Publicerad: 2022-03-21 07:08 | Uppdaterad: 2022-03-21 07:08
KI i medierna 14-20 mars
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 20 mars
- Bilden att våra unga mår allt sämre psykiskt är vanlig, men, som SvD konstaterar i den här artikeln där KI:s Christina Dalman intervjuas, kunskapsläget är svagt.
Lördag 19 mars
- TT uppmärksammade nya rön som visar på ett samband mellan covid-19 och ökad ångest, Anna Kähler intervjuas och artikeln användes bland annat av finska Hufvudstadsbladet.
- Halterna virus i avloppsvattnet ökar på olika håll i Sverige, rapporterar DN, men bland andra Jan Albert tycker inte det finns anledning till oro.
Fredag 18 mars
- Cancerfonden uppmärksammade den ukrainska cancerforskaren som bara ett par veckor efter sin flykt undan kriget fått jobb på KI.
- Yahoo! News UK uppmärksammade att en kortfilm om att leva med demens, byggd på KI-forskning, har nominerats för ett filmpris.
- TT rapporterade om det stora virusutbrottet i Kina, Matti Sällberg intervjuas och tvivlar på någon större risk i Sverige, Aftonbladet publicerade.
- TV4-nyheterna uppmärksammade att överdödligheten i Sverige den senaste tiden ligger lågt, Joakim Dillner kommenterar, 11.40 in i programmet.
- SVT Nyheter Stockholm uppmärksammade att Netflix spelade in scener framför Aula Medica bland annat.
- Vetenskapsradion hälsa handlade om olika strategier för att minska tobaksrökning, KI:s Rosaria Galanti är en av de medverkande.
Torsdag 17 mars
- Läkemedelsvärlden rapporterade om KI-forskning som visar på påverkan på immunförsvaret långt efter genomgången covid-infektion, också hos patienter med milda symptom, KI:s Craig Wheelock citeras.
- Psykologtidningen lyfte den speciella utmaningen med att ge terapi och KBT-hjälp via teckenspråk, nyligen KI-examinerade Maria Midbøe intervjuas.
- KI-doktorand Emma Leifler intervjuas i Skolvärlden om behovet av hjälpmedel och råd till lärare med NPF-elever.
- Debatten om vilka historiska namn som bör städas bort och vilka som inte gick vidare på Liberal Debatt, arkeolog Johan Hegart har skrivit och KI används, förstås, som exempel.
- SVT skildrade hur starkt inflytande antivax-rörelsen har i fattigare delar av världen, Anna Mia Ekström är en av de intervjuade.
- SvD fortsatte skildra bristerna i primärvården, KI:s Clas Rehnberg intervjuas.
Onsdag 16 mars
- Den här ledartexten i Läkemedelsvärlden ifrågasätter om det verkligen är bra att klippa alla forsknings- och samarbetsband med Ryssland, exemplifierande med KI.
- Vetenskapsradion uppmärksammade KI-rönen om hur spindeltrådsprotein kan komma till användning för att bekämpa cancer.
- Expressen listade och slog hål på myter om beroende, stödjande sig på KI:s Joar Guterstam.
- Sharvin Shahravaz och Anna-Teresia Ekman är KI:s representanter bland undertecknarna till den här debattartikeln på Altinget.se som kräver nya tag för att bekämpa psykisk ohälsa på global nivå, i kölvattnet på kriget i Ukraina.
- DN tog upp hur musik kan tänkas påverka foster och nyfödingar, KI:s Ulrika Ådén intervjuas.
- DN rapporterade om ny forskning som visar att risken för sfinkterskador under förlossning minskar kraftigt om två barnmorskor är närvarande när barnet föds fram, KI:s Malin Edqvist intervjuas.
- Curie citerar rektor Ole Petter Ottersens blogg när tidningen skildrar hur akademiska samarbeten med Ryssland avbryts som följd av kriget.
- Ki:s Gunilla Brodda Jansen är en av de intervjuade i Läkartidningen när det handlar om konsekvenser av slopade statliga medel till smärtvård.
- TV4:s Efter Fem intervjuade KI-doktoranden och läkaren Wiktor Rutkowski som är på plats i Kiev.
Tisdag 15 mars
- Tidningen Kollega listade tips för att locka till sig framtidens talanger, KI:s Kristina Palm är en av tipsgivarna.
- KI-forskning som antyder att spindeltrådsprotein kan ha en roll att spela i cancerbehandling fick internationell spridning, som här i spanska Noticias de Navarra.
- SR:s Kropp & Själ handlade om olika aspekter av högt blodtryck, KI:s Jonas Spaak och Mattias Carlström medverkar.
- Vagusnervens betydelse för vårt välmående diskuteras i vissa sammanhang, Expressen tog hjälp av KI:s Peder Olofsson för att reda ut kunskapsläget.
- Svenska Yle fördjupade bilden av xenotransplanationer apropå mannen som fick ett grishjärta inopererat nyligen, KI:s Bo-Göran Ericzon intervjuas.
- SvD rapporterade om hur forskarna noga håller koll på den nya virusvariantens utveckling, Ali Mirazimi finns bland de intervjuade.
- Samma tidning skildrade hur svenska läkare träffar en fjärdedel så många patienter som sina tyska kollegor, KI:s Björn af Ugglas är intervjuad.
Måndag 14 mars
- Arbetsmiljötidningen Du & jobbet rapporterade om krav på gränsvärden för svetsrök, snarare än på de olika ämnen som kan ingå i dylik, Bengt Sjögren intervjuas.
- SvD rapporterade om att sjukvården i Sverige aldrig tidigare fått så stora resurser, men att problemen ändå växer, KI:s Bo Burström är en av de intervjuade.
- DN försökte reda ut hur man som mediekonsument kan undvika att bli förlamad av oro, KI:s Rebecca Grudin är en av de som intervjuas.
- LifeScience Sweden berättade om vad som är känt om den nya virusvarianten deltakron, Ali Mirazimi är intervjuad.
- Expressens Hälsoliv lät Mai-Lis Hellénius slå ett slag för trappan som väg till en bättre hälsa.
- KI:s Myrto Sklivanioti är en av författarna bakom den här fallbeskrivningen i Läkartidningen som lyfter frågan om dopaminagonister skulle kunna ge impulskontrollstörning som biverkning.
- Den här medicinska kommentaren i samma tidning är författad av KI:s Joar Guterstam och varnar för att spelberoende skulle kunna uppstå som en följd av behandling med dopaminerga läkemedel.
- Det är fortfarande viktigt att vaccinera sig, konstateras i DN, Joakim Dillner är en av de intervjuade experterna.
- SVT:s Aktuellt rapporterade om ryska attacker mot ukrainska sjukhus, ca 26 minuter in programmet, Johan von Schreeb kommenterar i studion.
- Det behövs inte mycket ljus i sovrummet för att hälsan ska påverkas, konstateras i den här artikeln i DN, Torbjörn Åkerstedt intervjuas.