Publicerad: 2021-09-22 11:21 | Uppdaterad: 2021-09-22 11:21
KI i medierna 13-19 september
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s medverkan i internationell och svensk media.
Söndag 19 september
- ”Vi behöver prata om våra normer efter pandemin t ex om hur vi ska hälsa på varandra”, säger Emma Frans i P1:s ”Godmorgon världen”.
- SvD skrev om träning vid förkylning och KI-doktoranden Helena Wallin rekommenderade att de med feber eller halsont ska ta någon extra vilodag innan de tränar.
- I Dagens nyheters artikel om reserestriktionerna som uppkommit i samband med pandemin intervjuades Joakim Dillner som tillsammans med Anders Tegnell tror att testning vid inresa i Sverige kommer vara något vi fortsätter se i framtiden.
Lördag 18 september
- TT (och därmed väldigt många tidningar) publicerade en text där Joakim Dillner berättade att 80 % vaccinerade borde räcka för att smittspridningen och antalet allvarligt sjuka ska fortsätta att minska.
- Expressen Sport skrev en artikel om transpersoner inom idrott och KI-forskaren Tommy Lundberg pratade i den om hur situationen är svårlöst då en person som fötts i en manlig kropp har biologiska fördelar gentemot cis-kvinnor.
- Både docent Caroline Nilsson och professor Magnus Wickman citerades i en artikel på Nyheter 24 om att det inte finns några påvisade fall av luftburen jordnötsallergi: ”Det finns inga publicerade fallrapporter eller studier”.
- Sveriges radios program ”P3 Hemligheter” gästades av psykologen Jesper Enander som har forskat på KI om dysmorfofobi och fördjupade samtalet om skönhetsideal och kroppshets.
Fredag 17 september
- Matti Sällberg sa i en intervju med DN att han inte utesluter att de första kombinerade vaccinen kan bli verklighet nästa vinter.
Torsdag 16 september
- En Aftonbladet-artikel försökte titta på Israel för att sia om hur coronahösten kan bli i Sverige och intervjuade bland annat KI-professorn Maria Masucci.
- Ali Mirazimi berättade om både fördelar och oklarheter med det stundande vaccinet som både skyddar mot covid-19 och influensa i Läkemedelsvärlden.
- Aftonbladet skrev om restriktionerna som hävs 29 september och KI-professorn Gert Helgesson sa att han inte tror att råden om fortsatt distans för ovaccinerade kommer att ha någon som helst effekt.
- På ämnet vaccination av barn intervjuade SvD Petter Brodin som tyckte att Sverige gör rätt som ger barn två doser, istället för en som i Norge.
- Dagens PS tog upp nyheten om KI-studien som visar att bröstbevarande kirurgi vid bröstcancer ger bättre överlevnad.
- Marie Beermann, Martin Delle, Maria Magnusson och Thomas Casswall skrev en fallbeskrivning i Läkartidningen om hur mikrovågsablation är en skonsam metod vid splenomegali hos barn.
- SVT visar just nu en ny serie om PMS och där tas även PDMS upp. Aktuellt plockade upp detta och bjöd in professor Angelica Lindén Hirschberg för att fördjupa och förklara.
Onsdag 15 september
- Nordegren & Epstein handlade bland annat om funderingar som människor som är skeptiska till vaccin har och Ali Mirazimi bjöds in för att bringa klarhet och eliminera frågetecken (cirka 15 minuter in).
- Rektor Ole Petter Ottersen gav en replik i Expressen efter att Liberalernas Maria Nilsson framfört kritik mot KI:s samarbete med kinesiska företaget BGI: ”Vi agerade i ett akut läge för att rädda liv”.
Tisdag 14 september
- Aftonbladet försökte ge klarhet i vilka risker som finns för barn som utsätts för delta och därför intervjuades docent Tobias Alfvén.
- Vetenskapsradion uppmärksammade Martina Gustavssons forskning om etiska dilemman inom katastrofmedicin och inom vården under pandemin (ca 3 minuter in).
- P4 Dalarna rapporterade om dödsfall på äldreboende i Borlänge trots vaccination, Ali Mirazimi blev intervjuad.
- Läkartidningen intervjuade KI:s Josef Milerad, som anser att vaccinationen av barn bör ske i skolan.
- Många medier rapporterade om studien angående kopplingen mellan ADHD och alzheimers, till exempel Expressen där doktorand Le Zhang blev intervjuad.
- Nature tog upp mängden av anmälda fall om forskningsfusk i Sverige och nämnde då KI och Paolo Macchiarini.
- MåBra skrev en artikel på ämnet suicidprevention och lät KI-forskaren Ullakarin Nyberg ge exempel på hur man kan prata med en person man är orolig för.
- Olga Nilsson och Malin Stenman blev publicerade i Läkartidningen med en text om hur en app kunnat reducera stressen hos patienter inför operation.
- Medlemstidningen Universitetsläraren rapporterade om att visselblåsarna i Macchiarini-fallet ansöker om prövning i Europadomstolen.
Måndag 13 september
- Vetenskapsradion rapporterade om antivirala läkemedel mot covid-19 och intervjuade KI:s Anders Sönnerborg om detta.
- Ali Mirazimi fick förklara hur genombrottsinfektioner fungerar och varför man kan bli smittad trots att man är fullvaccinerad (ca 4 minuter in).
- En amerikansk studie visade att pojkar mellan 12 och 15 år kan löpa högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation efter coronavaccin, än att bli allvarligt sjuk i covid-19. KI-professor Anders Björkman intervjuades.
- I Dagens Nyheter kunde man läsa att nätläkarnas förskrivning av läkemedel oroar psykiatriker. Till exempel intervjuades KI-professorn Christian Rück som påtalade att det framförallt är oroande att personer som inte följs upp ordentligt står kvar på medicin utan effekt.
- Fyra KI-professorer stod bakom en text på DN Debatt som handlade om att en för snål budget till att förebygga ohälsa kan sänka välfärden; Harriet Wallberg, Kerstin Brismar, Mai-Lis Hellenius och Miia Kivipelto.
- Anders Helander och Tomas Villén skrev i Läkartidningen om studien som visar ökad droganvändning i arbetslivet då vart tjugonde urinprov är positivt.
- Economic Times skrev om KI-studien som visar att korta rörelsepass var 30:e minut kan ha god effekt på alla oss som sitter vid skrivbordet och jobbar stora delar av dagen. Erik Näslund intervjuades.