Publicerad: 2024-10-27 17:56 | Uppdaterad: 2024-10-31 17:13
KI i medierna 14-20 oktober
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
- SvD intervjuar bland annat Martin Bergö, prorektor och professor i molekylär medicin vid KI, om kosttillskott, som inte alltid är så nyttiga.
- Redan den 11 oktober fanns en artikel i Nature där Göran Hansson, professor vid KI och tidigare vice ordförande i Nobelstiftelsen, intervjuas om vad som skulle ändras om kriterierna för Nobelpriset hade satts idag. Den här veckan återpublicerat i tyska Spektrum der Wissenschaft.
- Mikael Tiger ger i Aftonbladet tips om hur den som tar atntidepressiva kan komma till rätta med eventuella magproblem.
- Ny studie från KI visar att typ 2-diabetes ger lägre nivåer av det protein som bryter ner kreatin i musklerna, skriver Science Daily.
- FDA har efter granskning inte hittat någon förhöjd risk för självmord hos patienter som tar GLP-1 Ras. Det har inte heller Björn Pasternak, forskare vid institutionen för medicin, Solna, KI, rapporterar US Pharmacist.
- Erik Andersson, docent i klinisk psykologi och studierektor på avdelningen för psykologi vid KI, skriver om oro, i Forskning & Framsteg.
- Läkemedelsvärlden skriver om precisionsmedicin för reumatiker och intervjuar Johan Askling, professor i reumatologi/reumatisk sjukdomsepidemiologi vid KI.
- KI är en av de institutioner som medverkar i en vetenskaplig konferens och konstutställning i Milano, ”Preserving the Brain” om förebyggande av neurodegenerativa sjukdomar. En stiftelse som modemärket Prada skapat står bakom satsningen, skriver ArtDaily.
- Isabell Brikell, psykiatrisk epidemiolog vid KI kommenterar varför så många med ADHD slutar medicinera i amerikanska Head Topics.
- Science, LäkemedelsVärlden med flera, skriver om att mikroRNA-molekyler styr cellers utveckling i det mänskliga embryot under de första dagarna efter befruktningen. Sophie Petropoulos, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, KI, citeras.
- SR Vetenskapsradion gör programmet Forskarliv med Jacob Hollenberg, på KI och Hjärtstoppscentrum i Stockholm.
- Thomas Sejersen, professor i barnneurologi vid KI, berättar för LäkemedelsVärlden om erfarenheterna från införandet av Zolgensma i Sverige, ett genterapiläkemedel mot spinal muskelatrofi, SMA. Tidigare dog barn med sjukdomen innan två års ålder.
- Fem procent av all vårdpersonal ha de senaste fem åren använt droger. Emma Brulin, sjuksköterska och docent i arbetsmedicin på KI, berättar om möjliga orsaker till att vårdpersonal missbrukar för SR P4 Gävleborg.
- Cornelia Larssons har disputerat på KI med en avhandling om ACT, en metod som kan ge personer med psykos bättre livskvalitet, vilket hon berättar om i Psykologtidningen.
- Elisabet Stener-Victorin, docent i reproduktionsfysiologi vid KI, är en av de medverkade i en stor artikel om psykosociala symtom vid PCOS i amerikanska Healio.
- Jana de Boniface, adjungerad professor i klinisk epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, KI, belönas med Läkaresällskapets Jubileumspris 2024 för forskning om bröstcancerkirurgi, skriver Läkartidningen.
- LäkemedelsVärlden citerar Ylva Trolle Lagerros, Sveriges första professor i prevention, KI, som tycker att för få unga får tillgång till läkemedel mot obesitas i LäkemedelsVärlden.
- Sverige är först i världen med att nå UNAIDS:s och WHO:s mål för hiv-epidemin, enligt en studie i Eurosurveillance av KI, skriver Medicinsk Access. En nyhet som också uppmärksammas internationellt, här i franska MA Clinique.
- Anders Sönnerborg, överläkare och professor i klinisk virologi vid KI, får tycka till om SBU:s genomgång av vad som förebygger förkylningar, i DN.
- Svenska Nyhetsbyrån skriver ledare om att djurförsök tyvärr fortfarande är nödvändiga, och refererar till en uppmärksammad död apa på KI.
- Knut Steffensen blir föreståndare för Karolinska universitetssjukhusets och Karolinska institutets centrum för avancerade terapiläkemedel (ATMP), skriver Dagens Medicin.