Publicerad: 2022-02-21 18:02 | Uppdaterad: 2022-02-21 18:03
KI i medierna 14-20 februari
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 20 februari
- På fredag kommer coronakommissionens, innehållande Göran Stiernstedt och Mats Thorslund, slutrapport om den svenska pandemihanteringen. Inför rapportern intervjuade DN FoHM:s Karin Tegmark Wisell.
Lördag 19 februari
- DN berättade om kompositörsparet bakom musiken när succéboken ”Ålevangeliet” blir oratorium på Folkoperan, Emil Jonason och Emil Lindström, den senare sjuksköterskeutbildad på KI.
Fredag 18 februari
- Vårdfokus skildrade luktträning för patienter som drabbats av bortfall efter covid-19, Johan Lundström är intervjuad.
- KI:s Torbjörn Tomson är en av författarna till den här medicinska kommentaren i Läkartidningen som argumenterar för nationella riktlinjer för epilepsilarm.
- Angelica Lindén-Hirschberg intervjuades i Expressen apropå det bristande kunskapsläget kring hur elitidrottare som väljer att skaffa barn under karriären påverkas.
- SVT rapporterade om hur smittsamheten hos omikron-varianten frestar på i länder som tidigare valt en ”zero covid”-strategi, Joakim Dillner kommenterar.
Torsdag 17 februari
- KI-anknutne UU-professor Niklas Juth intervjuades i ett fördjupningsinslag i TV4 apropå de svåra etiska dilemman som uppstår när ny, mycket kostsam, behandling introduceras.
- DN uppmärksammade att allt fler barn med covid-19 behöver sjukhusvård, Jonas F Ludvigsson är en av de intervjuade.
- Regeringen avsätter fyra miljarder för att korta vårdköerna, delvis som ett svar på KI-forskning som visar på riskerna med överbelagda akutmottagningar.
- Läkemedelsvärdlen rapporterade om nya rön som visar att nanopartiklar kan visa sig bli ett vapen i kampen mot antibiotikaresistens, KI-forskning är inblandad.
- DN tog hjälp av Miia Kivipelto för att ge goda råd om hur man kan minska risken för att drabbas av demens apropå en aktuell bok som Kivipelto skrivit tillsammans med Mai-Lis Hellénius.
- DN spekulerade i hur kommande varianter av viruset kan tänkas slå och tog hjälp av Anders Björkman.
- Nordegren & Epstein i P1 funderade kring varför rika människor snattar, cirka 31 minuter in i programmet, Christian Rück medverkade i klargörande syfte.
- KI:s Alicja Volk intervjuades i podcasten Hälsorevolutionen för att prata om vad vi vet om hälsosam kost.
- Flera KI-forskare citeras i den här exposén över olika modelleringar och strategier under pandemin på SvD kultur.
Onsdag 16 februari
- Ali Mirazimi intervjuades i Rapport om att andelen som återinfekteras i covid-19 ökar.
- TT, här i Aftonbladet, rapporterade om en amerikansk studie som visar att suicidala personer inte blir hjälpta av att få peppande sms, Danuta Wasserman intervjuas bland andra. Många andra medier använde hela eller delar av TT-texten senare under veckan.
- Svenska Yle rapporterade om förhoppningar om ett universellt corona-vaccin som skulle kunna förhindra framtida pandemier, Matti Sällberg intervjuas.
- KI:s Maria Bragesjö intervjuas här i DN om hur effektivt det är med nätbaserad kbt-behandling för personer som utsatts för trauma.
- Expressen rapporterade om KI-rön som visar ett samband mellan adhd och demens, Zheng Chang citeras.
- P4 Extra intervjuade Anders Sönnerborg om kvinnan som botats från HIV, 33 minuter in i programmet, och Susanna Larsson om hälsoeffekter av kaffe, 1.16 in i programmet.
- Emma Frans svarade på covid-relaterade tittarfrågor i SVT.
- DN rapporterade att EMA åter ska undersöka mensrubbningar efter vaccinering, Helena Kopp Kallner kommenterar.
- Äldres vårdkonsumtion minskade kraftigt när de digitala tjänsterna blev vanligare, rapporterade DN, Cecilia Dahlgren, KI-doktorand, kommenterar.
- Expressen sökte svar på frågan om vad som händer i kroppen vid olika typer av vaccineringar, Ali Mirazimi är en av de intervjuade experterna.
Tisdag 15 februari
- Forskning & framsteg rapporterade om de nya rönen kring hur ökad risk för cancer i bröst och äggstockar kan undersökas, Kristina Gemzell Danielsson intervjuas.
- Sven Britton argumenterade i Dagens Medicin för att åtalet mot UU-forskare som utvärderade covid-tester med bristande etikprövning bör läggas ned.
- TT plockade upp nyheten om KI:s förberedande kurs för utlandsutbildade läkare, Aftonbladet gjorde en blänkare.
- Life-Time uppmärksammade Richard Rosenquist Brandells utnämning till årets cancer-nätverkare.
- KI-doktorand Carl Otto Schell är en av författarna till det här egenreferatet i Läkartidningen om att mindre syrgas än förväntat behövts i den svenska covid-vården.
- Ali Mirazimi medverkade i Studio Ett i P1 för att diskutera vaccin-ovilja.
- KI:s Nils Wilking är en av de intervjuade i Onkologisk Tidskrift när det handlar om vilka nya cancerbehandlingar som bör tillgängliggöras i Sverige.
- TV4 tog upp nyheten om att en kvinna botats från HIV, Anders Sönnerborg intervjuas.
Måndag 14 februari
- Läkemedelsvärlden rapporterade om nya behandlingar mot spinal muskelatrofi hos barn, KI:s Thomas Sejersen är intervjuad.
- DN borrade i hur man som förälder kan agera om man råkat få ett blygt och introvert barn, Malin Bergström är en av de intervjuade experterna.
- DN rapporterade också om att den kommande sommaren kan erbjuda ett tillfälle att bli av med coronaviruset för gott, Joakim Dillner intervjuas.
- Anna Mia Ekström gästade SVT:s Morgonstudion för att diskutera ojämlik fördelning av vaccin i världen, 1.22 in i programmet.
- Läkartidningen rapporterade om förberedande kunskapstester, anordnade av KI, för att hjälpa läkare utbildade utanför EU/EES att kunna bli verksamma inom.
- Astrid Seeberger delade Tankar för dagen i SR:s P1.