall av bröstcancer ökat men att fler också överlever sjukdomen. Både Per Hall och Irma Fredriksson från KI intervjuades.
- I Läkartidningen kunde man läsa en text om att dödstal i tuberkulos ökar för första gången på tio år. Intervjuades gjorde Anna Mia Ekström som tycker att detta bekräftar farhågorna av hur pandemin påverkat världens fattigaste länder.