Publicerad: 2024-06-28 17:42 | Uppdaterad: 2024-06-28 18:00

KI i medierna 17-23 juni

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Läkartidningen sammanfattar reaktionerna efter fångutväxlingen med Iran där Ahmadreza Djalali inte fanns med. Bland annat citeras KI:s rektor Annika Östman Wernerson.

Rapporteringen om den fängslade svensk-iranske forskaren fortsätter med hans ord riktade till statsminister Ulf Kristersson inifrån fängelset. SVT Nyheter, Expressen, Aftonbladet, Universitetsläraren.

KI:s rektor Annika Östman Wernerson skriver tillsammans med fler universitetsrektorer en debattartikel i Altinget om Ahmadreza Djalalis fall.

Fredrik Karlsson och Catharina Ihre Lundgren, bägge institutionen för molekylär medicin och kirurgi, KI, skriver i Läkartidningen om sin studie om dagkirurgiska ingrepp på sköld- och bisköldkörtlar.

SR Vetenskapsradion gör inslag med Bea Uusma, vid Medicinens historia och kulturarv på KI, som leder en ny expedition till André expeditionens sista läger i sommar.

En handfull flyttfågelfästingar, som kan sprida blödarfeber, upptäcktes i Sverige förra sommaren. Att vuxna individer påträffats tyder på att arten börjar trivas här, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i virologi vid KI , rapporterar TT, här i Aftonbladet. Även DN.

Mirko Mandić, forskare vid KI, som doktorerat på reglering av blodvolym i samband med HIIT, intervjuas i SvD om träningsformen.

Karin Jensen, professor i kognitiv neurovetenskap vid KI, kommenterar medicinsk cannabis och placebo­effekter i SvD.

Maria Moberg, medicinstuderande, KI, är en av författarna bakom en artikel i Läkartidningen om uppföljningen av extremt för tidigt födda barn och svåra etiska överväganden.

Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid KI,  berättar för tidningen Curie om den bokklubb han startade på institutionen för tio år sedan, och ger lästips inför sommaren.

Jonas Bergh och Renske Altena, bägge vid institutionen för onkologi-patologi, KI, uppmanar i Läkartidningen kollegor inom cancervården till att aldrig kalla tumörer för »snälla«. 

Alma Larsdotter Zweygberg, forskningsassistent vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid KI, intervjuas av amerikanska siten Heliao om förlossingssättets påverkan på kvinnors sexuella tillfredställelse över tid. 

Alkoholrådgivningen från KI i svenska medier är omfattande denna vecka. Sven Andréasson, professor emeritus vid KI och beroendeforskare, ger via DN råd för hur man kan undvika att semestern blir en enda lång sommarfylla.

Anders Hammarberg, docent klinisk beroendeforskning vid KI är med i ett nyhetsinslag på TV4 och ger råd om alkoholintag på midsommar.

Sara Wallhed Finn, psykolog och beroendeforskare på KI, ger expertråd om drickande i sommar i TT, här SvD.

Fler råd inför sommarens ledigheter: Lisa Thorell, professor i psykologi vid KI, ger goda råd via TT om hur du minskar bråken om skärmtid med dina barn i sommar. Här i Aftonbladet.

Anna Dahlgren, docent i psykologi vid KI, som forskar kring stress och arbetsliv, ger tips om hur man finner lugnet inför semestern i tidningen Vi Lärare.

Martin Bergö, professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära, kommenterar solskydd med antioxidanter i Aftonbladet.

Johan Bjureberg, docent och psykolog vid KI, forskar på känsloreglering och medverkar i SR Kropp&Själ om hur man kan hantera sin ilska.

Tidningen MittI skriver om vattenskulpturen Källan utanför Nobel forum på KI-området. Vattentrappan på andra sidan gatan har råkat få samma namn.

Gustav Nilsonne, docent, KI, är en av författarna till en artikel i Läkartidningen om hur registreringen och inrapporteringen av kliniska studier kan bli bättre. 

Anders Helldén, forskare på institutionen för klinisk farmakologi, KI och Ulrika Hahn Lundström, forskare på Clintec, KI, varnar i Läkartidningen om för att allt för höga doser av aciklovir, som används vid bältros, skrivs ut.

TT skriver en artikel som används i flera svenska dagstidningar om en ny KI-studie som visar att ett klipp i slidöppningen vid förlossning med sugklocka mer än halverar risken för en sfinkterskada. Sophia Brismar Wendel, docent i obstetrik och gynekologi vid KI, citeras. Här i Aftonbladet.

Tomas Ljungberg, docent i farmakologi vid KI, är en av författarna bakom en debattartikel i SvD, där han menar att medicinering av den allt större grupp som diagnosticeras med ADHD är fel väg att gå. 

Csaba Adori, neurobiolog vid,Stockholms universitet, och anknuten till institutionen för neurovetenskap vid KI, får priset Lennart Nilsson Award för detaljrika bilder och 3D-filmer av vävnader skriver webbsiterna Kamera&bild och LifeScienceSweden .

Yahoo France, och flera andra europeiska nyhetssiter skriver om KI-studien som handlar om risken för kvinnor som med perinatal depression att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Donghao Lu, docent vid KI, intervjuas.

P3 Nyheter har gjort en granskning av osynliga tandställningar. Agneta Karsten, docent och försäkringsmedicinsk rådgivare, intervjuas i SR Dagens Eko om anmälningar från patienter. Inslaget kommer 9:11 in i sändning. Även Tandläkartidningen

SR Finska intervjuar Maria Josephson, handläggare vid medicinens historia och kulturarv på KI om när de finska kvarlevorna i samlingarna ska överlämnas till Finland.

Kjell-Ove Lindgren, resesamordnare på KI, berättar för Vetenskapsradion Klotet hur KI arbetar för att minska utsläppen av koldioxid när forskare reser.  

Ylva Trolle Lagerros, docent vid KI, intervjuas i Aftonbladet om läkemedlet Ozempic, dess risker och potential att minska risken för fler sjukdomar än obesitas. 

Sara Hägg, docent i molekylär epidemiologi vid KI, kommenterar i DN resultat som visar att diabetesmedicinen Ozempic kan minska demensrisken. Även i TV4 Nyheterna.

Kerstin Brismar, diabetesforskare, Mikael Rydén, diabetesforskare och professor, samt Ylva Trolle Lagerros, docent, samtliga KI, medverkar i SR Vetenskapsradio ”På djupet” om Semaglutid , en game changer för överviktiga, slut på apoteket för diabetiker.

Diagnostics World skriver om en ny apparat för att upptäcka malignt melanom med hjälp av biomarkörer. Onur Parlak, forskarassistent vid institutionen för medicin, Solna, dermatologi och venereologi vid KI, citeras.

Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap på KI, kommenterar en amerikansk studie om att klimatvänlig kost kan förlänga livet för SVT Nyheter.