Publicerad: 2022-04-29 10:19 | Uppdaterad: 2022-04-29 10:19
KI i medierna 18-24 april
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 24 april
- SVT rapporterade om USA-rön som visar att den aktiva substansen i extacy, MDMA, verkar kunna bota PTSD. En studie inom ämnet planeras på KI.
- SVT:s Vetenskapens värld ägnade ett helt avsnitt åt möjligheten att behandla depression och PTSD med psykedelika, psilocybin-studien på KI förekommer, ca 47 minuter in i programmet, Johan Lundberg och Gita Rajan intervjuas.
- TT publicerade en inför-artikel med anledning av rättegången mot Paolo Macchiarini, Aftonbladet och andra publicerade.
- DN tog upp KI-rönen om luftföroreningar som en riskfaktor för covid-19, Erik Melén intervjuades.
- TT plockade upp KI-studien om att dödsfallen i Sverige ökar efter ökad förskrivning av oxikodon, Aftonbladet publicerade.
- KI:s Magnus Wickman intervjuades av TV4 apropå att antalet personer som har allergiska besvär med pollen tycks öka.
Lördag 23 april
- SvD skildrade ett fall med en kvinna som genomgått plastikkirurgi för att förminska sina bröst, KI:s Inkeri Leonardsson Schultz intervjuas.
- Aftonbladet rapporterade om så kallat vitt snus och dess användning bland unga, KI:s Magnus Lundbäck citeras.
- Johan von Schreeb intervjuades i P4 Extra om den dåliga katastrofberedskapen inom svensk sjukvård, 5 minuter in i sändningen.
Fredag 22 april
- KI:s Anna Fugelstad är en av författarna till det här egenreferatet i Läkartidningen som handlar om att antalet opioidrelaterade dödsfall till följd av läkemedelsförskrivning ökar i Sverige.
- Läkemedelsvärlden rapporterade om KI-rön som ger hopp om läkemedel mot blödarfeber, Ali Mirazimi och Ujjwal Neogi citeras.
- SR rapporterade om nya rön när det gäller att kunna hitta biomarkörer som kan knytas till psykiska besvär, Marie Åsberg citeras.
- SR P4 Stockholm rapporterade om KI-rön som visar att deprimerade oftare drabbas av fler sjukdomar, Johan Lundberg intervjuas.
- SVT:s Rapport rapporterade om bristen på allmänmedicinare, och om bristen på intresse bland läkarstudenter för att specialisera sig inom allmänmedicin. KI-studenterna Felix Rosén och Julia Lytchier intervjuas, 8 minuter in i sändningen.
- Det faktum att den till hedersdoktor vid KI utsedde prins Daniels promovering krockar med den så kallade Sverigemiddagen kan bli en nyhet, som här i Expressen. Det kan rent av bedömas ha intresse för en tysk publik, här i Westfalenpost.
- Icon Magazine, här via Realtid.se, benade i hur personer med npf-diagnoser klarar sig på arbetsmarknaden, KI:s Andreas Jangmo och Nils Lindefors intervjuas.
- Vetenskapsradion hälsa handlade om behandling av svårläkta sår och utmaningar förknippade därmed, en av de medverkande är KI:s Ann-Mari Fagerdahl.
Torsdag 21 april
- Miia Kivipelto medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon för att diskutera hur pandemin kan öka risken för demens.
- SVT:s Rapport rapporterade om fall där patienter drabbats av en allt för pressad vård, KI:s Rita Fernholm intervjuas.
- Tobias Alfvén är en av författarna till det här egenreferatet i Läkartidningen som handlar om att vi kan förväntas oss fler bakteriella tarminfektioner när temperaturen stiger.
- SVT fortsatte sin skildring och granskning av ätstörningar, här handlar det om hur tvillingar skulle kunna hjälpa till att lösa hur de uppkommer, Cynthia Bulik och Bengt Fundin citeras.
- Danuta Wasserman intervjuades i SR om att politikerna inte prioriterar suicidprevention i tillräcklig utsträckning.
- En studie visar på förhöjd risk att få hjärtmuskelinflammation hos unga män som fått Pfizer-Biontechs vaccin, Ali Mirazimi kommenterar i TV4.
- Konsistorieordförande Göran Stiernstedt kommenterade de kvarstående vårdköerna i det här SVT-inslaget.
Onsdag 20 april
- KI kritiserades i Altinget för hanteringen av de anatomiska samlingarna. Här är rektor Ole Petter Ottersens replik som kom en vecka senare.
- Inför rättegången om Macchiarini-ärendet publicerade Läkartidningen en artikel om det råd som ska vägleda läkare om obeprövade metoder, Gert Helgesson är en av de intervjuade.
- Poeten och debattören Göran Greider gästade Malou efter 10 i TV4 för att prata om sin nya bok om röda stugor och Sverige, och som exempel dyker en KI närstående röd stuga upp, drygt sex minuter in i programmet.
- KI-rönen om att luftföroreningar ökat risken att få covid-19 fick stort genomslag, här rapporterar Ekot och intervjuar Erik Melén. Här är samma nyhet i Yahoo News UK and Ireland.
- Kvällspasset i P4 diskuterade, med hjälp av lyssnarna, fenomenet hjärnsläpp. KI:s Martin Ingvar försökte sig på en vetenskaplig förklaring, 49 minuter in i programmet.
Tisdag 19 april
- Expressens Hälsoliv tog hjälp av KI:s Gunilla Sandborgh Englund för att lista olika sätt som våra tänder kan ställa till det för oss, och också hur vi kan förebygga.
- Eko-redaktionen rapporterade om bristerna inom psykiatrin när unga har självmordstankar, Danuta Wasserman kommenterar.
- OmVärlden rapporterade om starka reaktioner efter att regeringen beslutat skära i biståndet, KI:s Stefan Swartling Peterson citeras.
- Läkartidningen rapporterade om stort intresse för att gå kursen som ska förbereda utlandsfödda läkare för det medicinska kunskapsprovet, Kajsa Giesecke intervjuas.
- KI:s Bo Runeson intervjuades i Expressen med anledning av ett filicid-fall.
- DN rapporterade om överdödlighetstal som antyder att pandemin skördat många fler liv än som hittills varit känt, Anna Mia Ekström kommenterar.
- FoHM:s Anders Wallensten har startat podcasten Hälsogåtan, i flera av de hittills utkomna avsnitten intervjuas KI-profiler.
Måndag 18 april
- SVT rapporterade om en brittisk studie som visat förekomst av mikroplaster i människors lungor, KI:s Hanna Karlsson kommenterar. . Hanna Karlsson gästade P4 Extra för att diskutera samma artikel, 1.04 in i programmet.
- SvD rapporterade om att Södertäljestadsdelen Hovsjö, och många andra stadsdelar med hög andel invandrare i befolkningen, drabbades oproportionerligt hårt under pandemin, Karin Modig kommenterar.
- The Scientist fördjupade sig i huruvida schizofreni kan förklaras med hjälp av immunsystemet, KI:s Sophie Erhardt är en av de intervjuade.